Kaipaatko kahvihetkeä museovierailun ohessa?

2 heinäkuun, 2020

Mikä olisi kesä ilman museokierrosta? Täydellisen museovierailusta tekee kahvitteluhetki. Oletko sinä niitä, joiden mielestä on hauska istahtaa kierroksen jälkeen kahvilaan yksin tai kaverien seurassa? Museokahvilassa voit saada kaiken kerralla: sekä inspiroivan elämysympäristön että huippukokkien valmistaman herkkumenyyn.

Kaipaatko ulkoilmaa? Onneksi museoissa on nykyään aivan ihania aurinkoisia kesäterasseja, joihin voi helppo poiketa vaikka vain jäätelölle.

 

Upeassa ympäristössä lounas- tai kahvihetki on yhtä juhlaa!

Kokosimme listan Trafiikki-museoiden museokahviloista ja -ravintoloista. Tiedäthän, että tarjoamme makunautintoja myös vegaaneille ja huomioimme erityisruokavaliot. Lapsiperheitäkään ei ole unohdettu, joten tervetuloa turvalliselle huoltokäynnille koko perhe.

 

Joko olet vierailut näissä upeissa kulttuurihistoriallisissa kahviloissa?

  • Tammerkosken kuohujen partaalla Museokeskus Vapriikin näyttelyt kertovat alueen historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikki toimii Tampellan tehtaan (Finlayson) entisessä verstaassa. Vapriikin Valssi –ravintolan ulkoterassilta pääsee ihailemaan Suomen kansallismaisemaa ja kävelemään näköalareittiä.
  • Rautatiemuseo kesäkahviloineen sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Hanko–Hyvinkää -rautatien entisellä asema- ja asuinalueella, joka on peräisin 1870-luvulta. Pieni kesäkahvilarakennus on entinen pakaritupa eli leivintupa, jossa alueen rautatieläisperheet aikoinaan leipoivat leipänsä ja muut lämpimäiset.
  • Tekniikan museo sijaitsee Helsingin syntysijoilla Vanhankaupunginlahdella. Museolla ei ole omaa kahvilaa, mutta piknikkipaikkana sen ulkoympäristö koskineen on varmasti yksi pääkaupunkiseudun upeimmista. Päivään kannattaa sisältää retki myös Lammassaaren luontokohteeseen pitkospuita pitkin.

 

Trafiikki-museoiden ravintola- ja kahvilapalvelut

TAMPEREEN SEUTU

Tampere: Museokeskus Vapriikki (Postimuseo, Mediamuseo Rupriikki ja Pelimuseo) 

Museokeskus Vapriikissa pääset tutustumaan samalla käynnillä 8 museoon, joissa on kesällä 2020 esillä peräti 14 näyttelyä.

Museoravintola Valssi tarjoaa arkisin klo 10.45–14 lounasta noutopöydästä. Lounasta saa ostaa myös mukaan. Viikonloppuisin klo 12–16 on tarjolla kesämenu.  Kahvilassa on tarjolla sekä suolaisia että makeita kahvileipiä. Valssi on avoinna ti–su klo 10–17.30 ja ma klo 10.45–14.

Erikoisuus: Kahvila valmistaa usein teemanäyttelyihinsä ainutkertaista tarjottavaa. Nyt on tarjolla Vapriikin Ostia-näyttelyyn liittyvä suussasulava herkku, jota kannattaa maistaa.

http://vapriikki.fi/

 

Kangasala: Auto- ja tieliikennemuseo Mobilia

Mobilia on lapsiperheille sopiva täydenpalvelun vierailukohde, jossa on muun muassa toiminnallinen Rahtarit-liikennepuisto. Alueelta löytyy puuhaa kaikenikäisille uimarannasta luontopolkuun.

Mobiliassa toimii kahvila Wanhat autot, joka on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti kesällä klo 10–18. Kahvilaan tehtiin viime vuonna iso pintaremontti, jonka seurauksena kahvilatilasta tuli entistä avarampi. Lounaan tai kesänmakuiset jäätelöt voi nauttia myös kahvilan isolla terassilla järvenrantamaisemaa ihaillen. Herkullinen kotilounas on tarjolla ma- su klo 11-14.

Erikoisuus: Mobiliaan pääsee lounastamaan myös omalla tilausbussilla! Museobussi on vuosimallin 1957 Scania-Vabis. Museobussi on vuokrattavissa kuljettajan kera Mobiliaan suuntautuville matkoille.

Poika ajaa polkuautolla aurinkoisella rantaraitilla
Rahtarit-liikennepuisto on avoinna kesällä 2020 koulujen kesäloman ajan joka päivä klo 10–18. Kuva: KKS

https://www.mobilia.fi/

 

PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA

Hyvinkää: Rautatiemuseo toimii aidossa 1870-luvun rautatiemiljöössä ja siihen kuuluu myös upea puistoalue. Alkuperäisistä rakennuksista toimivat museotiloina: asema, veturitalli ja kasarmi.

Pakarituvan kesäkahvila palvelee kesäisin museon kauniilla puistoalueella.  Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa syötävää sekä virvokkeita. Myös laktoosittomia ja gluteenittomia tuotteita löytyy kahvikioskin valikoimasta. Kaunis museopuisto ja kiireetön tunnelma 1870-luvun rautatiemiljöössä saa kahvin ja pullan maistumaan ihanalta! Kahvikioski puiston asiakaspaikkoineen on avoinna päivittäin 16.8.2020 saakka klo 10-16.30.

