Kallioon hakattu raskassukeltajan kypärän kuva koristeita. E K Myllärinen 1976.

Nojatuolimatka Suomen rannikolla: merellisiä lukuvinkkejä

22 huhtikuun, 2022

Kuuluuko kesäsuunnitelmiisi kotimaanmatka? Kokosimme vinkkejä merellisestä matkalukemisesta eri puolille rannikkoa, joten voit aloittaa kesälomahaaveilut sukeltamalla reissukohteesi historiaan.

Hailuodon vesillä

Aloitetaan rannikon kierros Hailuodosta Perämereltä. Kuiva ja hiekkainen saari ei ole suosinut maanviljelyä, joten hailuotolaiset ovat liikkuneet elantonsa perässä huomattavan laajalla alueella kalastaen ja hylkeitä pyytäen. Tätä tasapainoa muutti valtakunnan rajojen siirtyminen Haminan rauhassa 1809. Rajanvedon vaikutuksesta merelliseen yhteisöön kertoo Outi Korhosen artikkeli Hailuotolaisten kaukokalastus Ruotsin puoleisilla pyyntipaikoilla Haminan rauhan jälkeen. Tätä rajamuutosta ei nielty purematta paikallisten keskuudessa. Kielloista, käräjistä, polemiikista ja lopulta elinkeinojen muutoksesta kertova artikkeli on julkaistu Nautica Fennica -sarjan Suomi saarena -julkaisussa.

Porin kallioilla

Porin maisemiin vie Moni-ilmeinen merihistoria -kirjassa oleva Eeva Raiken artikkeli Reposaaren taidekalliot – Elävä kulttuuriperintökohde Selkämeren sylissä. Artikkelissa käsitellyt kalliohakkaukset ovat ajallisesti 1850-luvulta nykypäivään, ja niitä pääsee kuka tahansa tutkailemaan Porin Reposaaren Takarannalle. Kalliohakkauksista löytyy niin sydämiä kuin merenkulkuaiheitakin. Reposaaren kaduilla kuljeskelu ja kallioilla käynti ovat ehdottomasti retken arvoisia.

Saaristomeren aalloilla

Saaristomerellä liikkujan matkalukemiseksi voisi sopia Yrjö Kaukiaisen artikkeli Borstön hylky ei ollutkaan St. Mikael Merenkulun riskit ja resurssit -kirjasta. Saaristomeren etelälaidalle 1700-luvulla haaksirikkoutunut alus on pitkään tunnettu St. Mikaelina, mutta uusimpien tutkimusten perusteella identifiointi onkin osoittautunut vääräksi. Mitä arkistoista on selvinnyt, se selviää artikkelista.

Asetelma, jossa posliiniastiaston osia, pähkinöitä ja sokeria
Asetelmassa on Borstö I -hylystä nostettuja posliiniastioita. Hylyn esineistöä on esillä Suomen merimuseon Pohjantähti, Etelän risti -näyttelyssä. Kuva: Jani Gerkman. Suomen merimuseo.

 

Helsingin kaduilla

Suuntaatko Helsinkiin? Mitä jos katsoisit pääkaupunkia kävellen satamakaupungin näkökulmasta? Anne Ala-Pölläsen artikkeli Mereen kasvojaan kuvastava kaupunki – Merellinen teollisuusperintö ja kaupunkikulttuuri avaa silmät Helsingin merellisyydelle. Artikkeli hahmottelee merellisen historian, nykypäivän ja tulevaisuuden vuoropuhelua kaupunkikuvassa sekä pohtii merellisen kulttuuriperinnön säilymistä osana ympäristöä. Artikkeli löytyy Merihistorian rajapintoja -kirjasta vuodelta 2010.

Ehkä artikkeli innostaa sinua tarkkailemaan jotain muutakin rannikkokaupunkia siltä kantilta, miten meri näkyy kaupunkikuvassa elinkeinona tai vapaa-ajan viettopaikkana.

Nämä ja muut matkalukemiset löydät Suomen merimuseon valikoimasta Trafiikin verkkokaupassa tai Merikeskus Vellamon museokauppa Plootusta.

Artikkelin pääkuva Porin Reposaaren kallioilta kirjoittajan ottama.

Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo