Junnu ja Konna pääsivät videolle – tutustu Ilmailumuseon rakastetuimpiin koneisiin kotisohvalta

10 huhtikuun, 2020

Vantaan museot ovat laittaneet kamerat surraamaan ja tehneet asiakkailleen video-opastuksia koronan vuoksi kotona katsottavaksi ja peruuntuneiden opastuksien korvaajaksi. Suomen Ilmailumuseon videoille tallentui kaksi kokoelmien helmeä ja yleisöjen suosikkia: Junkers A 50 Junior ja Convair Metropolitan -koneet, kotoisammin Junnu ja Konna. Ilmailumuseon yhteistyökoordinaattori Mia Kunnaskari kertoo, miten projekti organisoitiin, kun kansallinen kriisi iski päälle, aikataulu oli tiukka ja asiakkaat kaipasivat kulttuuria peruuntuneiden museoretkien tilalle.

Vantaan kaupunginmuseo ja taidemuseo Artsi ehdottivat 16.3. Vantaan kaupungin omalle tiedotus- ja sisältöpalvelulle Vantaa-kanavalle museopalveluiden video-opastusten kuvausta, jotta peruuntuneiden yleisöopastusten tilalle ja eristyksissä oleville ihmisille saataisiin mielekästä puuhaa. Vantaa-kanavan Katja Savopirtti ottikin heti kopin vastaan ja ehdotti yhteistyön laajentamista kaikkiin Vantaan isoihin museoihin. Näin mukaan lähtivät Suomen Ilmailumuseo ja Vantaan maatalousmuseo.

Kaksi päivää myöhemmin kaikissa museoissa oli videoiden käsikirjoitustyö päällä – joissain ensimmäistä kertaa – ja mediatuottaja Jyri Huhtala jakoi jo kuvausaikatauluja.

Ilmailumuseolle yhteistyöehdotus sopi kuin siipipyörä gyrokopteriin, sillä olimme jo itse miettimässä pienten videopätkien tuottamista Minuutiksi museoon -tyyliin.  Yhteistyössä on voimaa: saimme kaupungilta ammattikuvaajan apuun ja kaupungin kokoluokan verkostot videoiden jakamiseen!

Vaikka kyseessä on nopea proggis, tavoitteenamme oli tuottaa aikaa kestäviä, kiinnostavia videoita. Yleisopastuksen sijaan teimme kaksi teemaopastusta, joiden käsikirjoituksen tekivät museolehtori Tiia Fynes ja näyttelypäällikkö Valeri Saltikoff.

Kokoelmien helmet kantavat mukanaan tarinoita ja ”esine-energiaa”

Valeri Saltikoff kertoo, että kohteiksi valikoitiin museon kokoelmien helmiä – ilma-aluksia, joihin liittyy runsaasti tarinoita ja ”esine-energiaa”.

– Vantaa-yhteistyön nimissä haluttiin nostaa esiin erityisesti kohteita, joiden historia liittyy nimenomaisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman historiaan, sanoo Saltikoff.

Museolehtori Tiia Fynes katsoo, että vaikka molemmat ”tähdet” ovat omilla tavoillaan varmasti Ilmailumuseon tunnetuimmat lentokoneet, molempien historiasta löytyi edelleen paljon kertomisen arvoista.

– Vaikka miljoonat lentomatkustajat varmasti muistavat Junkers A 50 Juniorin Helsingin lentoasemalla vietettyjen vuosien ansiosta, eivät kaikki ehkä tiedä koneen historiaa tai sitä, että se on alkuvuodesta 2020 palannut Ilmailumuseon näyttelyyn. Convair Metropolitan puolestaan on varmasti tuttu kaikille Ilmailumuseon näyttelyssä käyneille, mutta halusimme täydentää tämän ainutlaatuisen museoesineen tarinaa ja ilahduttaa sekä koneen vanhoja että uusia ystäviä. Molempien koneiden esittelyä haluttiin täydentää myös esimerkiksi valokuvilla ja muulla aineistolla, jotka eivät ehkä tällä hetkellä ole näyttelyssämme esillä, Fynes kuvailee.

Ilmailumuseon kuvauspäivä koitti maanantaina 30.3. Kuvauksissa museolla työskentelivät vain kuvaaja Jyri Huhtala ja museolehtori Tiia Fynes.

Fynes kertoo, että aamupäivä vierähti kuvauksissa nopeasti. Kameran eteen astuminen jännittikin jonkin verran, varsinkin kun samalla piti koko ajan toimia ohjaajana ja ”lennossa” muokata käsikirjoitusta.

– Tavoitteenani oli jakaa katsojille tarinoita näiden lentokoneiden historiasta ja auttaa katsojia näkemään niin sanotusti pintaa syvemmälle, miksi nämä koneet ovat ansainneet paikkansa suomalaisessa ilmailuhistoriassa ja mitä ainutlaatuista niiden avulla on voitu saavuttaa. Kaikkien Ilmailumuseon ilma-alusten taustalta löytyy kiinnostavia ihmisiä ja tarinoita, ja oppaana koen muutenkin olevani erityisen tärkeässä roolissa välittäessäni niitä museon yleisöille, olivatpa he sitten paikan päällä tai ruudun takana.

Viimeistely hoitui etäsparrauksilla

Vantaan museoiden yhteishankkeessa jokainen museo eteni omien voimavarojensa mukaan, ja mediatuottaja avusti nopeilla editoinneilla. Normaalitilanteessa olisimme varmasti tavanneet ainakin kerran saman pöydän äärellä – nyt puolestaan vaihtelimme viestejä tiiviiseen tahtiin ja sparrasimme toisiamme etänä. Kuun vaihteeseen mennessä oli myös nopea tiedotussuunnitelma valmiina: kaupunki laati tiedotteen ja vastasi julkaisuista Vantaa-kanavalla sekä YouTubessa, ja jokainen museo lupasi jakaa aineistoa omissa kanavissaan, kuten matkailutoimijoiden verkostossa.

Ideasta toteutukseen meni vain reilut kaksi viikkoa, kun Virtuaalimatkat jo julkistettiin kaupungin kanavilla. Torstaina 3.4. kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi videoista saatesanoin, että iloakin tähän arkeen tarvitaan. Toivottavasti museot pystyvät omalta osaltaan muistuttamaan elämän hyvistä asioista ja auttamaan jokaista jaksamaan. Vantaan kaupungille suuri kiitos kulttuurin tukemisesta ja saavutettavuuden edistämisestä kriisitilanteessa!

Junkers A 50 Junior ja Convair Metropolitan videolla

Junkers A 50 Junior ”Junnu” oli esillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla useita vuosia, ennen kuin se vuonna 2018 palasi museon huomaan. Alkuvuodesta 2020 kone löysi paikkansa museon näyttelystä. Museolehtori Tiia Fynes kertoo videolla koneen ja sen omistajan Wäinö Bremerin tarinan.

 

Saat lisätietoja ja voit katsoa videon myös Vantaa-kanava-verkkopalvelussa.

 

Convair Metropolitan OH-LRB, tuttavallisemmin ”Konna”, on Ilmailumuseon rakastetuin lentokone. Harvaa museoesinettä pääsee katselemaan sisältä päin, mutta Konnan 52-paikkaisessa matkustamossa näyttelykävijät saavat pistäytyä.

 

Saat lisätietoja ja voit katsoa videon myös Vantaa-kanava-verkkopalvelussa.

 

Uusi Virtuaalimatkat-videoita julkaistaan aina perjantaisin. Ilmailumuseon lisäksi kanavalla on jo Artsin videoita. Ota Vantaa-kanava seurantaan Youtubessa!