Kuumia lööppejä ja uutiskuvia 1800-luvun Japanista

24 helmikuun, 2021

Suomessa ennennäkemättömät japanilaiset uutislehtiset ovat nyt esillä Päivälehden museossa.  

Mitä näyttely esittelee?

Esillä on kooste 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosina Japanissa ilmestyneitä uutisartikkeleita ja sanomalehtiä. Keskeisessä osassa ovat kuvitetut puupiirrostekniikalla painetut, värikylläiset nishikie shimbun -uutisvedokset, joiden välityksellä pääsee kurkistamaan sata vuotta sitten yleisöä kiinnostaneisiin tapahtumiin.

Mistä uutisartikkelit kertoivat?

llmaisuvoimaiset artikkelit kertoivat tavallisille kansalaisille sattuneista tapahtumista, katastrofeista ja kuohuttavista skandaaleista. Mukana oli myös opettavaisia ja hyviin tekoihin kannustavia tarinoita. Japaninkielisten painotuotteiden vieressä kerrotaan lyhyesti suomeksi artikkelien uutissisältö.

Kenelle suosittelisit näyttelyä?

Esimerkiksi manga-sarjakuvan harrastajat saattavat löytää tuttuja aineksia Kitazawa Rakutenin humoristiseen Puck-lehteen piirtämistä kuvista. Ei silti tarvitse olla Japani-fani kiinnostuakseen näyttelyssä esillä olevista kuvista ja niihin liittyvistä tarinoista. Perheen kaikkein pienimpiä saattaa osa dramaattisista kuvista kuitenkin pelottaa.

Kenet näyttely voisi yllättää?

Kuka tahansa yllättyy siitä, miten paljon vaivaa on haluttu nähdä ja miten paljon teknistä taitoa on vaadittu yhden kuvitetun uutislehtisen luomiseen. Painoprosessissa kuvan ohuet ääriviivat leikattiin kirsikkapuiseen lautaan ja vesiliukoiset värit hierrettiin paperiin yksi kerrallaan. Lopputuloksena saatiin esteettisesti kiinnostava, paljon yksityiskohtia sisältävä ja vauhdikas kuva.

Mikä tekee näyttelystä erityisen?

Tällaista originaaliaineistoa ei ole aiemmin ollut esillä Suomessa eikä tiettävästi muuallakaan Euroopassa  – näyttely on siis todellinen harvinaisuus. Vedokset kuuluvat kiotolaisen taidekirjakauppiaan Sumio Yamazakin laajaan antiikkisten painotuotteiden kokoelmaan. Näyttelyn käsikirjoitus on Tuula Moilasen (TaT).

 

NISHIKIE SHIMBUN – kuumimmat lööpit ja uutiskuvat Meiji-kauden Japanista
Näyttely 1.2.–4.4.2021

Päivälehden museo
Ludviginkatu 2-4, Helsinki

Päivi Lehtovirta

Kirjoittaja toimii tuottajana Päivälehden museossa