Kolme lasta juoksee hiukset viuhuen ja nauraen Jäänmurtaja Tarmon edustalla laiturissa.

Jäänmurtaja Tarmo muutosten kuvaajana

25 marraskuun, 2020

Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluvalla jäänmurtaja Tarmolla voi eläytyä laivan arkeen tutustumalla aluksen aitoihin sisätiloihin komentosillalta konehuoneeseen. Vuoteen 1970 käytössä ollut alus on pitkälti viimeisten käyttövuosiensa asussa hytteineen päivineen.

Höyrykäyttöisen talvimerenkulun konkarin miehitys oli noin 40 henkeä, eli 67-metrisellä laivalla on ollut melkoinen kuhina.

Aluksen valmistuessa vuonna 1907 miehistöä varten oli noin kymmenen hengen skanssit, joissa syötiin ja nukuttiin. Ruokailuun ei ollut erillistä tilaa eikä omasta rauhasta tietoakaan.

Jäänmurtaja Tarmon miehistömessi jouluna 1957. Kuva: Suomen merimuseon kuvakokoelma / Museoviraston kuvakokoelmat.

Laivan tiloja remontoitiin 1950-luvun alussa, jolloin uuden laiva-asuntoasetuksen mukaan skanssien tilalle rakennettiin yhden, kahden ja kolmen hengen hyttejä ja ruokailutilaksi kansi- ja konepuolen miehistömessi.

Samaisessa peruskorjauksessa Tarmoon rakennettiin kokonaan uusi kansirakennus, johon siirrettiin muiden muassa päällikön hytti ja toimisto. Päällystöllä on perinteisesti ollut enemmän omaa tilaa niin lepoon kuin työskentelyynkin.

Jäänmurtaja Tarmon miehistöhytti 1950-luku. Kuva: Suomen merimuseon kuvakokoelma / Museoviraston kuvakokoelmat.

1970-luvulla normiksi tulivat yhden hengen hytit vähänkin isommilla aluksilla, mutta siinä vaiheessa Tarmo oli päästetty eläkkeelle 67 vuoden iässä.

Jäänmurtaja Tarmon sisätiloihin ja historiaan voi tutustua virtuaalikierroksella, ja kuvia eri aikakausien laivojen hyteistä voi selailla Finna-palvelussa.

Paikan päällä jäänmurtaja Tarmoon voi tutustua Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa Kotkassa kesäisin.

Myös Turussa Forum Marinumissa on useita eri aikakausien laivoja, joissa voi tutustua eri aikakausien asuinoloihin merellä.

Arkea merellä

Jäänmurtajat ja laivat ovat merenkulkijoiden kelluvia koteja. Millaista on elämä, jossa työ ja vapaa-aika sekoittuvat ja kotoa ollaan pois pitkiäkin aikoja? Miten arki jaksottuu, ja millaisilla keinoilla perheeseen ollaan yhteydessä?

 

Tutustu merimiesten arkeen blogikirjoituksessa, josta saatat saada vinkkejä myös korona-ajan sosiaalisen etäisyyden hallintaan.

Artikkelikuva: Jäänmurtaja Tarmoon voi tutustua kesäisin Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Harri Tarvainen, Merikeskus Vellamo & Visit Kotka-Hamina.

Johanna Aartomaa

Kirjoittaja on Suomen merimuseon museolehtori.