Tiesitkö, että museoesineitä myös lainataan! Ei toki sitä maailman viimeistä kappaletta eikä varsinkaan bilekäyttöön, mutta lainaaminen on osa museotyötä. Ensisijaisesti museot lainaavat kokoelmiinsa kuuluvia esineitä toisille museoille. Joskus esineitä lainataan – harkinnan mukaan – yhteisöille, yrityksille tai jopa yksityishenkilöille. Museot määrittelevät itse lainaamiskriteerit.
Hello Ilmailumuseo, ESS Odysseus calling…
Ilmailumuseo sai tänä keväänä kyselyn, jossa haluttiin lainata lentokoneen penkkejä liveroolipeliin. Heti kun saatiin varmistus siitä, ettei aikamatkustus vahingoita penkkejä, niin pyyntöön suostuttiin mielellään.
Suomen Ilmailumuseon kokoelmapolitiikassa (2018-2022) on määritelty Ilmailumuseon omat lainausohjeet. Lisäksi jokainen laina arvioidaan tapauskohtaisesti – lainaaminen ei tietenkään saa vahingoittaa museon omaa perustyötä, kuten näyttelytoimintaa. Siitä ei myöskään saa koitua vahinkoa lainattavalle esineelle. Lainasta sovittaessa on tärkeää, että lainaaja pystyy turvaamaan lainattavan museo-objektin turvallisuuden ja säilymisen lainausjakson aikana. Esine on vakuutettava, ja lainasopimus on aina määräaikainen.
Lainaamiseen liittyy paljon työtehtäviä
Lainattavaksi sopivan esineen löydyttyä tutkitaan esineen kunto. Jos kunto sallii lainaamisen, määritellään mm. lainattavan objektin olosuhdevaatimukset ja vakuutusarvot. Lisäksi esineestä tehdään kuntokartoituslomake ja se dokumentoidaan. Lainasta tehdään aina kirjallinen sopimus, ja siinä sovitaan myös lainan hinta. Lainaamisesta koituu käytännössä aika paljon kuluja, sillä työvaiheita on paljon. Museolaina pakataan asiantuntevasti ja sen kuljetuskin voi vaatia erityisosaamista tai -kalustoa.
Mihin museolaina päätyy? Jos lainaaja on toinen museo, se todennäköisesti tarvitsee lainaa omaan näyttelyynsä. Myös yritykset tai yhteisöt saattavat järjestää näyttelyn esimerkisi vuosijuhlansa yhteydessä. Ilmailumuseon kokoelmista on lainattu esineistöä mm. tapahtumiin ja kuvauksiin. Liveroolipeliin lainatut penkit sijoittuivat ESS Odysseuksen uumeniin osaksi avaruusaluksen lentokalustoa. Odysseuslarpissa kokonainen koulu on sisustettu avaruusalukseksi, josta löytyy kaikki tarvittava lepotiloista konehuoneisiin ja koulutustiloista sairaalaan.
Siis mikä käyttökokoelma?
Ilmailumuseolla on lentokoneen penkkejä eri statuksilla: on harvinaisempia kokoelmaan kuuluvia museoesineitä, joita ei mielellään lainata, mutta myös käyttökokoelmaan kuuluvia penkkejä. Käyttökokoelmaan kuuluvilla esineillä on yleensä museoarvoltaan korkeampi vastinpari varsinaisessa kokoelmassa. Museoarvoa voi nostaa esineen harvinaisuuden ja edustavuuden lisäksi siihen liittyvä tarina. Käyttökokoelmaan kuuluvia esineitä pidetään museoissa jossain määrin myös yleisökäytössä tai sitten ne ovat niitä, joita suositaan juuri lainaustoiminnassa.
Lähteet:
Suomen Ilmailumuseon kokoelmapolitiikka 2018-2022
Odysseuslarp
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta