Pääsiäismuna taipuu moneen muotoon – korttitaiteilijoiden mielikuvitus on ihailtavaa

17 huhtikuun, 2022

Pääsäinen, tuo kevään suurin juhla, näkyy erityisen suosittuna teemana myös postikorteissa. Korttien aiheista pääsiäismuna nousee yhdeksi kaikkein kuvatuimpien aiheiden joukkoon. Korteissa munia esiintyy runsaasti ihan yksinään, mutta myös yhdistettynä muihin pääsiäisen suosittuihin teemoihin.    

Tutkiskelin Postimuseon pääsiäiskorttikokoelmaa ja huomasin, että munalla on keskeinen asema korteissa. Pitää kyllä ihailla korttitaiteilijoiden kekseliäisyyttä.  Muna muokkautuu moneksi.  Yhdessä kortissa munat toimivat rumpuna ja sellona.  Munat ovat monesti viihtyisiä asumuksia tai istuimia. Muna toimii myös kätevänä kulkuvälineenä, kuten autona, lentokoneena tai junana.  Usein munaan on tullut inhimillisiä piirteitä, kun se on kuvattu ihmisen hahmoon.  Puhumattakaan siitä, että se pyörii usein lapsien leikeissä, esimerkiksi kiikkulautana.

Kuvissa munista kuoriutuu useimmiten tipuja, mutta joskus myös ihmislapsia. Munien maalaaminen sekä ihan tavalliset kananmunat ja suklaamunat näkyvät myös aiheiden joukossa.  Munat saattavat toimia osana muita pääsiäisen herkkuja kuten mämmiä, pashaa, babaa ja kulitsaa.

 

Muna esiintyykin todella usein yhtenä osana pääsiäisen muita suosittuja aiheita.  Korteissa, joissa seikkailevat jänikset, tiput, kukot, kanat ja noidat, munat näyttelevät kuitenkin sivuroolia.  Vanhan uskomuksen mukaan pääsiäisjänis kiertelee pihoilla ja puutarhoissa munakoppa selässään. Se kätkee lapsien löydettäväksi munat ja muut lahjat ruohikkoon tai varta vasten tehtyihin pääsiäispesiin.

Suudelmia esiintyy korteissa melko paljon. Suutelevat parit ovat joskus myös päässeet munan sisään.  Suudelma-aiheisilla pääsiäispostikorteilla on haluttu tervehtiä ystäviä ja välittää ajatusta perheen sekä ystävien yhteisestä juhlasta. Ortodokseilla on ollut tapana lahjoittaa punainen muna ja lausua pääsiäistervehdys ”Kristus nousi kuolleista” sekä samalla suudella kummallekin poskelle yhteensä kolme kertaa. Pääsiäismunassa on tavallisesti pääsiäistervehdystä kuvaavat kirjaimet, esimerkiksi slaavilaiset XB tai kreikkalaiset XA.

Kiinnostavia munakortteja ovat kortit, joissa on mukana onnea tuovia symboleja kuten rahoja ja neliapiloita. Yleensä näitä symboleita on esiintynyt pelkästään uudenvuoden korteissa.

Muna on muutenkin keskeinen kevään symboli, Sitä on käytetty vuosituhansia uuden syntymisen ja hedelmällisyyden vertauskuvana.

Tutkimusretkeni pääsiäiskorttien maailmaan toi jälleen kerran hyvän mielen ja nosti kevättä rintaan.

 

Alunperin kirjoitus on julkaistu 17.4.2022.

 

Helena Pärssinen