Kun yhteiskunnassa eletään poikkeuksellisia aikoja ja opetus siirtyy kotioloihin, museot tulevat sinne, missä oppilaat ja opettajat ovat. Tässä Trafiikki-museoiden digitaalista peda-aineistoa käyttöösi!
Maailmassa on meneillään perusteellinen myllerrys, joka mullistaa opetusta ja oppimista ja siirtää sitä entistä enemmän verkkoon.
Tekniikan, viestinnän ja liikenteen alan Trafiikki-museot ovat koonneet opettajille ja kotona opiskelevien lasten vanhemmille koosteen museoiden digitaalisista peda-aineistoista, jotka ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja soveltuvat etäopetukseen.
– Museot auttavat ymmärtämään nykyhetkeä ja tulevaisuutta, kun ne tulkitsevat historiaa ja yhteiskuntaa ilmiöiden kautta. Elämme ajassa, jossa tulevaisuutta on vaikeaa ennakoida. Museoiden aineistot ovat kautta aikojen auttaneet ymmärtämään maailman muutosta, sanoo Trafiikki-museoiden projektipäällikkö Tiina Jantunen.
Täydennämme koostetta jatkuvasti sitä mukaa, kun uusia materiaaleja julkaistaan. Vinkit on järjestetty esiopetuksesta lukioon. Hyviä opetushetkiä!
Tekniikka-aiheisia askarteluvinkkejä
Kohderyhmä: esiopetuksessa olevat ja alakoulun ensimmäisten luokkien oppilaat
Mistä on kyse?
Kaipaatko uusia puuha- ja askarteluvinkkejä? Miltä kuulostaisi optinen lennätin, plärä tai sähkökirjoituslevy? Löytyisikö kotoa kierrätysmateriaaleja, jotka odottavat uusiokäyttöä?
Tekniikan museon Youtube-kanavalla ilmestyy tänä keväänä maanantaisin tekniikkaan liittyvä askarteluvinkki. Niiden avulla pääset askartelemaan vaikkapa oman painolaatan tai tuulihyrrän. Katso vinkkivideot! Ohjeita voi hyödyntää etäopetuksessa, tai vanhemmat voivat hyödyntää niitä koulupäivän lomassa tai päätteeksi iltapäiväkerhon tapaan.
Jos askarteluvimma jää päälle, Tekniikan museon joulukalenterista löytyy lisää ohjeita. Pääosa tarvikkeista löytyy kotoa tai on luovasti korvattavissa toisilla, ja samat ohjeet voi toteuttaa vaikka pääsiäis- tai kevätteemalla. Tutustu joulukalenteriin Tekniikan museon blogissa.
Uppoudu rautatietunnelmiin värityskuvien avulla
Kohderyhmä: esiopetuksessa olevat ja alakoulun ensimmäisten luokkien oppilaat
Mistä on kyse?
Suomen Rautatiemuseo julkaisee nettisivuillaan rautatie- ja juna-aiheisia värityskuvia huhtikuussa! Kuvat on tehty osana oppilaitosyhteistyötä Hyrian kanssa, ja ne ovat syntyneet kuvallisen ilmaisun opiskelijoiden kynästä.
Mitä sisältää?
Kaksi kuvaa on jo julkaistu Rautatiemuseon nettisivuilla, ja kolme julkaistaan 9. huhtikuuta.
Kuvia värittäessäsi voit pohdiskella, millaista olisi ollut olla vaikkapa menneiden aikojen junien kyydissä. Olisiko matka ollut erilainen? Olisiko junassa kuulunut erilaisia ääniä, tai olisiko nenään kantautunut erilaisia tuoksuja kuin nykyään? Tiedätkö, minkä aikakauden junaa tai veturia kuva esittää?
Jaa kuvasi somessa
Jaa kuva värityksestäsi huhtikuun loppuun mennessä, ja tägää julkaisuusi @rautatiemuseo, niin voit voittaa perhepääsylipun museoon (arvo 18 €, sisältää perheen aikuiset ja alle 18-vuotiaat lapset)! Katso somekisan lisätiedot Facebook-julkaisusta.
