Pienoismalli Kotkansaaresta. Taustalla iso näyttö, jossa valokuva ja teksti Sotasatama. Sivulla Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn muuta sisältöä.

Yhteistyöllä museoiden palvelut vetovoiman ajuriksi

7 huhtikuun, 2021

Museoiden työ on kuntien alueidentiteetin rakentamisen polttoaine. Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely on ajankohtainen esimerkki siitä, miten kunnat voivat yhteistyössä museoiden kanssa lisätä vetovoimaansa.

Äskettäin professori Janne Vilkuna ja kulttuuritoimittaja Jani Tanskanen kirjoittivat Helsingin Sanomien mielipidepalstalle museoiden roolista auttaa ihmistä ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja sen menneisyyttä. Paikkakunnan historian tunnistaminen kasvattaa juuria ja auttaa identiteetin rakentamisessa.

Kuntavaalien alla Suomen museoliitto on nostanut esiin museoiden aluetaloudelliset vaikutukset viime vuosina kasvaneiden kävijämäärien seurauksena. Museo on elinvoimainvestointi, joka lisää matkailutulojen ohella alueen pito- ja vetovoimaa.

Tästä yksi esimerkki on Merikeskus Vellamon uusi Kohtalona Ruotsinsalmi -päänäyttely ja siihen liittyvä yhteistyö. Näyttelyn tuottivat osana Suomen kansallismuseota toimiva Suomen merimuseo ja Kotkan kaupungin ylläpitämä Kymenlaakson museo. Näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren suurimman meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä tehdessä museoiden lisäksi Kotkan kaupungilla oli tahtotila kehittää Ruotsinsalmen historiasta elinvoimatekijä. Meritaistelut ja niiden jälkeen rakennettu, Suomenlinnaan verrattavissa ollut merilinnoitus on nähty vuosikymmenien ajan potentiaalisina matkailun edistämisen kannalta. Uutta oli, että museoiden tieto nähtiin voimavarana myös yrittäjien ja kolmannen sektorin palvelu- ja tapahtumatuotannolle.

Hämärä näyttelytila, jossa roikkuu laivan keulakuva ja hylyn osia. Seinälle heijastettu miekan kahvan ha hylyn 3D-mallinnos.
Ruotsinsalmen toinen meritaistelu on jäänyt historiaan Itämeren suurimpiin kuuluvana meritaisteluna. Sen jäljiltä nykyisen Kotkan edustalla on kansainvälisesti ainutlaatuinen hylkykeskittymä. Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn yksi osio onkin omistettu näille hylyille. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.

Näyttelyä ja sen taustatutkimusta varten tuotettuja aineistoja avattiin verkkoon. Verkossa on mm. näyttelyn videoita ja teemaan liittyviä esitelmätallenteita. Nykypäivän Ruotsinsalmesta, niin hylyistä kuin linnoituksen jäänteistäkin, löytyy vapaaseen ja jopa kaupalliseen käyttöön maksuttomia valokuvia. Nykyisen Kotkan edustalle uponneiden hylkyjen ja niistä nostettujen esineiden 3D-malleja sekä purjelaivojen 3D-mallinnoksia on avattu kaikkien tarkasteltavaksi ja vapaasti käytettäväksi. Yrittäjille, taiteilijoille ja yhteisöille on tarjottu tietoa sekä kompaktissa muodossa että täsmätarpeisiin vastaten.

Vaalea näyttelytila, jossa kaksi isokokoista henkilökuvaa. Etualalla Nikolai Sinebrychoffia esittävä, nykyaikainen valokuva. Kauempana vitriineitä.
Sinebrychoffien suvun tie yhden Suomen tunnetuimman yrityksen perustajaksi kulki Ruotsinsalmen kautta. Moskovan suunnalta tullut perhe aloitti panimotoiminnan Ruotsinsalmi-Kyminlinna -kaksoislinnoituksessa. Kuvassa Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.

Pandemia viivästyttää tuotantoja, mutta aiheen ympärille syntyy taidenäyttelyitä, sävellyksiä, teatteria, tuotteita ja palveluita. Näistä voivat nauttia niin paikalliset kuin matkailijatkin.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely avautui kesäksi 2020, josta tuli kotimaanmatkailun superkesä. Kotka-Haminan seudulla kotimaisten yöpymisten määrä kasvoi heinäkuussa 24 % verrattuna edelliseen vuoteen, on matkailujohtaja Kati Paasi Cursor Oy:stä todennut. Vellamonkin kävijäluvut nousivat ennätyksellisen hyviksi.

Koronatilanteen helpottaessa uusista palveluista toivotaan lisävauhtia alueen matkailulle. Yhteistyö tuo tarjolle mm. opastuspalveluita maalla ja merellä, ruokaa, juomaa sekä muita kaupallisia tuotteita. Näiden tukipisteenä Vellamossa on vielä usean vuoden ajan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely.

 

Uppoudu Ruotsinsalmen sisältöihin

Artikkelin pääkuva: Vuorovaikutteinen pienoismalli Kotkansaaresta tuo esiin pitkälti jo hajonneen Ruotsinsalmen linnoituksen asukkaineen. Kuva: Soile Tirilä, Suomen merimuseo.

Johanna Aartomaa

Suomen merimuseon museolehtori, joka on toiminut Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn projektipäällikkönä.