Kotkassa lapsiperheet pääsevät tutustumaan merihirviöiden maailmaan lempeästi ja runosäkeiden säestämänä.
Mistä Merimonsterit-näyttely kertoo?
Merimonsterit-näyttely vie sinut 1500-luvulla Pohjoismaista tehdyn Carta marina -kartan vaarallisille vesille. Näyttelyn on loihtinut kirjailija Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa eri alojen osaajista koostuvan työryhmän kanssa.
Ruohonen ja Kallasmaa ovat kansainvälisesti tunnustettu ja palkittu työpari, joiden runokuvakirjat ovat moderneja klassikkoja. Heidän runokuvakirjoistaan Allakka Pullakka, Yökyöpelit ja Tippukivitapaus on tullut lasten ja aikuisten yhtä lailla rakastamia moderneja klassikkoja, joiden pohjalta on tehty mm. tv-sarja, näytelmiä ja musiikkia.
Merimonsterit-näyttelyn hykerryttävät merihirviörunot on jalostettu myös Ruohosen ja Kallasmaan ”Merimonsterit” -lorukirjan (Into 2019) muotoon. Faktaa janoaville puolestaan löytyy Otto Latvan ”Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan” -teos (John Nurmisen säätiö 2019).
Kenelle näyttely sopii?
Merimonsterit-näyttely on tehty pilke silmäkulmassa ja mielikuvitusta säästelemättä erityisesti lapsiperheille. Erästä kävijää siteeraten ”näyttely on kuin yksi iso pehmolelu”. Merihirviöt ja niitä ympäröivä äänimaailma sekä muuttuva valaistus ovatkin vaikuttavia ja näyttelyyn on jo moni hirviöfani tykästynyt niin, että lapsia saa odottaa lähtemään museosta pois.
Merikeskus Vellamossa sijaitsevan näyttelyn etu on, että Vellamon useat näyttelyt tarjoavat ajanvietettä isommallekin seurueelle. Teinin voi houkutella mukaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn digitaalisilla ratkaisuilla ja nostalgiaa kaipaavan vaikkapa Karhulan lasitehtaan tuotannosta kertovalla Lasia kaikille -näyttelyllä.
Kenet näyttely voisi yllättää?
Näyttelyn lapsenmielisestä ulkoasusta huolimatta aikuiselle voi tulla yllätyksenä näyttelyn Laura Ruohosen anarkistiset, hupsut tai haikeat runot merihirviöistä. Niitä kannattaa makustella aikuisenkin, jopa ilman lasta. Vai mitä sanot Laura Ruohosen tulkinnasta seuraavasta runosta?
Petrus Perushirviö l. Kauhujen Kaskelotti
Horribulli brutalix
Oon ehta perushirviö
mielessä kaaos ja tärviö
tapani lärvi ja örviö.
Oma puolueeton arvio:
Meikä on huippuhirviö!
Mikä tekee tästä näyttelystä erityisen?
Näyttelyssä lyövät kättä historialliset faktat ja myyttiset merihirviöt. Merimonsterit-näyttely loihtii käsin kosketeltavaksi maailman, jota ei ole koskaan ollut. 1700-luvulta lähtien kehittynyt luonnontiede on hirviö hirviöltä kumonnut pitkään eläneet uskomukset merten asukkaista, ja hirmuisiin näköhavaintoihin on löydetty selityksiä.
Vaikka näyttelystä on löydettävissä historialliset faktat, on sen suurinta antia mielikuvituksellinen maailma otuksineen.
Mikä on näyttelyn “pakko nähdä” -esine?
Merimonsteri-näyttelyn ehdoton hitti ovat tietenkin itse hirviöt. Esimerkiksi kiltin Kalmarin Kaan lonkeroissa on mukava levähtää hetken verran.
Merenkulusta kiinnostunutta aikuista saattaa kiehtoa kuvitteellisen Dr. Pontoppidianin Kummajaismuseon kokoelma, jonka taiteilijakaksikko Ruohonen & Kallasmaa valitsivat Suomen merimuseon oikeista kokoelmista. Niiden joukossa on varmasti sellaisia esineitä, jotka eivät tule valituiksi muihin näyttelyihin.
Artikkelikuva: Kiltti Kalmari Kaa ei ole yhtään hirvittävä, vaan enemmänkin hyväntuulinen ja pehmeä tuttavuus. Kuva: Soile Tirilä, Suomen merimuseo
Näyttelyelämysten lisäksi Ravintola Laakongin kahvila palvelee kaikenikäisiä vierailijoita Merikeskus Vellamon aukioloaikoina. Lapset pääsevät museoon maksutta!
Merimonsterit-näyttely on avoinna 16.1.2022 asti. Näyttelyn on tuottanut Suomen merimuseo / Suomen kansallismuseo
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta