Sarjakuvaa lukeva, hämmästynyt piirroshahmo.

3 kysymystä näyttelystä: Hillittömät underground-sarjakuvat

11 kesäkuun, 2024

Postimuseossa Tampereella on uusi kesänäyttely: Hillittömät underground-sarjakuvat. Kysyimme Postimuseon väeltä kolme kysymystä näyttelystä.

1. Mitä näyttely esittelee? Mihin yhteiskunnalliseen aikaan, ilmiöön tai kehityskulkuun se ottaa kantaa?

Esillä on underground-sarjakuvalehtien kansia ja pienesineitä Yhdysvalloista ja Suomesta 1960-luvulta 2000-luvulle keräilijä Kari Elkelän kokoelmista. Muutama sarjakuva on myös selailtavana.

Underground-sarjakuvista tuli suosittuja 1960-luvun loppupuolella Yhdysvalloissa osana nuorison vastakulttuuria. Lehdissä mässäiltiin sarjakuvayhtiöiden itsesensuurin kieltämillä aiheilla kuten seksillä, huumeilla ja väkivallalla. Lisäksi pilkattiin vallanpitäjiä ja vakiintuneita organisaatioita.

Pienkustantajien underground-sarjakuvan kultakautena 1967–1974 USA:ssa julkaistiin yli 800 underground-sarjakuvalehteä. Underground on elänyt nykypäiviin asti omana genrenään.

Näyttelytilassa kuvia seinällä ja ihmisiä katsomassa näyttelyä.

2. Kenelle suosittelisit näyttelyä, kenet se voisi yllättää?

Kaikille sarjakuvista kiinnostuneille – niin tekijöille kuin harrastajille. Erityisesti underground-sarjakuvia lukeneille tämä on oiva näyttely muistella ja bongailla tuttuja sarjiksia. Hänelle, joka ei ole tiennyt, että sarjakuvissa on jo 60-luvulla käsitelty näin monipuolisesti kaikenlaista. Hänelle, joka ei ole vielä törmännyt juuri underground-sarjakuviin, vaikka sarjakuvat muuten olisivat tuttu juttu.

Näyttely sopii myös pienlehdistä ja punk-kulttuurista sekä taiteesta kiinnostuneille. Näyttelyssä näkee sarjakuvien ”oudompaa” taidetta. Esillä on tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden, kuten Kalervo Palsan ja Alpo Jaakolan, omalaatuisia piirroksia. Sarjakuvissa on näkynyt hyvin ronskikin taide.

Musiikista kiinnostuneille, kuten Soundi-lehden lukijoille. Näyttelyssä esillä oleva Juho Juntunen on tehnyt pitkään underground-taidetta ja taiteillut myös levynkansia.

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille, sillä sarjakuvissa näkyy myös aikansa tapa viestiä ja ottaa kantaa yhteiskunnan asioihin. Vieläkö on samat asiat pinnalla? Vieläkö samat asiat kohahduttavat meitä?

3. Mikä on se näyttelyn “pakko nähdä” -esine?

Esillä on tähtiartistien, Robert Crumbin ja Gilbert Sheltonin, sarjakuvalehtien kansia. Suomesta esillä on monen fanittaman Juho Juntusen muutamia originaalitöitä.

Alaston ihminen saa sähköiskun pistorasiasta ja on sikiöasennossa ilmassa.
Robert Crumbin Zap. Kari Elkelän kokoelma.

Hillittömät underground-sarjakuvat on esillä 25.8.2024 asti Postimuseon uudessa kohtaamispaikka Kuplassa, museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tutustu lisää

Tapahtuma

Ihmisiä näyttelyssä, yksi esittelee kuvia seinällä.
Kari Elkelä esittelemässä näyttelyä.

Artikkelikuvan piirros: Juho Juntunen