Tutustu Suomen Postin tarinaan tehtäväkirjan avulla
Tiedätkö, mihin kirjekyyhkyjä tai postitorvia on tarvittu? Tutki kuinka posti on muuttunut satojen vuosien aikana! Postin pitkää historiaa on mukava seurata värityskuvien, tehtävien ja lyhyiden tekstien avulla. Tekstit ovat suomeksi. Avaa tulostettava tehtäväkirja!
Postimuseon Facebook-sivulla on muitakin ajankohtaisia askarteluvinkkejä. Katso esimerkiksi video, jossa opastetaan pääsiäiskortin askarteluun.
Kaikki Postimuseon aineistot löytyvät kootusti museon verkkosivuilta.
Videot opastavat tekniikan maailmaan ja kummituksen keksintöihin
Kohderyhmä: esiopetuksessa olevat ja alakoulun 1. – 3. luokat
Tekniikan museossa on oma kummitus, joka on tarinan mukaan työskennellyt museorakennuksissa silloin kun ne olivat vielä vesilaitoksen käytössä. Kummituksella on museossa parhaillaan oma Kummituksen keksintökoje -näyttely, jossa tutustutaan tekniikan ihmeisiin havainnollisesti ja arjen esimerkein.
Pääset tutustumaan Kummituksen lempiesineisiin sekä tekniikan muutokseen myös digitaalisesti: videoilla Tekniikan museon Facebookissa. Lähde virtuaaliselle näyttelykierrokselle ja tutustu Kummituksen valitsemiin tekniikan keksintöihin!
Tekniikan museon Facebookissa on myös muita livelähetyksiä tallennettuna videoiksi. Tutustu esimerkiksi videoihin yksinkertaisista koneista! Niiden rinnalle on tehty myös lisätehtäviä, jotka löytyvät saman linkin takaa.
Kaikki Tekniikan museon etäaineistot on koottu museon nettisivuille (ks. etätehtäviä-välilehti).
Minuutiksi museoon -videot johdattavat historian ilmiöiden äärelle
Kohderyhmä: alakoulun 4. luokalta eteenpäin lukioon saakka
Mistä on kyse?
Mistä Wikipedia saikaan alkunsa? Miten työllisyyttä hoidettiin 50- ja 60-luvuilla? Millaista oli toimittajan työ 100 vuotta sitten? Entä onko teknologiaa pelätty jo ennen robotteja?
Trafiikki-museoiden yhteiset Minuutiksi museoon -videot esittelevät tiiviisti ja yleistajuisesti erilaisia tekniikan, viestinnän ja liikenteen ilmiöitä ja historiaa.
Niistä saa uusia näkökulmia tuttuihin asioihin, ja niitä voi käyttää myös opetuksen osana vaikkapa laajemman tehtävän aiheen valitsemisessa tai eri ilmiöiden vertailussa.
Mitä sisältää?
Videoita on yhteensä 52, ja ne on julkaistu vuoden aikana vuonna 2017.
Katso alta videosarjan esittely, ja klikkaa tästä koko videosarjaan!
Ilmailumuseon uutuus: peli lentoliikenteestä ja ilmastonmuutoksesta
Kohderyhmä: yläkoulun oppilaat ja lukiolaiset
Mistä on kyse?
Epidemiat saavat pohtimaan ihmisen ja luonnon suhdetta, ja kun matkailu pakon edessä vähenee, myös lentomatkailun ilmastonäkökulmat herättävät keskustelua.
Ilmailumuseolta on julkaistu uunituore aineisto ja peli, joka käsittelee lentoliikennettä ja ilmastokriisiä toiminnallisesti. Yhtenä tavoitteena on tarjota opettajille työkaluja monimutkaisen aiheen käsittelyyn.
Yläkoulun oppilaista koostuvan testiryhmän lisäksi aineistoon on saatu kommentteja mm. Finavialta, Finnairilta ja Sitralta.
Mitä sisältää?
Aineisto koostuu taustoittavasta tietopaketista ja matkasuunnittelupelistä. Pelin pohjana ovat roolikortit, jotka perustuvat erilaisiin matkasuunnitelmiin ja matkustajarooleihin. Peliin kuuluu matkalaskuri, jolla voi vertailla eri vaihtoehtojen hintaa, kestoa ja ilmastovaikutuksia.
Pelissä oppilaat laativat pienryhmissä matkasuunnitelman. Pelin voi toteuttaa omatoimisesti opettajan johdolla pienryhmissä, ja se sopii myös etäopiskeluun.
