Eläinvierailut Radio- ja tv-museo Mastolassa

22 marraskuun, 2021

Uudessa Suloiset sankarit -näyttelyssä on otettu raikas katsantokanta elokuva- ja tv-historiaan eläinten näkökulmasta.

Idea eläinvierailuista putkahti työryhmän mieleen, kun mietittiin tapahtumia ja markkinointia näyttelyyn liittyen. Koska näyttely kertoo eläimistä, on vain reilua, että hekin pääsevät tutustumaan museoon!

Niinpä Radio- ja tv-museo Mastolasta otettiin yhteyttä muutamiin somejulkisuutta nauttiviin suomalaisiin eläimiin. Lista eläinsomejulkkiksista on lopulta ilahduttavan laaja, ja valinta oli vaikea. Lopulta otimme yhteyttä Perttiin, perseilevään labradorinnoutajaan, sekä Reissukissa Pessiin. Molempien eläinten isäntä ja emäntä ovat tehneet paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, mutta molemmille museo oli uusi aluevaltaus. Maanantait valikoituivat vierailupäiviksi, koska museo on silloin muulta yleisöltä kiinni.

Eläinvierailujen tarkoituksena oli myös saada markkinointimateriaalia käyttöömme, joten seuraavaksi pitikin miettiä, millaista materiaalia eläinvierailuilta haluamme. Koska kyseessä ovat eläimet, oli alusta asti selvää, ettei tarkkoja video- tai kuvakappalemääriä kannattanut toivoa, eikä liian tarkkaa kuvaussuunnitelmaa lähdetty tekemään. Tärkeintä olisi, että Pertistä ja Pessistä saataisiin kuvia ja videoita, joissa he ovat tutustumassa näyttelyyn.

Pertti kävi vierailemassa Mastolassa maanantaina 4. lokakuuta. Pertti olikin vielä hiukan toipumassa leikkauksesta, mutta oli silti innokkaana tutkimassa koko taloa. Pääsipä Pertti myös käymään museon henkilökunnan puolella ja nappaamaan suuhunsa varomattomasti jätetyn pehmolelun! Mielenkiintoisimmat asiat taisivat kuitenkin olla piilossa näyttelyssä vitriinikupujen alla, joten kovin pitkään ei Pertti jaksanut keskittyä yhteen asiaan.

Pertti ihmettelemässä Suloiset sankarit -näyttelyä. Lahden museot, kuvakokoelmat. Kuvaaja Jenni Ahto-Hakonen.

Seuraavalla viikolla museovieraana olikin Pessi ja kuten arvata saattaa, oli hänen kissamainen suhtautumisensa museoon hieman varautuneempi. Pessi onkin saanut nauttia avarista maisemista Suomen kansallispuistoissa, joten uusi, ja suljettu, tila tuotti ihan ymmärrettävästikin pientä jännitystä. Pessi saikin omassa rauhassa hämmästellä museohenkilökuntaa ensin vähän kauempaa, mutta pikkuhiljaa uteliaisuus voitti. Pessi on myös ensimmäinen olento, jolla oli lupa istuskella museossa vitriinin päällä…

Vitriinin päältä näkee paremmin! Lahden museot, kuvakokoelmat. Kuvaaja Tiina Rekola.

Eläinvierailut olivat mukava kokemus museohenkilökunnalle ja myös Pertti sekä Pessi näyttivät nauttivan. Mitä mieltä olet, olisiko eläinvierailuja oltava museoissa enemmänkin?

Jenni Ahto-Hakonen

Kirjoittaja työskentelee Radio- ja tv-museo Mastolan sekä Hiihtomuseon näyttelyistä vastaavana vt. museoamanuenssina.