Tiesitkö että, että muumitalon esikuva on Glosholmin majakka? Muumikirjojen kirjailija ja kuvittaja Tove Jansson vietti kesiään Pellingin saaristossa, ja lapsuusmuistoihin kuuluivat retket majakkasaarelle.
Glosholmin majakka valmistui vuonna 1835. Se rakennettiin Pellingin saaristossa sijaitsevalle Glosholmin saarelle, vaikkakin majakan sijainnista oli ollut erimielisyyttä jo suunnitteluvaiheessa. Äskettäin menehtyneen Seppo Laurellin klassikkokirjassa Suomen majakat siteerataankin merenkulkijoita, jotka valittivat huonosti näkyvästä majakasta:
Sen sijaan, että majakka varjelisi laivoja vaaroilta, se vilpillisesti ohjaa ne tuhoon.
Niinpä jo vuonna 1862 etelämmäs Söderskäriin rakennettiin uusi valomajakka, ja Glosholm muutettiin valottomaksi tunnusmajakaksi. Lyhtyosa vaihtui suippopäiseksi katoksi.

Suomen merimuseon ylläpitämässä kokoelmassa Glosholmin majakasta muistuttaa Heikki Helmisen tekemä kehystetty puolimalli, joka on esillä Pohjantähti, Etelän risti -päänäyttelyssä. Lisäksi kokoelmissa on linssistön osia, joiden on arveltu olevan peräisin Glosholmista.
Pellingin tunnusmajakan piirustuksesta on myös tehty näköispainos, joka esittää majakkaa vuoden 1863 jälkeisessä asussa. Näköispainosta voi ostaa Trafiikin verkkokaupasta ja Merikeskus Vellamon museokauppa Plootusta.
Muumimajakka
Tove Janssonin lapsuusperheellä oli tapana vuokrata kesämökki Pellingin saaristosta, ja kesän kohokohtiin kuului retki Glosholmin saarelle. Jansson on kertonut, että hän sai nousta majakan torniin itsekseen. Nämä portaat hän on dramatisoinut Muumipappa ja meri -kertomukseensa.
Tunnusmajakan asussaan Glosholm muistuttaa muumitaloa, ja Jansson on todennut sen olleen muumitalon esikuvana.
Muumitalon muodossa Glosholm onkin jäänyt monen meidän mieliimme, vaikka itse majakkatorni on tuhoutunut. Talvisodan aikana torni nimittäin määrättiin räjäytettäväksi, jotteivat vihollisen pommikoneet voisi käyttää sitä kiintopisteenä. Jostain syystä määräys tuhoamisesta toteutui vasta välirauhan ensimmäisenä päivänä 14.3.1940. Jäljelle jäi kivijalka.
Tove Janssonin merisuhteeseen pääset syventymään la 3.12.2022 Suomen merimuseon Meri ja Tove -tapahtumassa Merikeskus Vellamossa, jossa tutkijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki kertovat uudesta Meri ja Tove -kirjastaan (John Nurmisen säätiö, 2022).
Tervetuloa meren äärelle Kotkaan!
Lähteet
Laurell, Seppo, Suomen majakat. Nemo & Merenkulkulaitos 1999.
Koistinen, Jarmo, Väisänen, Pekka, Pellingin majakka säilyi jälkipolville Muumitalon hahmossa. Meriväylä 4/1998.
Artikkelin pääkuva: Suomen merimuseon vastuulla olevaan kokoelmaan kuuluu Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän perämoottorivene Victoria. Mahonkinen limisaumavene on esillä Merikeskus Vellamon Venehallissa.
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta