Tyylikkäänä taivaalle työvaatteessa – ilmailun vaatehistoriaa

13 joulukuun, 2021

Ilmailun ammatit omaavat omanlaisensa virkapuku- ja työvaatehistorian. Onko sinun suosikkisi avo-ohjaamon lentäjän nahkahuuva, mekaanikon haalari vai se klassisista klassisin ja ikonisista ikonisin, lentoemännän jakkupuku? Nyt aitoihin asuihin pääsee tutustumaan Finna-palvelussa Ilmailumuseon näkymässä.

Sotilaslentäjän nahkainen päähine (huuva). Suomen Ilmailumuseon kokoelmat.

Suomalainen lentoemännän virkapuku täyttää ensi vuonna 75 vuotta

Aero O/Y (nyk. Finnair Oyj) järjesti ensimmäiset pääsykokeet lentoemännille keväällä 1947. Hakijoilta vaadittiin kielitaitoa ja esimerkiksi sairaanhoitajan koulutusta. Yhtiön matkustamopalvelun – tuolloin matkustajahuollon – malli kopioitiin pitkälti ulkomailta. mm. Ruotsista ja Amerikasta.

Naisten viikkolehti Hopeapeilin kannessa esiteltiin marraskuussa 1947 suomalaisille uusi ammatti: lentoemäntä. Naisten virkapukujen käyttö kulki samaa matkaa julkiseen työelämään tulemisen kanssa.

Mutta mistä virkapukuihin otettiin mallia? Kansainvälisesti virkapukuihin vaikutti risteilylaivojen miehistöjen virkapuvut. Esimerkiksi Pan Americanin matkustamohenkilökunta muodostui valkoisiin puetuista stuerteista vuoteen 1944 saakka.

Suomalainen virkapuku on seurannut kansainvälisiä trendejä. Aeron ensimmäisissä virkapuvuissa oli nähtävissä armeijan virkapukujen vaikutusta. Kansainvälisen muotisuunnittelun vetovoima alkoi 1960-luvulla. Avaruusajan lisäksi vaikutteita on haettu eri kulttuureista – ja Suomen luonnon eksotiikasta.

Ilmailumuseon esinekokoelmasta vastaavan amanuenssi Eijakristina Sumeliuksen tuore artikkeli Suomalaisen lentoemännän virkapuvun historiasta on katsaus kansainvälisiin trendeihin ja niiden vaikutukseen suomalaisen lentoemännän virkavaatteessa. Suosittelemme!

Ilmailumuseon tekstiilikokoelma – suuri tuntematon

Ilmailumuseon tekstiilikokoelmaa on nähty vain vähäisessä määrin Ilmailumuseon tai muidenkaan museoiden näyttelyissä. Kokoelma on kuitenkin huomattava läpileikkaus suomalaisten lentoyhtiöiden ja myös suomalaisen vaatesuunnittelun historiaan.

Parhaillaan kokoelmaa inventoidaan ja valokuvataan. Tänä syksynä Finna-palvelussa on julkaistu yli 700 valokuvaa, joiden pääosassa ovat lentoemäntien virkapuvut. Matkustamohenkilökunnan lisäksi kokoelmaan kuuluu ohjaamohenkilökunnan, lentokonemekaanikkojen ja lentokenttävirkailijoiden virka- ja työvaatteita. Kokoelmiin sisältyy myös nahkaisia lentäjien kypäriä, takkeja, turkisvaatteita ja nahkahaalareita eri vuosikymmeniltä.

Ilmailumuseon marraskuussa julkaisemassa tiedotteessa Sumelius kertoo, että julkaistut kuvat koskevat pääosin Aero O/Y:n, Finnair Oy:n/Oyj:n, Kar-Air Oy:n ja Finnaviation Oy:n virkapukujen osia ja muutamia virkapukukokonaisuuksia. Sumelius kertoo myös, että odotettavissa on lisää virkapukuja, kuin myös mm. ohjaamohenkilökunnan ja lentokenttävirkailijoiden työvaatteita. Näiden lisäksi julkaistaan mm. matkustamossa myytyjen ja jaettujen oheis- ja mainostuotteiden kuvia.

Suora linkki Ilmailumuseon Finnan esinekuviin.

Ilmailumuseon esinekokoelmassa on myös monenlaisia oheistuotteita. 1970-luvulla Finnairin tarjontaan kuului jouluinen korttipakka. Suomen Ilmailumuseon kokoelmat.

Artikkelikuva: Finnair Oyj:n lentoemännän virkapuku vuodelta 1997, suunnittelija Anna-Kaisa Huttunen. Suomen Ilmailumuseon kokoelmat.

 

Suomen Ilmailumuseo