Junkers-A50-Junior

Tunnetko jo Väinö Bremerin ja Junnu-pienlentokoneen tarinan?

30 tammikuun, 2019

Jos olet käynyt Helsinki-Vantaan lentokentällä, olet saattanut panna merkille katosta roikkuvan lentokoneen. Et ole ehkä kuitenkaan silloin tiennyt katselevasi palaa Suomen ihmeellistä ilmailuhistoriaa.

Kyseessä on oikea ilmailun supertähti, Junkers A50 Junior. Kaksipaikkainen urheilulentokone Junkers A Junior tai ”Junnu” oli suomalaisen ennätyslentäjä Väinö Bremerin kone. Kone ja lentäjä-ässä keräsivät huomiota ennätyspitkien lentojensa ansiosta, jotka veivät parivaljakon Euroopan ympäri ja Helsingistä Kapkaupunkiin ja takaisin.

Ehkä kuuluisin on kuitenkin Bremerin ja Junnun matka maapallon ympäri vuonna 1933, joka vei heidät jopa neljän mantereen yli. Matkan aikana parivaljakko kohtasi monia ihmeellisiä mutta myös dramaattisia hetkiä, joita aiheuttivat muun muassa huonot sääolosuhteet, vaaralliset lentokentät sekä puutteelliset kartat. Kolme kuukautta kestänyt matka oli kuitenkin menestys ja toi molemmille paljon mainetta ja kunniaa.

Lentokapteenin ja koneen tarina ei päättynyt vielä moneen vuoteen. Junnu olikin yli kolmen vuosikymmenen ajan Bremerille kaikki kaikessa. Tarina kertoo, että lentokoneen nimeen on jopa piilotettu rakkaudenosoitus Bremerin vaimolle Astridille.

Bremerin ja Junnun yhteinen taival tuli lopulta päätökseensä vuonna 1964, kun Bremer myi koneen ulkomaille. Lentäjä itse sai surmansa jouluaatonaattona 1964 lento-onnettomuudessa Keravalla, kun hän teki pimeässä ja huonohkossa säässä epäonnistuneen laskeutumisyrityksen.

Junnu puolestaan päätyi monen mutkan kautta nykyiseen paikkaansa Helsinki-Vantaan lentokentän terminaaliin 2, jossa se ihastutti matkustajia yli neljä vuosikymmentä.


Junnu siirtyi aamuyöstä 14.12.2018 Ilmailumuseoon entisöitäväksi, jonka jälkeen se tulee esille näyttelyyn. Tutustu Bremerin ja Junnun tarinaan, ja ehkä seuraavalla kerralla, kun vierailet museossa, voit tuntea sen historian, joka Junnun siivissä edelleen havisee. Tietoa ja tarinoita Bremerin ja Junnun matkoista löydät Ilmailumuseon ylläpitämältä Facebook-sivulta . Sieltä löydät myös katkelmia Bremerin päiväkirjasta, johon hän tallensi matkojensa vaiheita.