Postimuseossa avautui 19.2.2021 Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta -näyttely. Kysyimme Postimuseon väeltä viisi kysymystä näyttelystä.
1. Mitä näyttely esittelee? Mihin yhteiskunnalliseen aikaan, ilmiöön tai kehityskulkuun se ottaa kantaa?
Näyttely juhlistaa suomalaisen postikortin 150-vuotiasta historiaa. Se kertoo, kuinka monipuolinen viestintäväline postikortti oli ja kuinka se on muuttunut. Näyttely esittelee poimintoja Postimuseon 220 000 korttia kattavasta kokoelmasta ja postikorttiyhdistys Apollon keräilijöiden aihekokoelmia.
Näyttely kertoo postikorttien käytön muuttumisesta. Viestintämme on muuttunut. Postikortteja lähetetään yhä vähemmän, mutta ne myös koskettavat enemmän kuin ennen. Entisestä pikaviestimestä on tullut tunteiden välittäjä.
2. Kenelle suosittelisit näyttelyä, ja kenelle se sopii?
Kenelle tahansa, joka haluaa ihastella ja yllättyä vanhoista postikorteista sekä tutustua viestintämme muutokseen. Myös nostalgikot ja esimerkiksi Tampere-aiheisista keräilykokoelmista kiinnostuneet saavat paljon irti näyttelystä.
3. Kenet näyttely voisi yllättää?
Hänet, joka on pitänyt postikorttia tylsänä ja yksipuolisena viestintävälineenä. Postikortti toimitti monenlaista tehtävää ja kertoo paljon historiastamme. Se mullisti ihmisten viestinnän, kuten vaikkapa kuvallinen WhatsApp-viesti.
4. Mikä tekee tästä näyttelystä erityisen museokävijälle, joka ei tunne aihetta ennalta?
Näyttelyssä selviää, kuinka monipuolinen viestintäväline postikortti on ollut. Postikorttien monet aiheet yllättävät.
5. Mikä on se näyttelyn “pakko nähdä” -esine?
Ensimmäinen suomalainen postikortti, jonka Sakari Topelius lähetti serkulleen Vaasaan ja jossa hän kehuu uutta postikorttia. Moni ei ehkä sitä postikortiksi edes tunnistaisi.
Pikaviestimestä tunteiden tulkiksi
Postikortti mullisti suljettuihin kirjeisiin tottuneiden ihmisten viestinnän 1800-luvun lopulla. Postikortista tuli nopeasti pikaviestin, jolla ilmoitettiin tulemisista ja menemisistä ja onniteltiin. Kortti oli myös kätevä mainonnan, mielenilmauksen, uutisoinnin ja propagandan väline. Postikortin merkitys on muuttunut puhelimen ja internetin myötä. Enää postikorttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden tulkki ja välittäjä.
Näyttely on esillä 19.2. – 2.5.2021 Postimuseossa museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere. Keväällä ja syksyllä näyttely on esillä eri puolella Suomea.
Katso lisätiedot Postimuseon sivuilta.
Syvenny aiheeseen Postimuseon verkkonäyttelyssä.
Kuuntele aiheeseen liittyvä Museojuttu-podcast.
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta