Yleisradion tekniikkaa ja tarinoita Tekniikan museon kokoelmissa

20 tammikuun, 2021

Tekniikan museo kartoitti vuoden 2020 aikana Yleisradion käytöstä poistunutta teknistä esineistöä kahdessa hankkeessa. Samalla tarkoitus oli löytää esineille uusi koti Suomen museoista. Kaiken kaikkiaan Yleisradio lahjoitti Tekniikan museoon lähes 400 esinettä.

Projekti käynnistyi keväällä Pasilassa ja jatkui loppuvuodesta Tampereella. Yhteensä projektissä käytiin läpi noin 950 esinettä. Mielenkiinoinen aineisto sisälsi Yleisradion vanhaa kuvauskalustoa, äänentallennus-, äänentoisto- ja äänenkäsittelylaitteita, radiolähettimiä ja -vastaanottimia, huoltolaitteita ja puhelimia.

Pasilasta löytyi useita legendaarisia laitteita Arri-filmikameroista, Studer-miksereihin ja Nagra-nauhureihin vain muutamat mainitakseni, kertoo projektitutkija Laura Salervo.

Museon näkökulmasta esineistä kiinnostavia tekevät niihin liittyvät tarinat sekä tiedot niiden alkuperästä, käytöstä ja historiasta. Laura haastatteli Ylen entisiä ja nykyisiä työntekijöitä, selvittäen esineiden taustoista, sitä missä, milloin ja miten esineitä oli käytetty. Haastateltavat olivat työskennelleet eri aikoina mm. filmilaitteiden kanssa, äänitarkkailijoina, äänisuunnittelijoina, studiokameramiehinä sekä laitevarastossa.

Tutkija Laura Salervo (Kuva: Ilmari Fabritius/Yle)

Ylen asiantuntijoiden haastatteluista saatiin tietoa, joka auttoi eri museoita valitsemaan esineitä kokoelmiinsa. Tekniikan museon lisäksi Yleisradio lahjoitti esineitä muihin tekniikan ja viestinnän alaan liittyviin erikoismuseoihin, mm. Mediamuseo Rupriikkiin, Salon elektroniikkamuseoon, Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin ja Radio- ja tv-museo Mastolaan.

Oman jännityksensä projektiin toi korona-aika, jonka takia mm. haastattelut jouduin tekemään etähaastatteluina. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja yhteistyö Yleisradion kanssa sujui erinomaisesti. Esineet muutettiin syksyn ja alkutalven aikana Ylen tiloista uusiin koteihinsa ympäri Suomea, kertoo Laura Salervo.

 

Minkälaisia esineitä valikoitui Tekniikan museon kokoelmiin?

Tekniikan museolle otetuista esineistä vanhin hiilimikrofoni on peräisin 1920-luvulta, kun taas uusimmasta päästä on puhestudion tarkkaamo, joka poistui käytöstä toukokuussa 2020, purettiin ja lahjoitettiin suoraan Tekniikan museoon. Enimmäkseen valitut esineet ovat 1960-luvulta eteenpäin peräisin olevaa laitteistoa, jotka täydentävät hyvin Tekniikan museon olemassa olevaa kokoelmaa.

Yleisradion kokoelma on kiinnostava erityisesti suomalaisen viestinnän tallentamisen näkökulmasta. Meitä kiinnosti Yleisradion lähes satavuotinen historia ja siitä kertovat esineet. Myös tekniikan kehitys ja sen murroskohdat, kuten siirtyminen analogisesta tallentamisesta digitaaliseen tallentamiseen, ovat Tekniikan museolle keskeisiä, kuvailee Laura Salervo.

Valinnoissa painotettiin erityisesti esineitä, joihin liittyen oli säilynyt tarinoita tai tietoa esineiden käyttöhistoriasta. Suosittujen laitteiden lisäksi myös floppeja ja epäonnistuineita kokeiluja valittiin Tekniikan museon kokoelmaan, myös ne ovat osa historiaa ja tekniikan kehityksen kaarta.

Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö & Tekniikan museon johtaja Marjo Mikkola.
Yleisradion teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö ja Tekniikan museon museonjohtaja Marjo Mikkola. Heidän välissään kuvassa näkyy kulttuurihistoriallinen helmi, Yleisradion väliaikamerkkikone ”pimpampulla”, jonka soittama sävel on monelle tuttu, sillä se soi Yleisradiossa 1930-luvulta lähtien. Yleisradio lahjoitti väliaikamerkkikoneen Tekniikan museon kokoelmiin. (Kuva: Ilmari Fabritius / Yle)

Innovaatiosta, kekseliäisyydestä ja kehittämisestä kertovat Yleisradion omien pajojen valmistamat laitteet. Aikaisemmin kaikkea ei saanut kaupasta, vaan laitteet oli rakennettava itse. Ylen omien pajojen valmistamista esineistä Tekniikan museoon siirtyi mm. äänityslaitteiden kantolaite, Teemu – ulkotuotannon käyttämä ohjelmansiirtolähetin, YLE 457-mikseri sekä monet studioissa käytössä olleet pienet laitteet kuten radiolähetyksen käynnissä olemisesta kertovat merkkivalot ja yskä-napit.

Esineiden valintatiimissämme oli kolme 1970-luvulla syntynyttä ihmistä, ja nauroimmekin, että ei ollut ihme, että olimme kaikki tosi innoissamme, kun Pasilasta löytyi myös Radiomafian vanhaa esineistöä, mm. dj-pakki, äänipöytä, levysoitin ja mikrofonin kanssa käytettävä Radiomafia-mainoskuutio. Tämä toi meidät omien muistojemme äärelle, kertoo Laura Salervo.

Yleisradion esineitä käytävällä Tampereen Mediapoliksessa (Kuva: Juha Rinne)

Yleisradion esineet ovat kurkistus yleisradiolaisten työhön, mutta ne liittyvät myös monille meille tuttuihin ilmiöihin, paikkoihin ja tapahtumiin. Läpikäydyt esineet olivat olleet paikalla mm. ETYK:ssä, MM-kisoissa, jumalanpalveluksissa, musiikkifestivaaleilla ja eduskunnassa sekä tehneet lukemattomia ulkomaan keikkoja.

 

Ylen kanssa tehdystä laajasta projektista voi lukea tarkemmin Laura Salervon Tekniikan museolle kirjoittamista blogeista:
YLEN TEKNIIKKA TALTEEN 2020
TEKNIIKAN MUSEON ESINEVALINNAT YLEN TEKNIIKKA TALTEEN 2020 -HANKKEISSA

 

Tekniikan museo inventoi vuonna 2020 Yleisradio Oy:n toimintahistoriasta kertovaa esineistöä, joka sisältää äänitekniikan, kuvaustekniikan, ohjelmansiirto- ja jakelutekniikan sekä huoltotoiminnan esineitä. Hankkeen lopputuloksena osia esineistöstä siirrettiin koordinoidusti ammatillisesti hoidettujen ja muiden toimintansa vakiinnuttaneiden erikoismuseoiden kokoelmiin. Hankkeen myötä Yleisradio lahjoitti Tekniikan museoon lähes 400 esinettä. Tekniikan museo toteutti hankkeen Yleisradion Oy:n toimeksiantona.