Hallintopäällikkö Taina Ojanen

1 joulukuun, 2023

Museon väki esiin! -blogisarjassa Mobilia esittelee työntekijöitään ja heidän tekemäänsä työtä. Millaista työtä museossa tehdään? Blogisarja esittelee tällä kertaa hallintopäällikkö Taina Ojasen.

Kuka: Taina Ojanen, hallintopäällikkö

Mitä työtehtäviin kuuluu: Kaikenlainen hallinnollinen työ, eniten taloushallinto. Olen mukana monessa toiminnossa asiakaspalvelusta markkinointiin ja tapahtumien järjestämisistä palkka-aineistojen valmisteluun. Eniten yhteisiä töitä teen museonjohtajan ja yleisötyönpäällikön kanssa. Hoidan monenlaisia hankintoja sekä toimittajien kilpailutuksia. Olen myös Mobilian vastuullisuustiimissä eli puuhaan Ekokompassi-sertifikaattiin ja Visit Finlandin STF-merkkiin liittyvien toimien ja raportointien parissa. Mieleinen tehtävä on myös Saimaan kanavamuseon ja sen kesäkahvilan toiminnan koordinointi yhdessä paikallisen museoemännän kanssa. Tässä vaiheessa vuotta perinteisesti pikkujoulujen järjestäminen tuo aina oman mukavan fiiliksensä. Olen siis vähän ”taustapiru” ja autan osaltani siinä, että museon monet toiminnot pysyvät rullaamassa.

Tausta: Minulla on pitkä työkokemus erilaisista hallinnollisista ja asiakaspalvelutöistä, ennen museoalaa mm. kemianteollisuudesta ja IT-alalta. Uskon että kaikki erilaiset työt tanssinopettajasta (ihmisten kohtaaminen ja motivointi) johdon assistenttiin ovat antaneet eväitä tämän nykyisen, erittäin laajan tehtävänkuvan hoitamiseen. Peruskoulutukseltani olen tradenomi. Pidän tärkeänä ammattitaidon ylläpitämistä ja viimeisen viiden vuoden sisällä olen suorittanut töiden ohella kaksi tutkintoa, toinen henkilöstöasiantuntijaksi ja nyt viimeisimpänä liiketoiminnasta museoalalle suunnattuna.

Millainen on tyypillinen työpäiväni: Pääsääntöisesti teen töitä toimistolla museolla. Aamu alkaa aamukahveilla työkavereiden kanssa, ja kuulumisten vaihdon ohella käydään läpi päivän hommia, välillä kun tulee yllättäviä avuntarpeita itsellä tai kollegoilla. Pari tuntia päivästä menee aina kirjanpito-ohjelman kanssa, ja usein on erilaisia palavereita. Eniten istun koneen äärellä, mutta päivässä on aina sopivasti myös liikettä ja sosiaalisia kontakteja.

Parasta työssä: Ehdottomasti työkaverit ja monipuolinen työnkuva! Työyhteisön huumori ja tekemisen meininki, tehdään tosissaan muttei totisena. Ennen Mobiliaan tuloa kaksi vuotta sitten en ollut ymmärtänyt, kuinka paljon museoissa tehdään töitä myös museokävijöiltä näkymättömissä, kuten tutkimusta, tapahtumia, kokoelmatyötä ja erilaisia yhteistyökuvioita muiden museoiden ja sidosryhmien kanssa. Joka päivä saa oppia uutta, mutta rutiinejakin on sopivasti. Myös mukavat asiakaskohtaamiset piristävät aina päivää.

Vuoden verran on jatko-opintoihin suuntaava tyttäreni ollut Mobiliassa töissä oppaana ja kassalla, ja sekin on ollut aivan huippua. Äiti–lapsi-asetelma on vaihtunut kahden tasavertaisen aikuisen läheiseksi suhteeksi ja työkaveruudeksi. Yhteisten työmatkojen autokeskustelut sekä messureissut kruunaavat tämän. Ihana vaihe elämässä, jonka tämä työ on mahdollistanut.

Kahden koivun välissä riippumatto, jossa lepää nainen, jolla on pitkä punainen letti. Taustalla näkyy aurinkoinen järvenselkä ja rannassa valkoinen huvivene.
Tainan perheen rakkaisiin kesäharrastuksiin kuuluu veneily. Kuva: Tainan kotialbumi

Vapaa-ajalla: Elämä on hyvin perhekeskeistä, ja nautin, kun kaikki lapset asuvat vielä kotona. Luonnosta nauttiminen, matkustus, ystävät ja monipuolinen liikunta ovat tärkeä osa vapaa-aikaa. Lempipuuhia ovat kesällä veneily ja talvella laskettelu.

 

Artikkelikuva: Mobilian hallintopäällikkö Taina Ojasen päivittäisiin työtehtäviin kuuluu paljon toimistotöitä. Myös tapahtumien järjestäminen on lähellä sydäntä. Taina järjestää mm. Lapset mukaan töihin -päivän Mobiliassa, ja kuvan onkin ottanut kyseisenä päivänä Tainan kuopus tutustuessaan äidin työpaikkaan. Kuva: Aatu Ojanen