Meemit tunkeutuvat väistämättä sosiaalisessa mediassa aikaa viettävän ihmisen verkkokalvoille. Hulvattomat, oudot, ärsyttävät ja monitulkintaiset kuvan ja tekstin yhdistelmät ovat läsnä internetin lisäksi myös Päivälehden museossa. Miten ja miksi ihmeessä?
Meemilukutaito on yksi lukutaidon ulottuvuus ja mediataitojen osa-alue. Lukutaito ei ole vain kirjainten hahmottamista, vaan laajemmin ymmärrettynä erilaisten mediasisältöjen tuottamista, tulkintaa ja arviointia. Meemit ovat muotoutuneet sosiaalisen median kieleksi, joten on tarkoituksenmukaista, että median muutoksista kertova Päivälehden museo on mukana meemilukutaidon edistämisessä ja meemien ympärillä käytävässä keskustelussa.
Marraskuun 2021 puolivälissä järjestetty Meemiseminaari käynnisti Päivälehden museon meemitoiminnan. Tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja meemien tekijöiltä, tutkijoilta ja myös niitä hyödyntäviltä viestinnän ammattilaisilta. Seminaarin tallenne tullaan julkaisemaan internetissä.
Päivälehden museo tekee meemiaiheen parissa yhteistyötä MEMEPOL-tutkimushankkeen kanssa. Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke selvittää meemien ja maailmanpolitiikan välisiä yhteyksiä. Meemit ovat tutkijoiden ohella myös esimerkiksi journalistien ja taiteilijoiden mielenkiinnon kohteina.
Meemejä käsitellään museon tulevissa tapahtumissa ja työpajoissa. Keväällä 2022 on tarkoitus käynnistää nuorille suunnattu Meemikoulu, jossa tarkastellaan meemejä ja niiden vaikutusta ihmisiin vertaisoppimisen kautta.
Tammikuussa puolestaan kokoonnutaan museolle vuosittaisen kaupunkitapahtuman Tieteiden yön viettoon. Meemipöydästä voipi aloitella -illassa tehdään yhdessä meemejä Päivälehden arkiston sanomalehtihistoriallisista valokuvista. Tapahtuman nimi on kunnianosoitus suomalaisen meemiskenen taannoisille raastepöytäaiheisille meemeille.
Näemmekö museossa tulevaisuudessa meeminäyttelyn? Entä miten meemien kulttuuriperintöä aiotaan tallentaa? Aika näyttää.
Artikkelikuva: sarjakuvahahmo Karvisella leikittelevät Garf-meemit olivat innoituksena Meemiseminaarin mainoskuvalle. (Kuva: Jenna Jauhiainen / Päivälehden museo)
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta