Kaksi miestä ja yksi nainen siirtotyömaa parakkien edessä hymyilemässä kameralle.

Tarinoita siirtotyömailta

16 kesäkuun, 2021

Mikä on siirtotyömaa ja mikä on parakkikylä? Keitä olivat parakkikylien asukkaat? Millaista elämä ja asuminen parakkikylässä oli? Vastauksen näihin ja useisiin muihin kysymyksiin saat Mobilian uudistuneessa ulkonäyttelyssä: Tarinoita siirtotyömailta.

Näyttelyssä kuljetaan läpi ajan, jolloin elämä siirtotyömaan parakkikylässä ja työskentely siirtotyömaalla oli todellisuutta tuhansille ihmisille. Toisen maailmansodan jälkeen työttömyystyöt olivat valtion tärkein keino hoitaa työttömyyttä. Teiden rakentaminen soveltui hyvin työttömyystyöksi: siirtotyömaat ja niiden kylkeen syntyneet parakkikylät olivatkin keskeinen osa suomalaista tienrakentamista ja työttömyyden hoitoa 1950- ja 1960-luvuilla. Siirtotyömailla työskenteli enimmillään talvella 1958–59 yli 50 000 työtöntä, joista yli 16 000 majoittui parakkikylissä. Teitä rakennettiin hakuin ja lapioin pääosin talvisin, sillä kesäaikaan väelle löytyi töitä maataloudesta.

Iso työmiesjoukko ryhmittyneenä kuvaa varten työmaaparakin eteen.
Työmiehiä työmaaparakin edessä jossakin Varsinais-Suomessa toukokuussa 1954. © Väylävirasto/Mobilia

Tarinoita siirtotyömailta -näyttely koostuu Väyläviraston kokoelmiin kuuluvista erilaisista rakennuksista, jollaisia parakkikylissä oli ympäri Suomen. Näyttelyyn voi tutustua Mobilian aukioloaikoina. Alueelle tulee juhannuksen jälkeen uudet opastaulut, jotka johdattelevat aiheen äärelle. Myös oman puhelimen kautta on mahdollista päästä 360-virtuaalikierrokselle, jolla kurkistetaan osaan parakeista sisälle ja syvennytään siirtotyömaiden ja parakkikylien arkeen.

Tervetuloa mukaan matkalle tutustumaan siirtotyömaiden tarinoihin!

Artikkelikuva: Kuva on otettu Silakkaluoman siltatyömaalta Isonkyrön Tervajoella 1960. Kuvaaja: Aake Uusitalo © Väylävirasto/Mobilia

Kesäkeskiviikkoisin Tarinoita siirtotyömailta -näyttelyyn pääsee tutustumaan yleisöopastuksella klo 14.30. Rajoitetutun osallistujamäärän vuoksi suosittelemme varaamaan opastukselle paikan ennakkoon varausjärjestelmämme kautta https://vello.fi/mobilia/ Opastuksen kesto on noin 30 minuuttia. Yleisöopastus on ilmainen, mutta edellyttää voimassa olevaa Mobilian pääsylippua. Lue lisää opastuksistamme:  https://www.mobilia.fi/nayttelyt/opastukset/siirtotyomaiden-tarinoita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noora Kytöharju

Kirjoittaja on työskennellyt Mobiliassa Tarinoita siirtotyömailta -näyttelyn parissa projektitutkijana.