Piiikku Kakkosen poosti,
Postilokero kolme-neljä….
Lähditkö heti laulamaan mukana? Et varmasti ole ainoa, sillä tämä lähes kultti-ilmiöksi muodostunut postilokerolaulu muistuu varmasti lähes jokaisen mieleen omasta tai omien lasten lapsuudesta. Voisi jopa ajatella, että Pikku Kakkosen tuottajat tiedostivat, miten paljon helpommin ihmiset muistavat asioista laulun avulla.
Tämä televisiossa päivittäin kuultu, tamperelaisen Timo Ruottisen säveltämä kutsulaulu on saanut tuhannet ja tuhannet lapset lähettämään omia piirustuksiaan ja kirjeitään ohjelmaan. Pikku Kakkosen sivustojen mukaan postiin saapuu päivässä keskimäärin noin 80 postia ja sähköpostitse kolmisenkymmentä. Vuodessa postia kertyy jopa 20 000!
Tämä vain muutaman kymmenen sekunnin pituisen rallatuksen voisi sanoa jopa lähteneen elämään omaa elämäänsä.
Postilokero tuli someen
Mistä tietää, että laulu on saavuttanut kulttistatuksen? Ehkäpä siitä, kun sille perustetaan oma Facebook-sivu. Pikku Kakkosen Posti-laulu -nimellä kulkeva ryhmän perustaja on jäänyt mysteeriksi, mutta yhteisöön kuuluu yli 1 200 jäsentä.
Laulu on selvästi monelle tärkeä, iästä huolimatta. Näin yksi ryhmän jäsen kommentoi laulua:
”Siinä on osoite jonka muistaa vaikka kesken yöunien herätettäisi ja kysyttäisi!”
Yhteislauluja torilla
Onpa postilokerolaulusta järjestetty jopa yhteislaulutilaisuuksia. Tällaisia sai useampia aikaan erityisesti vuonna 2017 vietetty Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlavuosi. Sinä vuonna postilokerolauluja kuultiin muun muassa Yle-kanavilla ja Tampereen toreilla.
Postilaulu on saanut myös stand up -yleisön laulamaan.
Tekkaarien laulamana
Alkuperäisestä laulusta vastasivat pianisti Risto Hiltusen tyttäret Helmi ja Iina sekä sisarukset Heli ja Satu. Mutta mikäpä laulu ei olisi joskus päätynyt myös teekkarien laulamaksi?
Näin on käynyt aikanaan myös postilokerolaululle. Alkuperäisillä sanoilla löytyy ainakin yksi melko komeakin versio. Kuitenkin tavan mukaan siitä on muotoiltu myös teekkareiden suuhun sopivampia versioita.
Soita se ukulelella
Alkuperäinen laulu oli melko yksinkertainen pianolla soitettavaksi tarkoitettu luritus. Eipä olisi kulttilaulu mitään, jos ei siitä olisi versioitu sovelluksia myös muille soittimille. Halutessaan verkosta löytyy nuotteja niin rummuille kuin ukulellekin.
Ehkäpä seuraavan kerran, kun laulu lähtee soimaan, voit tuoda siihen oman säväyksesi nappaamalla ukulelen käteesi.
Äitikin sen tuntee
Postilokeron tunnusmusiikin voi sanoa kestäneen hyvin aikaa. Monet tämän päivän leikki-ikäisten lasten vanhemmat ovat päässeet laulun kuuntelussa jo toisella kierrokselle. Lapsia saattaa kuitenkin ihmetyttää, miten vanhemmat osaavat laulaa mukana.
Tästä kertoo kahden leikki-ikäisen lapsen äiti Niina Mäenpään tarina. Lue se alla!
Kun äiti Pikku Kakkosen tunnarin muisti
5- ja 8-vuotiaat lapset istuvat olohuoneen pöydän äärellä, ihmeen rauhallisina. Pulkkailu on taittanut suurimmat energiat. Toinen rakentelee legoja, toinen piirtelee hajamielisenä pädillä Pikku Kakkosen sovelluksella värikkäitä kukkaiskuvioita. Ajatuksiinsa vaipunut 5-vuotias alkaa hyräillä legendaarista tunnussävelmää, johon myös 8-vuotias liittyy mukaan. En malta olla liittymättä kuoroon, joten kajautan: ”Postilokero kolme neljä seitsemän, kolme kolme satayksi, Tampere kyyyymmeneeen, ring ring, Pikku Kakkosen posti!”
Molemmat ovat lopettaneet puuhansa ja katsovat minua silmät pyöreinä. ”Äiti, mistä sä ton tiedät?” No sen lisäksi, että olen kuullut tunnuslaulun varmaan satoja kertoja teidän lapsuutenne aikana, tämä laulu on tuttu myös äidin lapsuudesta, selitän. Isompi nyökyttelee. ”Tosin meillä ei ollut pädejä, vaan ohjelma tuli vain telkkarista, ensin puoli tuntia kerrallaan ja myöhemmin peräti tunti. Jos myöhästyit, et nähnyt ohjelmaa lainkaan.” Tieto herättää tyrmistystä.
Oman kokemukseni mukaan nykylapset tuntuvatkin katselevan ikonista lastenohjelmaa useimmiten Lasten Areenasta klippi kerrallaan silloin kuin se perheen aikatauluihin parhaiten sopii. Ohjelmien välillä hypitään, katsotaan lempparikohta uudelleen, ”tylsiä” ohjelmia ei vilkaistakaan. Katsojakunta on kriittistä ja nopeaa liikkeissään.
Älylaitteiden Pikku Kakkonen -sovellus tarjoaa lisäksi monenlaista puuhaa ja minipelejä alle kouluikäisille eläintietovisasta sääkoneeseen ja Kikattavan kakkiaisen taikakeinuun. Ja piirto-ohjelmaan, jossa iloinen ääni kertoo lapsen olevan taiteilija. Kun teoksen tallentaa laitteeseen, nalle kehaisee näytöllä: ohhoh, wau!
Suosittuja ovat myös Pikku Kakkosen erilaiset konserttituotannot, kuten jo muutaman vuoden takainen Musarullaa-kokonaisuus, joka on jalkautunut myös kiertueelle ympäri Suomea, ja nyt uusimpana Talven ihmemaa -lastenkonsertti.
Vaikka katselutavat ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana, tuttu tunnussävelmä kulkee mukana edelleen, ja yhdistää sukupolvia vielä pitkään.
”Äiti, mutta pädillä tai tietokoneellakaan ei ollut siis mitään”, 5-vuotias varmistaa vielä.
Teksti ja kuva: Niina Mäenpää
Postilokeron arvuuttelusta on tullut monille hauskaa huvia. Jos verkosta etsii keskustelua postilokeron numerosta, sitä ei tarvitse kovin kauaa hakea. Mutta mikä olikaan se postilokeron numero? Menisikö sinun postisi vielä perille pelkästä ulkomuistista?
Vetreytä muistiasi sisäisen lapsesi tai omien lastesi kanssa Radio- ja tv-museossa Mastolassa. Löydät sieltä Pikku Kakkosen postilokerolaulun lisäksi monia muita tv-muistoja lapsuuden ja aikuisuuden varrelta.
Lähteet:
Yle.fi: Pikku Kakkosen postiin tulee paljon piirustuksia joka päivä!
Facebook: Pikku Kakkosen Posti-laulu
Yle Areena: Näin sujuu Pikku Kakkosen posti -laulu Yle Uutisilta
TEK Verkkolehti: Teekkarilaulun alkulähteillä: Pikku Kakkosen posti
Chordify: Pikku Kakkosen posti
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta