Musta, kantikas Studebaker kuvattuna etuviistosta näyttelyssä vierellään miesnukke.

Tiesitkö tämän 1920-luvusta?

17 kesäkuun, 2022

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla on tänä vuonna tutustuttavana Suomi liikkeelle 1920 -luvulla -näyttely. Se kertoo tarinoita siitä, millaista maantieliikenne oli sata vuotta sitten.

Tiesitkö, että 1920-luvulla…

  1. Yleisin automerkki oli Ford

Vuonna 1922, Suomessa oli 1 754 autoa, suurin osa autoista oli Yhdysvalloista, ja yleisin automerkki oli Ford. 1920-luvun lopulla autoja oli runsaat 35 000. Suosituin merkki oli edelleen Ford, kannoillaan Chevrolet.

Oransinkeltaisen vanhan linja-auton kylki, jossa lukee Tahmela-Rosendahl. Ikkunan takana näkyy 1920-luvun vaatteissa oleva naisnukke matkustajana.

 

  1. Kansa matkusti linja-autoilla

Suuri osa suomalaisista autoista oli ammattikäytössä. Tärkein auto oli linja-auto, jolla tavallinen kansa pääsi matkustamaan. Kyytiin ei otettu ainoastaan ihmisiä ja tavaroita vaan myös possuja ja kanoja. Yksityiskäytössä olevat henkilöautot olivat harvinaisia. Henkilöautokauppaa vauhditti tosin kieltolaki, sillä pirtukuskit tarvitsivat isoja ja nopeita autoja.

Kahden hevosen vetämä vaunu näyttelyssä ja vieressä vanha linja-auto.

 

  1. Ajoneuvoista tärkein oli hevonen

Yli 80 prosenttia suomalaisista asui maaseudulla. Suuri osa maaseudun liikenteestä tapahtui hevosella. Hevosajoneuvot olivat yleisimpiä ajoneuvoja 1920-luvun puolivälissä myös kaupungeissa. Hevosia käytettiin niin henkilö- kuin tavaraliikenteessä. Pelto- ja metsätyöt hoituivat hevosilla. Traktoreita 1920-luvun alussa oli ainoastaan 147 kappaletta.

1920-luvun polkupyöriä näyttelyssä aikakauden tanssilavaa esittävän suurvalokuvan edessä.

 

  1. Polkupyörä avarsi maailmankuvaa

Kansalaisten liikkumista lisäsi ja nopeutti polkupyörä, josta tuli arkipäivän kulkuväline hintojen laskun myötä. Polkupyörien myötä nuoriso pääsi kotikylää kauemmaksi seurojentaloille ja lavatansseihin, ja maailma avartui.

Artikkelikuva: 1920-lukua leimasi kieltolaki. Pirtukauppiaiden takaa-ajoon on käytetty tätäkin Mäntyharjun nimismies Aarne Paarmalle vuonna 1928 hankittua Studebakeria. Kuva: Mediakettu

Suomi liikkeelle 1920-luvulla -näyttelyssä Mobiliassa Kangasalla on avoinna 18.12.2022 saakka.

 

 

 

 

Kirsti Lehtomäki

Kirjoittaja toimii amanuenssina Mobiliassa ja on käsikirjoittanut ja suunnitellu Suomi liikkeelle 1920-luvulla -näyttelyn.