Tutustu tietopakettiin ja peliin. Pääset samalta sivulta myös muihin Ilmailumuseon verkkoaineistoihin.
Uppoudu uuden vuosikymmenen uutisiin
Kohderyhmä: yläkoulun oppilaat ja lukiolaiset
Mistä on kyse?
Miten 20-luku alkoi sata vuotta sitten? Tutustu suomalaiseen elämään uutishistorian kautta.
Päivälehden museon tehtäväpaketti on suunniteltu etäopetukseen, mutta tehtävät sopivat myös kontaktiopetukseen.
Mitä sisältää?
Helsingin Sanomien lehtileikkeet kertovat arjesta vuonna 1920: uutisiin, uutiskuviin ja lehti-ilmoituksiin liittyvät tehtävät ohjaavat miettimään, mikä on muuttunut ja toisaalta myös, mikä on pysynyt samankaltaisena sadan vuoden aikana.
Tehtäväpaketti on Päivälehden museon nettisivuilla.
Videot ja 3D-mallit paljastavat yksityiskohtia Ruotsinsalmen taisteluista
Kohderyhmä: yläkoulun oppilaat ja lukiolaiset
Mistä on kyse?
Kotkan edustalla käytiin historian kirjoihin ikuistettuja, Euroopan suurimpiin lukeutuvia meritaisteluita vuosina 1789 ja 1790. Ruotsin ja Venäjän välisissä Ruotsinsalmen meritaisteluissa uponneiden alusten hylyt ovat säilyneet näihin päiviin saakka.
Suomen Merimuseossa Kotkassa avautuu tänä vuonna laaja meriarkeologinen näyttely, joka syventää ymmärrystä Ruotsinsalmen tapahtumista.
Kotoa käsin Ruotsinsalmeen voi tutustua mm. Merikeskus Vellamon Youtube-kanavalla sekä Kadonnut Ruotsinsalmi -hankkeessa kehitettyjen 3D-mallien avulla.
Mitä sisältää? Videot
Merimuseon ja muiden Vellamossa sijaitsevien museoiden Minun Ruotsinsalmeni -videot tuovat historian ihmisten tarinat lähelle katsojaa ja antavat uutta näkökulmaa meritaisteluihin. Esimerkiksi hylystä löytynyt morsiuskampa voi kertoa jotain mitä Wikipediasta tai tietokirjoista ei löydy.
Vellamon kanavalla on myös muita videoita Ruotsinsalmesta, mm. alla oleva video, joka kertaa taisteluiden tapahtumat kootusti sekä avaa, mitä hylkyjen parissa on tähän mennessä tehty.
Mitä sisältää? 3D-mallinnukset
Merimuseon nettisivuilla voi katsella Ruotsinsalmen hylkyjen 3D-malleja, joiden avulla pääsee sukeltamaan meren pinnan alle virtuaalisesti. Malleista neljä on jo nähtävillä verkossa, ja kaksi julkaistaan myöhemmin keväällä.
Tunnetuin hylyistä on venäläinen saaristofregatti St. Nikolai. Alus upposi Varissaaren eteläpuolelle Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa vuonna 1790. Muut kohteet ovat Lehmäsaaren pohjoispuolella sijaitseva Jollahylyksi kutsuttu hylky, Tykkisluuppi, Lehmäsaaren luoteiskärjen hylky sekä Ämpyrin ja Vassaaren väylän hylyt.
Tehtäväpaketti: yhteydenpitoa ennen ja nyt
Kun ihmiset joutuvat ottamaan fyysistä etäisyyttä, viestintävälineet nousevat arvoon arvaamattomaan. Ne auttavat ihmisiä pitämään yhteyttä toisiinsa aikana, jolloin toisia ei voi tavata.
Nyt on hyvä hetki kokeilla uudenlaisia yhteydenpitotapoja sekä pohdiskella, miten erilaiset viestintävälineet helpottavat arkea.
Yhteydenpitoa ennen ja nyt -tehtäväpaketti sisältää ala- ja yläkouluun soveltuvia askartelu- ja pohdintatehtäviä, joiden avulla voi pohtia viestimistä eri näkökulmista.
Nämäkin tehtävät soveltuvat opetukseen kotona, ja vaikka koko perhe voi osallistua! Tutustu Yhteydenpitoa ennen ja nyt -tehtäviin.
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta