Viikin seniorikerho vierailulla Tekniikan museossa.

Viikin seniorikerho vierailulla Tekniikan museolla

2 huhtikuun, 2019

Viikin seniorikerho oli varannut opastetun kierroksen Tekniikan museolle. Seurailin itse Saara Klemetin ohjaamaa kierrosta sivusta ja pääsin huomioimaan kerholaisten reaktioita ja sitä miten opastus heidän kannaltaan eteni. Pääsin myös haastattelemaan kahta kerholaista heidän kokemuksistaan.

 

Saara Klemetti kierroksen opas ESKO tietokoneen edessä.
Saara Klemetti pitämässä opastuskierrosta.

Tunnelma on koko opastuksen ajan rento ja innostunut. Kaikki kerholaiset vaikuttavat kiinnostuneilta opastuksesta ja kokoelmaesineistä. Kommentteja nousee paljon ja keskustelu on lämminhenkistä ja jouhevaa, se tuntuu tulevan luonnolliseksi osaksi opastettua kierrosta. Monet esineet herättävät muistoja ja kertomuksia kerholaisissa. Joistain asioista saattaa olla jopa konkreettisempaa tietoa kuin muutama kymmenen vuotta nuoremmalla oppaalla, vaikka opastus asiantuntevaa onkin. Jotkut esineet herättävät erityisen paljon muistoja, kuten 50-luvun pulsaattoripesukone Pikku-Auri tai 60-lukulainen olohuone jonka televisiossa pyörii kuulaskeutuminen. Ryhmän avoin innokkuus ja iloisuus vaikuttaa myös oppaaseen ja kierroksen tunnelma on keveä ja ajoittaista huumoriakin mahtuu mukaan.

Kaikki seuraavat opastusta, mutta heillä on mahdollisuus myös vähän katsella esineitä itsenäisesti ja esittää kysymyksiään ja kommenttejaan. On mukavaa seurata opastusta jonka osallistujat ovat niin innokkaita ja joilta löytyy itseltään myös kertomuksia jaettavaksi. Kierroksen jälkeen kerholla on vielä aikaa perehtyä museoon hetken aikaan itsekseen ja minä pääsen haastattelemaan.

Haastateltavina ovat Viikin seniorikerhon toimikunnan sihteeri Kirsti Uotila ja toimikunnan puheenjohataja Tapio Rantanen.

Haastateltavana Kirsti Uotila ja Tapio rantanen, taustalla Pikku-Auri
Haastateltavana Kirsti Uotila ja Tapio Rantanen ja taustalla Pikku-Auri.

Mikä oli kiinnostavinta museossa?

Kirsi: Hyvä opastus, kiinnostavasti poimitut asiat ja erityisesti tekniikka. Puhelintekniikan kehitys ja pioneerien kokemukset.

Tapio: Kiinnosti erityisesti Suomalaiset keksijät ja keksinnöt.

 

Opitko jotain uutta?

Kirsi: Esimerkiksi Eric Tigerstedtistä kertova osio. Millaisia kokemuksia hänellä on ollut ja millainen kohtalo hänellä on ollut. Miten traaginen tarina oli. Herätti sympatian tunteita.

Tapio: Minäkin opin Tigerstedtin elämänhistoriaa. Opin ehkä vähemmän uutta koska olen vieraillut useamman kerran lastenlasten kanssa Tekniikan museossa, mutta se ei haitannut.

 

Miltä opastus tuntui?

Kirsi: Hyvä opastus, piti porukan hyvin kasassa, salli kysymyksiä, mutta aikataulu pysyi kuitenkin. Opastus tuntui mielenkiintoiselta ja opastuksen vetänyt henkilö esitti asiat hauskasti ja kiinnostavasti.

Tapio: Ei tähän voi muuta sanoa kuin että olen samaa mieltä.

 

Koetko että museossa on otettu huomioon sinun ikäryhmäsi tarpeet?

Kirsi: Hämmästyttävän hyvin. Muistoja herää paljon erityisesti keittiö herätti kohdallani muistoja.

Tapio: Esineistö lähtee sieltä 40-luvulta mistä meidän muistotkin lähtee ja on nostalgista. Sopii hyvin meidän ikäisille.

 

Miksi muiden ikäryhmäsi edustajien kannattaisi tulla Tekniikan museoon?

Kirsi: Oman elämänhistorian kohtaamista varten. Paljon tuttua löytyy. Ei tarvitse olla minkään alan spesialisti, löytyy paljon ihan arkipäiväisiä asioita. Antaa myös suhteellisuutta.

Tapio: Vanhoille ihmisille hyvin mielenkiintoista nähdä kehityksen kaari miten lapsuudestamme tutut asiat ovat kehittyneet tähän päivään.

 

Jäikö jotain pohdittavaa kotiin asti?

Kirsi: Tuli mieleen että haluan tulla uudestaan tähän museoon, nyt kun on museokorttikin.

Tapio: Mietityttää kuinka paljon kehitystä onkaan tapahtunut vuosikymmenten aikana.

 

 

Laura Myllyviita