Erikoisuus: Kesäkahvilan vieressä kulkee museon on oma puistojuna. Deeveri-veturi kuljettaa aurinkoisina päivinä kaikenkokoisia matkustajia.

https://rautatiemuseo.fi/

Vantaa: Ilmailumuseo on kaikenikäisten ilmailun ystävien suosikkikohde, jossa voi lentokoneiden tutkailun lisäksi kokeilla lentämistä simulaattorin avustuksella (ennakkovaraus, lisätiedot asiakaspalvelusta).

Museon asiakaspalvelupisteeltä myydään koko kesän aukioloaikojen puitteissa kahvia, teetä, virvoitusjuomia, jäätelöä, pientä suolaista sekä makeaa ja muun muassa lämmitettäviä ruoka-annoksia. Tuotteet ovat valmiiksi yksittäispakattuja. Asiakaspalvelupisteeltä kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan jäätelö, tai mehujää ja nauttia se Ilmailumuseon aurinkoisella terassilla kesähelteillä.

Erikoisuus: Museon aulassa on ilmaisnäyttelynä taidegraafikko Sture Gripenbergin Elämäni koneet. Museokaupasta voi hankkia itselleen ilmailutaidetta vedoksina – taiteilijan signeerausten lisäksi osassa vedoksia on konetta lentäneen veteraanin signeeraus!

https://ilmailumuseo.fi/

 

Helsinki: Päivälehden museon näyttelyt johdattavat median historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen sekä sananvapauden toteutumiseen.

Museossa ei ole omaa kahvilaa, mutta museo sijaitsee aivan Helsingin ydinkeskustassa kahviloiden vieressä. Museosta löytyy sympaattinen kahviautomaatti, joka on toiminnassa ympärivuotisesti!

Erikoisuus: Museossa voi nauttia kahvin lehtileikekuosilla varustetusta pahvimukista.

https://www.paivalehdenmuseo.fi/

 

Helsinki: Tekniikan museo on Vantaanjoen koskialueella sijaitseva koko perheen suosikkikohde, joka avaa ajan, ihmisen ja teknologian suhdetta eri aikoina.

Tekniikan museossa voit herkutella jäätelöllä, mehuilla ja makeisilla. Alueella toimii terassiravintola Koskenranta ja ruokaa voi ostaa myös alueen ravintolakojuista.

Erikoisuus: Upea piknikkipaikka! Museon ulkoympäristö koskineen on varmasti yksi pääkaupunkiseudun upeimmista paikoista ruokailla ulkosalla.

Kuninkaankartanonsaari

https://tekniikanmuseo.fi/

PÄIJÄT-HÄME

Lahti: Radio- ja tv-museo Mastolan löydät Lahden kuuluisien maamerkkien, radiomastojen juurelta.

Mastolassa on kahviautomaatti, josta saa pavuista jauhettua kahvia sekä teetä ja kaakaota ja muita erikoisjuomia. Kylmäkaapista löytyy hellettä helpottamaan pillimehua, virvokejuomia (tölkkeinä CocaCola ja Fanta) sekä kivennäisvettä. Kyytimieheksi voi ostaa keksejä. Kesän uutuutena meillä on myös jäätelövalikoima, jos löytyy mehujäitä (makuna kaktus), laktoosittomia jäätelöpuikkoja (vanilja, mansikka, suklaa) sekä tuutteja (mansikka ja mango-meloni).

Erikoisuus: Jäätelöbaari radioasemalla! Mastola on alun perin rakennettu radioasemaksi, joka on ollut toiminnassa vuosina 1935-1993.

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/radio-ja-tv-museo

 

KYMENLAAKSO

Kotka: Merikeskus Vellamo

Vellamossa vietät touhukkaan päivän perheen kesken ja nautit maistuvat herkut meren äärellä.

Ravintola Laatonki tarjoaa rentouttavan kahvihetken tai lasillisen viiniä museovierailun lomassa, maistuvan arkilounas ja notkuvan brunssipöydän viikonloppuisin. Ryhmille tilauksesta elämykselliset ruokahetket tai räätälöity tapahtumapaketti. Laakongin buffetlounas on tarjolla arkisin klo 11-14:30 ja viikonloppubrunssi la-su klo 11:30-15:30.

Erikoisuus: Museolaiturissa ainutlaatuinen höyryjäänmurtaja Tarmo (1907), johon kannattaa suunnata lounaan jälkeen.

https://www.merikeskusvellamo.fi/

 

VARSINAIS-SUOMI

Turku: Merikeskus Forum Marinum

Forum Marinum merisieluisten olohuone, jossa kohtaavat historiallinen tieto ja laadukkaat palvelut. Lasten ikioma Tyrskynmyrskyn -näyttelyosio on huippuhauska elämys kaikille leikki-ikäisille.

Forum Marinumin ravintolapalveluista vastaa ravintola Göran. Lounas-buffet arkisin 11–15 ja saaristolaispöytä viikonloppuisin 12–16.

Erikoisuus: Ravintolaan on sijoitettu kirjailija Göran Schildtin Daphne-purjevene, jonka seikkailuista kertovat esillä olevat valokuvat ja kartat.

http://www.forum-marinum.fi/fi/

Tiina Jantunen, Trafiikki-museot ry