Henkilö tutkii Merkin uutiskuvaseinää. Se on monitoreista tehty ruudukko, jonka jokaisessa ruudussa on eri kuva.

Uudistunut median museo Merkki jatkaa Trafiikki-porukassa

30 marraskuun, 2023

Entinen Päivälehden museo ja arkisto on nyt Median museo ja arkisto Merkki: nimen lisäksi moni muukin asia on muuttunut.

Merkki on sananvapauden, journalismin ja lukutaidon puolustaja. Merkissä pääsee pohtimaan, miksi sarjakuvia ja jopa koulukirjoja on sensuroitu tai miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja. Ovatko kissavideot journalismia? Entä miltä tuntuu, kun oma kuva julkaistaan harhaanjohtavassa yhteydessä?

Miksi museon ja arkiston nimi muuttui? ”Tarvitsimme uuden nimen, joka kuvaa paremmin toimintaamme median merkitysten tulkkina ja tallentajana”, Merkin johtaja Saila Linnahalme toteaa. Merkki tuo mieleen myös kirjoitusmerkit, emojit ja muut viestinnän perusyksiköt.

Aikuinen ja lapsi tutustuvat videoruutuun, jossa pyörii uutislähetys. Lapsi kuuntelee lähetystä kuulokkeella.
Lasten uutisista hyvää iltaa! Yksi kohde lapsille suunnatulla osastolla ovat uutislähetykset.

Monikielinen pääkaupunkiseutu ja matkailijat on huomioitu pysyvässä näyttelyssä, jonka näyttelytekstejä voi lukea kahdeksalla, myöhemmin vuoden 2024 aikana peräti kolmellatoista kielellä. Vanhan sanomalehtitalon tunnelma on tärkeä osa kokemusta – sijaitseehan Merkki entisissä Helsingin Sanomien toimitiloissa Helsingin kantakaupungissa. Päivälehden ja HS:n historia elää myös uudistuneessa Merkissä.

Merkin ensimmäinen vaihtuva näyttely avautuu tammikuussa: se esittelee taiteilija Oki Räisäsen Helsingin Sanomissa 1930-luvulla julkaistuja poliittisia pilapiirroksia. Pienempi mutta sitäkin omaperäisempi vaihtuvien näyttelyiden tila on Meemikuja, Suomen ensimmäinen meemeille omistettu käytävägalleria.

Museon kanssa samassa rakennuksessa toimiva arkisto on mediahistorian tutkijoiden ja harrastajien aarreaitta. Museon näyttelytilasta löytyy arkiston itsepalvelupiste, jossa voi tutustua muun muassa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uutisarkistoihin.

Merkkiä ylläpitää yksityinen ja yleishyödyllinen Helsingin Sanomain Säätiö, joka tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta.

Uudistus vaikuttaa myös verkkosivuihin ja sosiaaliseen mediaan. Vanha www.paivalehdenmuseo.fi sivusto sulkeutuu joulukuun aikana. Merkin uudet sivut löytyvät osoitteesta www.merkkiin.fi.  Henkilökunnan sähköpostiosoitteet säilyvät entisellään. Museon ja arkiston sometilien nimet on päivitetty ja ne löytyvät Merkin nimellä.

Aikku Meura

Kirjoittaja työskentelee Median museo ja arkisto Merkin tapahtumakoordinaattorina.