Yhteiskunta avautuu – mitä museoille kuuluu nyt?

29 syyskuun, 2021

Koronasulku oli Trafiikki-museoille palvelujen kehittämisen aikaa: rajoitukset toivat tilaisuuden pysähtyä sen äärelle, miten olla läsnä yhteiskunnassa ja asiakkaiden arjessa uusilla tavoilla monikanavaisesti. Palvelukehitys sekä digitaalisuuden roolin pohdinta jatkuvat muun työn ohessa nyt, kun kokoontumisrajoituksia ollaan purkamassa ja näyttelyt avautuvat entistä laajemmin. Lue, mitä Trafiikki-museoissa on tehty koronarajoitusten ollessa voimassa ja mitä nyt on meneillään!

Suomen Merimuseo, Kotka

Korona-aikana Suomen merimuseon näyttelyt Merikeskus Vellamossa ovat olleet ensimmäistä kevättä lukuun ottamatta avoinna ja ison talon näyttelytiloissa on ollut väljää ja turvallista liikkua.

Panostukset verkkosisältöihin ja digitaaliseen asiakaskokemukseen osuivat kuin sattumalta sellaiseen ajankohtaan, jolloin pandemia kiihdytti digitaalisten ratkaisujen kysyntää ja tarjontaa. Samoin Vellamon Tietoherkku-luentosarjan striimaukset mahdollistivat suositun tapahtuman jatkumisen kokoontumisrajoitusten aikana. Parhaimmillaan esitelmät ovatkin saavuttaneet monta kertaa isomman yleisön kuin auditorioon olisi mahtunut.

Opastusten ollessa tauolla on Suomen merimuseossa taklattu kouluyhteistyötä hyödyntämällä verkkosisältöjä osana museokäyntiä. Näyttelyitä tukevaa aineistoa on mm. Vellamo-kanavalla.

Kokouspuolella Merikeskus Vellamossa on huomattu, että yritysasiakkailla on ollut tarvetta komeille tiloille striimauksia varten. Kasvokkaisten kokousten sijaan auditoriota ja muita tiloja onkin käytetty puitteina näyttäville verkkotilaisuuksille.

Nyt museoissa mietitään digitaalisuuden roolia. Mitä tästä ajasta jää luontevasti digitaalisessa muodossa koettavaksi tai käytettäväksi? Onko hybridi mahdollisuus vai uhka? Kasvaako aidon ja kasvokkain koettavan arvo sen ollessa vähitellen taas mahdollista?

Päivälehden museo, Helsinki

Päivälehden museo tervehtii meneillään olevaa koronarajoitusten purkua innolla ja jännityksellä. Tänä vuonna museo on ollut avoinna helmikuusta asti erilaisin väkimäärärajoituksin, joten väkeä on liikkunut näyttelyissä aiempaa vähemmän.

Etäajassa eläminen on tarkoittanut kaiken digitoiminnan kasvua: Päivälehden museon kokoelmia, näyttelyitä ja henkilökunnan aherrusta on esitelty aiempaa enemmän somekanavissa. Erilaisten video- ja striimihommien haltuunotto monine työvaiheineen on ollut yhteinen ponnistus. Yksi hauska esimerkki oli maaliskuinen Instagram Live -lähetys Kultainen ahven, jossa vedostettiin taidegrafiikkaa klassisella japanilaisella menetelmällä.

Päivälehden museon projektityöntekijä Elina Rinta-aho ja taidegraafikko Tuula Moilanen maaliskuisen livestriimin jälkitunnelmissa: lähetyksen aikana vedostettiin ahvenaiheista grafiikkaa! Kuva: Päivälehden museo

Tekniikan museo, Helsinki

Tekniikan museo on koronasulun jälkeen uudelleensuljettu 15.9. alkaen yleisöltä toistaiseksi, koska tiloissa tehdään laajaa lämmitys- ja ilmastointiremonttia. Remontin piti alkaa jo keväällä koronasulun aikana, mutta Suezin kanavalla sattunut onnettomuus viivästytti sen alkamista, koska remonttiin liittynyt osa oli jumissa kanavassa… Suezin onnettomuuden vaikutukset olivat moninaiset!

Museon avautumispäivä ei ole vielä varmistunut, mutta remontin tulisi valmistua loppusyksystä. Museorakennukset omistaa Helsingin kaupunki, joka myös vastaa käynnissä olevista huoltotöistä.

Tauon aikana Tekniikan museon näyttelyihin voi tutustua vaikkapa mobiilioppaiden avulla. Lisäksi lokakuussa järjestetään torstaisin tunnin pituisia Kuolemaa ja kummituksia -kävelykierroksia Helsingin Vanhassakaupungissa.

Tekniikan museo toimii historiallisissa rakennuksissa Helsingissä Kuninkaankartanonsaarella, jotka rakennettiin Suomen ensimmäisen vedenpuhdistuslaitoksen käyttöön 1870-luvulta alkaen. Rakennukset on saneerattu museokäyttöön 1970- ja 1980-luvuilla. Kuolemaa ja kummituksia -kierroksella tutustutaan museon lähialueen pimeään historiaan ja siihen liittyviin kummituksiin. Hämärtyvässä illassa kuullaan muun muassa tartuntataudeista, lapsikuolleisuudesta ja kuolemanrangaistuksista sekä tutustutaan Helsingin ajan kirkon ja hautausmaan kalmanhajuun. Katso lisätiedot ja osta liput verkkokaupasta!

Artikkelikuva: Suomen Merimuseon Merimonsterit-näyttely tarjoaa elämyksiä koko perheelle. Kuva: Suomen Merimuseo

Tervetuloa museoon!

Katso Trafiikki-museoiden aukioloajat ja ajantasaiset näyttelyt kunkin museon sivuilta.