Täytetty postihevonen seisoo talja päällä köysien takana näyttelytilassa.

Museot avautuivat poikkeusajan jälkeen – tältä Trafiikki-museoissa näytti

11 kesäkuun, 2020

Kun koronakevät kääntyi kesäksi, museot saivat avautua jälleen yleisöille yli kahden kuukauden tauon jälkeen. Lue, millaisissa tunnelmissa Trafiikki-museoiden henkilöstö ja asiakkaat ovat olleet ensimmäisinä aukiolopäivinä. Entä miten turvallisuudesta on huolehdittu?

Avausvalmisteluista voit lukea toisesta blogikirjoituksesta.

Mobilia, Kangasala: uudistunut Rallimuseo houkutellut kävijöitä

Mobiliassa avattiin ovet yleisölle heti 1.6. ja ensimmäiset asiakkaat olivat täsmällisesti oven takana klo 10. Museovieraita on käynyt avaamishetkestä alkaen tasaisesti. Ensimmäisinä päivinä oli hiljaisempaa, mutta viikonloppuna kävijöitä oli jo runsaammin. Mitään isompia ruuhkia ei ole syntynyt, mikä oli oletettavaakin, koska näyttelyhalleissa neliöitä riittää.

Isä ja aikuinen poika poseeraavat tyytyväisinä punaisten, kiiltävien retro-ralliautojen vieressä.
Ensimmäisinä museovieraina kevään sulkuajan jälkeen täsmällisesti klo 10 Mobilian pääoville saapui isä ja poika -kaksikko Mika ja Ville Tahkio Mäntästä. Täsmällisinä urheiluautoihmisinä parivaljakko oli ajoittanut vierailunsa heti aukeamisajankohtaan. Molemmat ovat liittyneet tänä vuonna toimintansa aloittaneeseen Rallimuseon ystävät -yhdistykseen, ja uudistunut Rallimuseo oli nähtävä heti kun se tuli mahdolliseksi. Kuva: Mobilia

Uudet näyttelyt, Tankit täyteen ja Rallimuseo, ovat olleet yleisön mieleen siitä päätellen, että olemme toistaiseksi saaneet oikeastaan vain positiivista palautetta.

Liikennepuistossa on saatu polkuautojen pyörät pyörimään ja pesuainetta kuluu, kun autoja pyyhitään jokaisen pienen kuljettajan välillä.

Pieni poika istuu kirkkaansinisessä polkuautossa lasten liikennepuistossa jännittynyt ilme kasvoillaan.
Mobiliassa sijaitsevaan Rahtarit-liikennepuistoon saatiin tämän kesän alkuun uusi TavaraTaxin polkuauto. Auto onkin ehtinyt olemaan jo kovassa käytössä ensimmäisten avoinnaolopäivien aikana. Kuva: Mobilia

Nyt toivotaan, että kesälomat saavat ihmiset liikenteeseen kotimaassa ja tutustumaan runsaaseen museotarjontaan!

Teksti: Elina Kytölä

Postimuseo, Tampere: yleisö ollut turvallisin mielin

Ovien avauduttua Postimuseolla jännitettiin sitä, uskaltavatko ihmiset tulla museoon. Erityisen paljon museolaisia pohditutti Viestinviejät-näyttely, jonka tietosisällöt ovat suurelta osin kosketusnäyttöjen takana. Yleisön paluuseen varauduttiinkin lisäämällä näyttelytilaan desinfiointipyyhkeitä muiden varotoimien lisäksi.

Kertakäyttöisiä desinfiointipyyhkeitä on kasattu läpinäkyvään muovilaatikkoon. Vieressä on ohjeistus käsihygieniasta.
Käsihygieniasta huolehditaan Postimuseon ja Vapriikin näytelyissä. Kuva: Postimuseo

Iloksemme saimme huomata, että ensimmäisellä aukioloviikolla yleisöä kävi noin kolmannes normaalista. Varsinkin alkuviikko oli tavallista hiljaisempi, mutta loppuviikkoa kohden kävijämäärät kasvoivat. Lauantai oli jopa hieman vilkkaampi päivä kuin vuotta aikaisemmin. Koronan ohella maltilliseen ihmismäärään vaikutti varmasti myös kesäkuun alun helteinen sää.

Museokävijät kertoivat, ettei vierailu Postimuseossa juurikaan huolettanut. Käynti koettiin turvalliseksi erityisesti tilan väljyyden ja näkyvien varotoimenpiteiden vuoksi. Harva oli selvittänyt etukäteen, millaisiin toimiin museoissa on ryhdytty. Luottamus museoiden turvallisuuteen oli siis lähtökohtaisesti suuri ainakin niiden osalta, jotka tulivat paikalle.

Kaksi kouluikäistä tyttöä katselee museoon rakennettua vanhanajan sisustusta kosketusnäyttöpöydän ääressä Postimuseossa.
Ronja ja Lucia -nimiset tytöt tutustuivat Postimuseoon oman ja ystäväperheensä kanssa perjantaina 5.6. Heitä korona ei pelottanut. Kuva: Postimuseo

Varotoimet näyttävät muutenkin iskostuneen suomalaisten selkärankaan. Turvavälejä pidetään ja erityisesti käsidesin käyttö on yleistä. Hanskoja tai kasvomaskeja ei kuitenkaan näkynyt. Myös desinfioivat pyyhkeet jäivät lopulta melko vähälle käytölle.

