Merikeskus Vellamon Sateenkaaripolku johdattelee katsomaan historiaa uusin lasein. Suomen merimuseon ja koko Merikeskus Vellamon näyttelyihin tuotettu sateenkaaripolku nostaa unohdettuja tai vaiettuja tarinoita esiin.
Sateenkaaripolun varrella nähtävistä esineistä ja teemoista on laadittu tekstejä, joissa tehdään näkyväksi sateenkaarihistorian ja nykykulttuurin yllättäviäkin yhtymäkohtia. Toisinaan kyse on uudenlaisen tulkinnan tekemisestä tutuista asioista. Sisältö on tehty yhteistyössä Sateenkaarihistorian ystävät ry:n kanssa.
Mikä sateenkaaripolku on?
Sateenkaaripolku on tekstivihkonen, jossa olevan kartan mukaan kävijä voi suunnistaa näyttelyissä. Kohteet on merkitty näyttelyssä sateenkaaritunnuksella.
Miksi se on tehty?
Vuonna 2021 tuli täyteen 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin Suomen rikoslaista. Kuluneiden vuosikymmenten aikana tapahtunut asennemuutos ei kuitenkaan välttämättä näy museoiden kokoelmissa tai näyttelyissä. Näkymätön katoaa helposti, jollei sitä tallenneta tai kirjata ylös jotenkin.
Kenelle sateenkaaripolku sopii?
Sateenkaaripolku tarjoaa kävijöille pilkahduksen sellaisesta kulttuurihistoriasta, joka tavallisimmin tunnetaan vain yhteisön sisällä. Siksi sen toivoisikin löytävän mahdollisimman laajasti kiinnostuneita. Kotka Pride ry:n testikäynnin perusteella sisällöt voivat tarjota uutta tietoa myös yhteisön jäsenille.
Edetessämme kierrosta muodostui keskustelun aloittajaksi yhä tiuhempaan lausahdukset ”No en olis kyl tiennyt!”, ”Aika jännä, en tiennytkään et se tulee tästä” tai ”Enpäs oo ikinä ajatellut asiaa siltä kantilta”.
Mikä kierroksessa yllättää?
Siirtolaisuudesta ja pakolaisuudesta puhuttaessa on vanhastaan keskitytty perheisiin tai yksittäisiin ihmisiin, jotka ovat lähteneet etsimään työtä, turvaa tai onnea kotimaansa ulkopuolelta. Sateenkaaripolku nostaa esiin Suomesta Kööpenhaminaan ja Tukholmaan muuttaneet homot ja lesbot. Tanska ja Ruotsi sallivat aikuisten väliset homoseksuaaliset teot jo 1930- ja 1940-luvuilta lähtien, kun Suomessa homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista tosiaankin vasta vuonna 1971.
Kierros nostaa esiin niin homotutkan kuin bandana-huivin sanattoman viestin. Tervetuloa Merikeskus Vellamoon katsomaan, mistä niissä on kyse.
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta