Ilmakuva Merikeskus Vellamosta

Vastuullisuutta ja vastamainoksia

11 lokakuun, 2021

Puhetta ilmastokriisistä ja luonnon monimuotoisuudesta on kaikkialla. Aihe näkyy ja kuuluu museoissakin. Esimerkiksi Suomen merimuseon kotitalossa Merikeskus Vellamossa on nyt syksyllä esillä luontoon ja kestävyyteen liittyviä aiheita moninaisesti tieteen ja mainosten parodioinnin, mutta myös iloisen mielikuvituksen keinoin. Tässä tärpit kestävään menoon.

Vastamainoksia ja asiaa kestävyydestä

Merikeskus Vellamon monitoimitila Ruumassa on lokakuun 2021 ajan Tarinoita kestävyysmurroksesta -pienoisnäyttely. Kestävyyspaneelin kokoamassa näyttelyssä on pyrkimyksenä tehdä murros ymmärrettävämmäksi tarinallistamalla sitä muun muassa Metropolian opiskelijoiden luomien infografiikoiden sekä Häiriköt-päämajan Voima-lehdestä tuttujen vastamainosten avulla. Tarinoita kestävyysmurroksesta -näyttelyn sisältöihin voi syventyä myös verkossa ja tähän liittyneestä keskustelutilaisuudesta voi lukea Kymen Sanomista.

Näyttely sopii esimerkiksi ilmastoahdistuneille ja ihan etenkin niille, joita ilmastonmuutos ei huoleta. Se toimii myös koululaisten mediakasvatuksen tukena.

Näyttelyyn voi tutustua Ruumassa maksutta 29.10.2021 asti. Huomioi, että Ruuman aukioloajat poikkeavat Vellamon muista näyttelyistä eli se on avoinna vain arkisin ti-pe 10-17. Vapaa pääsy.

Mikä kestävyysmurros?

Kestävyysmurros tarkoittaa toisiinsa liittyvien suurten järjestelmien muuttamista siten, että ne olisivat planeetan kantokyvyn mukaisia. Arkisemmin sanottuna kestävyysmurros linkittyy mm. siihen, mitä syömme, miten ja missä työskentelemme ja vietämme vapaa-aikaamme ja miten liikumme.

 

Kestävyyspaneelin julkaisema Kuusi polkua kestävyyteen -julkaisu sisältää suosituksia, joilla pyritään edistämään kestävyysmurrosta Suomessa. Suosituksen osa-alueet ovat:

  1. kestävä ja oikeudenmukainen talous
  2. ruoka ja ravinto
  3. energia
  4. kaupungit ja kaupunkiseudut
  5. luonnon järjestelmät
  6. hyvinvointi ja mahdollisuudet

Historialliset merihirviöt ja nykyajan merimonsteri

Lapsille ja lapsenmielisille suunnattu Suomen merimuseon Merimonsterit-näyttely sivuaa ympäristön tilaa meriroskan näkökulmasta, kun nykyajan merimonsteri ei olekaan elävä olento, vaan ihmisen tuottama roska. Merimonsterit-näyttelyssä keskeisintä on kuitenkin leikki ja ilo, joka voi vaivihkaa kasvattaa myös meren ja siellä elävien otusten kunnioitusta.

Näkymä näyttelystä. Pehmeä jättikokoinen mustekala etualalla.
Merimonsterit-näyttely houkuttaa tutkimaan. Kuva: Merimuseo/Soile Tirilä

Näyttely sopii hyvin vaikka viikonloppu- tai syyslomaretken kohteeksi perheille. Tutustu Merimonsterit-näyttelyyn täällä.

Lisäksi alakoululaisten ryhmille, kuten iltapäiväkerhoille, on to 21.10.2021 tarjolla maksuton työpaja muoviroskahirviön kukistamisesta.

Näyttely on koettavissa 16.1.2022 asti Vellamon aukioloaikoina.

Vastuullisuus näkyy työpöydillä

On selvää, että puheista tulee siirtyä tekoihin. Museoilla on mahdollisuus sekä välittää tietoa että toimia turvallisena ja luotettavana keskustelupaikkana, mutta myös tehdä konkreettisia ekotekoja. Suomen merimuseon taustalla olevassa Museovirastossa on ajankohtaista mm. kestävän kehityksen toimintaohjelman laatiminen ja hiilijalanjäljen arviointi.

Merikeskus Vellamossa eli Suomen merimuseossa ja Kymenlaakson museossa puolestaan työskennellään Sustainable Travel Finland -merkin saavuttamiseksi. Merkin saaminen edellyttää, että Vellamossa arvioidaan toimia niin ekologisen, taloudellisen, kulttuurisen kuin sosiaalisenkin kestävyyden saralla ja työskennellään tavoitteellisesti toimintatapojen parantamiseksi. Merkkiin sisältyy myös ympäristösertifikaatin hankkiminen. Kymenlaakson ja Loviisan matkailualueet ovat sitoutuneet vastuullisuustyöhön. #VastuullinenVellamo

 

Katso koko Merikeskus Vellamon näyttelytarjonta Vellamon sivuilta ja poikkea käymään. Perille pääset vaikka junalla.

Sivun yläreunan kuva: Harri Tarvainen. Visit Kotka-Hamina.

Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo

Kirjoittaja on iloinen, että museo voi tarjota paikan niin muoviroskan kukistajille kuin myös keskustelulle kestävästä ja hyvinvoivasta yhteiskunnasta.