Rosa Forsten

#Womeninculture: Ensimmäisenä naisena Postilaitoksen palkkalistoilla

8 maaliskuun, 2024

Postilaitos sai aikoinaan kunnian olla yksi ensimmäisistä naisia palkanneista valtion laitoksista. Postin tehtäviin sai alkaa palkata naisia vuodesta 1864 lähtien, ja 1800-luvulla Postilaitoksen palveluksessa ennätti olla yhteensä 975 naista. Yksi ensimmäisistä naisista Postilaitoksen palkkalistoilla oli Rosa Forstén, jolle luku- ja kirjoitustaito avasi ovet työpaikkaan. Rosan työura kesti peräti 67 vuoden ajan, 82 vuoden ikään saakka.

Rosa aloitti työuransa Postissa vuonna 1858 Joensuun postikonttorin epävirallisena apulaisena. Rosan isä oli kuollut, ja perhe tarvitsi kipeästi lisäansioita. Rosan täysivaltaisuutta ei mietitty ennen kuin kyse oli varsinaisesta valtion virasta. Hän oli siis vielä holhouksen alainen aloittaessaan palkkatyön, ja lisäksi alaikäinen. Ennen isänsä kuolemaa hän oli saanut käydä koulua ja sen myötä oppinut lukemaan. Juuri siksi Rosa oli oikea ihminen kirjurin taitoja vaativiin tehtäviin. Niihin aikoihin Joensuussa oli asukkaita 1 629, joista luku- ja kirjoitustaitoisia oli vain 150.

Joensuun postikonttori oli postimestarin talossa vuokralla. Rosa huolehti siellä yhdessä postimestarin kanssa muun muassa postinkuljettajien varustuksen, kuten turkkien, saappaiden, postilaukkujen ja pistoolien kunnosta. Postinkuljettajat saapuivat sinne 1860-luvulla Tohmajärveltä ja Kuopiosta. Myös satamaan saapuva höyrylaiva toi postilähetyksiä Joensuuhun.

Rosa sai virallisen aseman apulaisena vasta vuonna 1865. Ylimääräiseksi konttorikirjuriksi hänet nimitettiin vuonna 1874. Lisäksi hän hoiti postimestarin sijaisuuksia useana vuonna.

Aherrusta aikaisesta aamusta iltamyöhään

Rosan työpäivät olivat pitkiä: posti lähti kuudelta aamulla, ja edellisenä iltana saapunutta postia piti kirjata vielä myöhään yöhön. Myös konttorin siivous kuului tiettävästi Rosan tehtäviin. Palkkaa Rosa sai vuodessa noin 2 000–2 500 markkaa.

Rosan elämää ei helpottanut vuonna 1873 hänen asuntoonsa tehty murto, jonka yhteydessä ryöstettiin 2 400 markkaa sisältänyt konttorin kassalipas. Rosvot saatiin kyllä kiinni, mutta saaliista oli jäljellä enää pieni osa, 327 markkaa. Rosa Forsténin katsottiin syyllistyneen varomattomuuteen pitäessään kotonaan liian suurta käteiskassaa. Kaupunki korvasi menetetystä summasta vain kolmanneksen. Rosa joutui korvaamaan omasta kukkarostaan loput eli lähes vuoden palkan. Kaiken harmin lisäksi summasta piti maksaa vielä viiden prosentin korko.

Joensuun postimestarin jäädessä eläkkeelle Rosa haki virkaa, mutta paikka meni 34-vuotiaalle matkaexpeditööri Jakob Stenbäckille. Leskeksi jäänyt Rosa sisuuntui tästä ja muutti ensin Lahteen ja sieltä Saloon postikonttorin hoitajaksi. Äiti ja sisar lähtivät mukaan. Rosa haki paikkoja myös muista kaupungeista, mutta ei tullut valituksi koulutuksensa ja sukupuolensa vuoksi.

Rosa pitkä ura Postilaitoksen palveluksessa kesti kaikkiaan peräti 67 vuotta. Eläkkeelle hän jäi 82-vuotiaana. Nykyisten pätkätöiden aikana Rosan pitkä yhtenäinen työura olisi varmaankin sula mahdottomuus.

Museoviikko 2019: teemana naiset ja kulttuuri

Kulttuurilaitokset eri puolilta maailmaa kokoontuvat jo 21:ttä kertaa yhteisen teeman ääreen, kun kansainvälistä museoviikkoa vietetään 13.–19.5.2019. Museoiden yhteisellä tapahtumaviikolla myös museot Suomessa, Trafiikki-museot mukaan lukien, tarjoavat monenlaista menoa ja meininkiä: näyttelyitä, opastuksia, työpajoja. Tutustu viikon tarjontaan museoviikko.fi-sivustolla.

 

Museoviikko nostaa tänä vuonna esiin erityisesti naisia kulttuurin eri osa-alueilla. Viikko on jaettu seitsemään alateemaan, joita voi seurata somessa seuraavilla hashtageilla: #WomenInCulture, #SecretsMW, #PlayMW, #RainbowMW, #ExploreMW, #PhotoMW ja #FriendsMW.

 

Teeman kunniaksi myös Trafiikki-museot jakavat juttuja erilaisista merkittävistä naisista, kuten uhkarohkeasta taitolentäjästä ja Suomen ensimmäisestä naisohjelmoijasta. Jutut kertovat myös tarinoita siitä, miten oleellinen rooli naisilla on ollut monessakin historian kulmakohdassa. Seuraa Trafiikki-museoiden Facebook-sivua ja tätä blogia, niin saat varmasti lukea näistä ensimmäisenä!

Kirjoitus on nosto blogin arkistosta ja julkaistu alun perin 13.5.2019.

Helena Pärssinen