Hankiralli – kolme kysymystä ja vastausta

26 helmikuun, 2025

Rallimuseon uusi Timantti-osio esittelee Hankirallin historiaa Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla.

Hankiralli, mikä se oikein oli?
Hankiralli oli maamme talvirallien äiti, joka ajettiin ensimmäisen kerran 1955 ja viimeisen kerran 1994. Se kuului vuodesta 1951 ajetun Jyväskylän Suurajojen ja myöhemmin vuodesta 1966 ajetun Tunturirallin ohella maamme tunnetuimpien rallikilpailujen joukkoon. Hankirallista muodostui nopeasti käsite sekä Suomessa että Ruotsissa. Rallin maine kiiri nopeasti myös Keski-Eurooppaan, mutta lumella ja jäällä erikoisrenkailla ajettava kilpailu ei pahemmin houkutellut eurooppalaisia huippukuljettajia menettämään mainettaan vaikeissa ja vieraissa olosuhteissa.

Mitkä olivat Hankirallin tunnuspiirteitä?
Hankiralli kilpailtiin aina helmikuussa, ja sen lähtö- ja maalipaikka sijaitsivat pääkaupunkiseudulla ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta aina Helsingissä. Reitti oli erityisesti alkuvuosina pitkä, noin 1800 km, ja kilpaa ajettiin ilman varsinaisia lepotaukoja yhtä soittoa lähes kolme vuorokautta perjantaista sunnuntaihin.

Hankiralli oli edelläkävijä urheiluun ja erityisesti moottoriurheiluun liittyvän markkinoinnin ja mainonnan saralla. Kilpailuun osallistuneisiin autoihin kiinnitettiin jo 1950-luvulla mainoksia. Pääkaupunkiseudulla rallin tuloksia pystyi seuraamaan tavaratalo Stockmannin ikkunan tulostaululta. Myös valtamedioihin solmittiin hyvät suhteet. Vuonna 1976 Hankirallia nähtiin ensimmäisen kerran YLE:n kanavalta suorana lähetyksenä: edistyksellinen TV-erikoiskoe ajettiin Hyrylän hiekkakuopilla.

Hankiralli oli tunnettu komeasta palkintopöydästä. Rallin yhteistyökumppaneiden lahjoittamat komeat hopea- ja tinapokaalit olivat haluttuja kiertopalkintoja. Oli Apu-lehden haarikkaa, Motoral-maljaa, Morris-tuoppia jne. Useimmiten Kalastajatorpalla vietetyt päätösjuhlat olivat iloisen riehakkaat.

Mihin Hankiralli kuoli?
Vuoden 1974 energiakriisistä toivuttiin melko nopeasti, mutta taloudellisesti koko suomalaisen autourheilun suurin takaisku koettiin vuoden 1979 alusta, kun tupakkamainonnan kielto astui voimaan. Se osui pahasti myös Hankiralliin ja sen sponsorituloihin. Autourheilutapahtumille taloudellisen turvan tuoneet tupakka-alan suuret mainosrahat oli löydettävä muualta, ja siinä ei täysin onnistuttu ja kuluja jouduttiin karsimaan.

Hankiralli pysyi kuitenkin vielä 1980-luvun hengissä, mutta lopun alku nähtiin vuonna 1990, kun kyseisen vuoden talvi oli todella vähäluminen. Piikkirenkaat rikkoivat kymmenen plusasteen sulattamat, soralle muuttuneet tiet, jolloin kilpailun jälkeen kunnostettujen teiden lasku oli valtava. Tämän jälkeen ilmastomuutoksen ensimmäisinä merkkeinä muutama lauha ja vähäluminen talvi, ja peli oli selvä. Rallin järjestäjä Helsingin Urheiluautoilijat asetettiin konkurssiin. Viimeinen Hankiralli ajettiin vuonna 1994, ja perinteikkään kilpailun viimeiseksi voittajaksi ajoi Sebastian Lindholm Ford Escortilla.

 

Artikkelikuva: Simo ja Milli Lampinen voittivat Hankirallin vuonna 1968 Saab 96 V4:llä. He olivat ensimmäinen SM-rallin voittoon ajanut aviopari, ja Milli oli myös ensimmäinen SM-rallin voittanut nainen. Kuva: Marko Mäkisen kokoelma