Postimuseossa avautuu tänään 22.1.2019 Nostalgiset romanssisarjikset -pienoisnäyttely. Kysyimme Postimuseon väeltä neljä kysymystä näyttelystä.
1. Mitä näyttely esittelee?
Näyttelyssä on esillä romanssisarjakuvia 1950- ja 1960-luvuilta. Nähtävillä on mm. monille tuttuja Vicky-sarjislehtiä ja Hertta-sarjaa.
2. Kenelle näyttely sopii?
Kenelle tahansa, mutta erityisesti se sykähdyttää nostalgiankaipuisia ja rakkaudennälkäisiä. Näyttely on kompaktin kokoinen, joten se soveltuu myös niille, jotka kaipaavat elämyksiä arkeen mutta joilla on vain vähän aikaa.
3. Kenet näyttely voisi yllättää?
Näyttely tarjoaa ajatuksen aihetta niille, jotka pohdiskelevat mm. tasa-arvokysymyksiä.
Romanssisarjiksissa rakkautta ei käsitellä saippuasarjatyyliin, vaan niissä nostetaan esiin yhteiskunnallisia teemoja ja arvokysymyksiä, jotka ovat vieläkin ajankohtaisia: mm. yhteiskuntaluokkarajoja rikkovia suhteita, uskottomuutta sekä sitä, millainen on kenellekin se niin sanottu oikea puoliso.
4. Mikä on näyttelyssä erityislaatuista?
Sen on koonnut omasta sarjakuvakokoelmastaan tamperelainen sarjakuvakeräilijä, FT Kari Elkelä.
Vickystä Frendiin – romanssisarjakuvien kausi
Ruotsissa 1956 perustettua Vicky-lehteä alettiin julkaista Suomessa 1957. Nimensä Vicky on ottanut teinihuumorisarjasta, mutta dramaattisia romanssitarinoita julkaistiin lehdessä alusta lähtien ja vähitellen ne muodostuivat lehden ainoaksi sisällöksi.
Romanssisarjakuvien kultakausi kesti Suomessa 1950-luvun puolivälistä 1960-luvun puoliväliin. Moni lehti lopetettiin Vickyn tavoin 1964 tai aiemmin. Pitempään tuon ajan lehdistä jatkoi vain brittialkuperäinen Hertta-sarja (1956–1968). Viimeisenä romanssisarjakuvalehtenä voidaan pitää Frendiä (1977–1986).
Näyttely on esillä museokeskus Vapriikin kokouskäytävällä. Katso lisätiedot Postimuseon sivuilta ja suuntaa näyttelyyn vaikkapa lähestyvän ystävänpäivän kunniaksi!
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta