Fiat 600

Esine esittelyssä: Fiat 600

16 heinäkuun, 2019

”Harvat pääsevät klassillisina konstruktioina auton historiaan. Eräs tällainen virstanpylväs on kiistattomasta italialainen iso pikkuvaunu Fiat 600.” Lainaus on Tekniikan Maailman koeajosta vuodelta 1957. Kirjoittaja osui oikeaan – pienestä Fiatista tuli klassikko.

Fiat 600 julkistettiin jo vuonna 1955. Se oli pieni auto, mutta ei kuitenkaan mallisarjan pienin. Sen pikkuveli Fiat 500 oli vieläkin pienempi. Vuoden 1957 koeajossa Fiatia pidettiin kokoonsa nähden mukavan tilavana ja laadukkaana autona. Se nautti suurta suosiota vielä 1970-luvulle tultaessakin. Olipa se vuonna 1971 Suomen ylivoimaisesti myydyin auto. Sitä myytiin yli kaksinkertainen määrä toisena tulleeseen Opel Kadettiin verrattuna.

Fiat 600

Fiat 600:n sisätilat oli järjestetty fiksusti ja niinpä siihen mahtui kohtalaisen helposti kaksilapsinen perhe. Ominaisuuksiltaan Fiat oli riisuttu, mutta tarkoituksenmukainen. Vaikkei se ollut missään nimessä huippuauto, oli se luotettavaksi tunnettu ja taloudellinen. Lisäksi sen ehdottomiin valtteihin kuului erittäin halpa hinta. Näillä eväillä se oli järkiostos jos pienen koon kanssa pystyi elämään – ja hyvin moni pystyi.

 

Teksti ja kuvat: Martti Korhonen

Pieni mutta sisukas auto herättää muistoja

Mobilian Facebook-kanavalla 70’s Arjen klassikot monet ovat jakaneet omia automuistojaan. Myös Fiat herätti keskustelua. Näin hauskasti omaa Fiatiaan muistelee eräskin kävijä:

 

”Fiat 600 -72 :n (vaaleankeltainen ME-304, lienee jo edesmennyt) ostin armeija-ajaksi, lämmin ja hieman vikaherkkä auto, mutta todella hauska. Hyvin mahtui neljä varusmiestä mantteleineen ja putkikasseineen sisälle, ja kuski mahtui vielä kääntelemään isohkoa rattiakin.”

 

Jaa oma kokemuksesi!

Martti Korhonen