Kuvassa näkyy ison auton ohjaamo ja kuljettajan jalka ja kädet ratit ratin ympärillä. Taustalla kesäinen metsämaisema.

Kävelijän ja ison auton kohtaaminen liikenteessä: turvallisuus ennen kaikkea

4 joulukuun, 2023

Kun iso auto (oli se sitten linja-auto, rekka tai kuorma-auto) ja kävelijä kohtaavat liikenteessä, vaatii se erityistä huomiota kaikilta tienkäyttäjiltä. Kuljettajan on tiedostettava ajoneuvonsa katvealueet ja pidettävä erityisesti silmällä, mihin mahdollinen liikenteessä liikkuva lapsi on kulkemassa. Kävelijöiden tulee puolestaan noudattaa liikennesääntöjä ja olla tietoisia suurten autojen liikkumisrajoituksista: kuorma-autot ja rekat tarvitsevat enemmän tilaa esimerkiksi risteyksissä kuin tavalliset henkilöautot. Turvallisuus on yhteinen vastuu.

Isosta ajoneuvosta näkee helposti kauas, mutta ei välttämättä lähelle

Jalankulkijan ja raskaan liikenteen kohtaamisessa on tärkeää säilyttää riittävä etäisyys. Rekat ja kuorma-autot ovat suuria, mikä saattaa rajoittaa kuljettajan näkökenttää. Pidä lapsi lähelläsi äläkä päästä häntä kulkeutumaan liian lähelle rekan kulkureittiä.

Lapset eivät aina ymmärrä, miten isot autot liikkuvat ja mitkä ovat niiden katvealueet. Opeta lapselle, että kuljettaja ei välttämättä näe ihmisiä, jotka kulkevat rekan lähellä katvealueissa. Korosta, että lapsen kannattaa aina kiertää isot autot mahdollisimman kaukaa, jotta kuljettajan on helpompi havaita hänet.

Ohjaa lasta käyttämään jalankulkijoille tarkoitettuja liikennealueita, kuten suojateitä ja kävelysiltoja.

Ison ajoneuvon kuljettajan tulee olla valppaana erityisesti alueilla, joilla lapset liikkuvat. Tiedosta ympäristösi ja varmista, että huomaat mahdolliset liikenteeseen liittyvät vaaratilanteet ajoissa.

Varmistakaa, että huomaatte toisenne

Jos joudut kävelijänä liikkumaan alueilla, joissa rekat ja kuorma-autot liikkuvat, varmista, että kuljettajat huomaavat sinut ajoissa. Pukeudu kirkkaisiin vaatteisiin, käytä heijastimia ja huomioliivejä.

Kävelijä ja ison auton kuljettaja voivat kommunikoida keskenään. Selkeä viestintä auttaa kaikkia tienkäyttäjiä reagoimaan paremmin, jos he tietävät toistensa liikkumissuunnat. Kävelijän on helppo tiedostaa kuljettajan huomanneen hänet, jos kuljettaja vaikka kättään heilauttamalla osoittaa nähneensä kävelijän.

Jos kuljettaja huomaa lapsia tai muita jalankulkijoita liikenteessä, voi kuljettaja käyttää mahdollisia varoitusvaloja. Tämä auttaa lisäämään näkyvyyttä ja herättää myös lapset havaitsemaan ison ajoneuvon.

On hyvä myös muistaa, että työmaaliikenteeseen liittyvät rekat ja kuorma-autot saattavat kääntyä paikkoihin, mihin henkilöautot eivät aja. Työmaiden läheisyydessä kävelijän kannattaa olla varovainen ja mahdollisuuksien mukaan kiertää jalkaisin turvallisempaa reittiä.

Kaikilla on vastuu turvallisesta liikkumisesta

Muista olla varovainen liikkuessasi rekan läheisyydessä. Älä kiirehdi liikenteessä, vaan anna itsellesi aikaa esimerkiksi ylittää tiet turvallisesti. Aikuisten esimerkki on tärkeä, ja oikeanlainen käytös luo turvallisemman liikenneilmapiirin kaikille.

Ison ajoneuvon kuljettajana noudata tiukasti liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia. Ole varovainen erityisesti alueilla, joilla lapset liikkuvat. Alhainen nopeus antaa sinulle enemmän aikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja vähentää mahdollisten onnettomuuksien vakavuutta. Hyödynnä ajoneuvosi mahdollinen turvatekniikka.

Artikkelikuva: Liikenneturva

Rekannupissa sisältä kuvattu kuva, jossa kaksi lasta ratin takana. Isoisä seisoo ovella ja neuvoo lapsia. Nupin ikkunasta näkyy näyttelyhalliin.
Kuva: Studio Pelisalmi

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla on vielä 17.12.2023 asti nähtävillä Tuhansia töitä, valvottuja öitä -näyttely, jossa on esillä yhteistyössä Liikenneturvan kanssa toteutettu katvealueita havainnollistava toimintapiste. Pisteellä museokävijä pääsee kiipeämään rekannuppiin testaamaan, mitä rekan kuljettaja näkee ja mitä ei. Tutustu myös Liikenneturvan havainnolliseen videoon aiheesta!

Anni Muukkonen

Kirjoittaja työskentelee Liikenneturvassa viestinnän suunnittelijana.