Moni sanoi, että museoon on kiva tulla pitkästä aikaa. Osa oli jopa odottanut ovien avautumista kärsimättömänä useiden viikkojen ajan. Into näkyi myös siinä, ettei kosketusnäyttöjä ja muuta kosketeltavaa juurikaan pelätty.

Suurimpia harmeja olivat toiminnallisten pisteiden sulkeminen. Pienille museokävijöille harmia tuotti kirjeenkirjoituspisteen poistaminen sulkakynineen ja postihevonen Ahto-Kustaan rajaaminen turvaköysien taakse.

Muuten aika kului näyttelyissä entiseen malliin ja iloisin mielin.

Teksti: Olli Nordling
Artikkelikuva: Postihevonen Ahto-Kustaa lepäilemässä ”tallissaan”. Katsoa saa, vaan ei koskea. Kuva: Postimuseo

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa: isoissa näyttelyhalleissa riittää tilaa

Kauan ja hartaasti odotettu ensimmäinen aukioloviikko on sujunut Ilmailumuseolla iloisissa merkeissä jälleennäkemisten muodossa. Kollegoita ja asiakkaita oli ehtinyt jo tulla ikävä!

Avaamista edeltävä viikko sujahti nopeasti käytännön avaamisvalmisteluja tehdessä. Nyt näyttelyymme on mm. merkitty yksisuuntainen kulkusuunta ja muistutukset turvaväleistä. Ahtaat käyntikohteet on toistaiseksi suljettu, lapsille on tarjolla nallesuunnistusta ja käsidesipisteitä löytyy eri puolilta museota.

Lentoemännät muistuttavat turvaväleistä ja kiertosuunnasta. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Siivousta ja desinfiointia on tehostettu, ja asiakaspalvelun käytännöt ja palvelutarjontamme on mietitty uudelleen tartuntariskien minimoimiseksi.

Uskaltaako Ilmailumuseoon sitten jo tulla vierailulle? Kyllä uskaltaa! Tällä viikolla näyttelyissäme on vieraillut arkipäivinä keskimärin noin 30 henkeä ja näyttelyhallimme sallivat turvavälin noudattamisen jopa 100 hengelle kerrallaan.

Lentoemäntien kuvilla koristeltu kyltti muistuttaa turvaväleistä pienoislentokoneen edustalla.
Ilmailumuseon halleissa on hyvin tilaa turvaväleilläkin. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Pihaltamme löytyy reilusti parkkitilaa omalla autolla ja pyörillä tuleville, ja bussipysäkit ja Aviapoliksen juna-asema löytyvät aivan läheltä.

Asiakaspalvelussamme on myynnissä valikoima kahvilatuotteita ja jäätelöä, ja museokauppaan saa poiketa ihan muuten vaan. Elämyspalvelumme ovat myös varattavissa tietyin rajoituksin.

Teksti: Veera Sandgren

Päivälehden museo, Helsinki: pandemia mainitaan jo näyttelyssä

Päivälehden museo on yksi Helsingin harvoista maanantaisin auki olevista museoista, joten saimme avata ovemme aivan ensimmäisten joukossa maanantaina 1. kesäkuuta.

Oven ulkopuolella ei kiemurrellut tuolloin jonoa, vaan ihmiset ovat saapuneet museoon maltillisesti. ”Koronatauon” jälkeen tuntuu tärkeältä olla mukana tarjoamassa palanen avointa hengailutilaa kaupungin keskustassa!

Laatikossa ja pöydällä on pino magneetteja, joissa on tekstejä vanhoista sanomalehtien ilmoituksista. Niissä kerrotaan esimerkiksi yhdestä kadulta löytyneestä setelistä.
Löydetty yksi seteli. Päivälehden museon magneetit herättävät hilpeyttä. Kuva: Aikku Meura

Kesäkuussa agendalla on museokauppatoiminnan käynnistäminen useamman vuoden tauon jälkeen. Olemme laatineet omaperäistä, vanhoista sanomalehdistä ammentavaa tuotevalikoimaa. Lehtikuvat ja pikkuilmoitukset löytävät tiensä ainakin postikortteihin ja julisteisiin.

Kaupan valikoimaan astelee myös Helsingin Sanomien ensimmäinen sarjakuvahahmo, vuodesta 1927 alkaen seikkaillut, originelli Herra Pulliainen.

Fake news? Presidentin toimittajaan kohdistama kiukunpurkaus mainitaan nyt näyttelyssä. Kuva: Aikku Meura

Koronapandemia mainitaan jo museon perusnäyttelyssä. Vuosittain päivitettävät tekstit maailman lehdistönvapaustilanteesta sisältävät nyt tietoa pandemian vaikutuksesta journalismiin.

Mietimme monien muiden museoiden tavoin sitä, millä tavoin pandemiasta tullaan jatkossa kertomaan näyttelysisällöissä.

Teksti: Aikku Meura

Toivottavasti näemme sinut pian museossa!

Odotamme kävijöitä paikalle, turvallisuudesta tinkimättä.

 

Katso aukioloajat sekä vinkit onnistuneeseen kesävierailuun museoiden verkkosivuilta: