Radio

Tiesitkö, että Säkkijärven polkka pelasti Viipurin?

14 helmikuun, 2019

Yllättävistäkin asioista voi olla joskus apua kriisitilanteissa. Yksi esimerkki tästä on Säkkijärven polkka. Laita siis polkka soimaan ja virittäydy sen säestämänä tarinan tunnelmaan. 

Tunnistamme varmasti lähes kaikki Säkkijärven polkan, kun kuulemme sen. Tämä jo alun perin vuonna 1928 levytetty mutta Vili Vesterisen ja Lasse Pihlajamaan tunnetuksi tekemä kappale on yksi kuuluisimmista harmonikalla soitettavista suomalaisista polkista. Polkka on jo niin tuttu, että osassa se saattaa herättää jopa hienoista ärsytystä.

Ärsytys laantuu kuitenkin nopeasti, kun kuulee polkan merkittävästä roolista jatkosodassa. Lue siis pidemmälle, ja anna polkan soida!

Tarinan mukaan Viipuria piinasivat jatkosodassa useat räjähdykset sellaisillakin alueilla, jotka olivat jo suomalaisten hallussa. Mystisten räjähdysten syystä saatiin lopulta vihiä sotavangeilta: Viipuriin oli piilotettu 300 radiomiinaa. Niistä 17 ehti räjähtää ennen kuin ensimmäinen räjähtämätön miina onnistuttiin löytämään.

Kummastusta herättäneiden räjähteiden laukaisujärjestelmä ratkesi Yleisradion insinöörikapteenin Jouko Pohjanpalon johdolla: selvisi, että radio-ohjattavat miinat oli ohjelmoitu räjähtämään, kun tietty kolmisointu soitettiin tietyllä radiotaajuudella.

Laukaisumekanismin selvittyä oli aika ryhtyä vastatoimiin. Jotta miinojen räjähdys pystyttäisiin estämään, tulisi samalla radiotaajuudella soittaa häirintäsignaalia. Apuun saapui Säkkijärven polkka, jonka nopea rytmi ja vaihteleva sointuasteikko olisi täydellinen häirintäsignaali. Polkkaa soitettiinkin seuraavan kolmen vuorokauden aikana tauotta hurjat 1 500 kertaa eli yhteensä noin 64 tuntia.

Operaatio oli menestys: soiton käynnistyttyä yksikään miina ei enää räjähtänyt ja kaupunki pelastui.

Jaksoitko kuunnella polkkaa koko tarinan ajan? Entä mitä luulet: olisitko jaksanut kuunnella sitä radiosta useita päiviä putkeen?


Radiolla oli monia muitakin tärkeitä tehtäviä sodan aikana. Pääset tutustumaan niihin Radio- ja tv-museon Näkemiin, kuulemiin -näyttelyssä.

Lue lisää polkan roolista jatkosodassa Sotaveteraanien sivuilta.