RAllimuseossa komea Volvo-rivistö 60- ja 70-luvuilta. Nähtävillä valkoinen Volvo 544 sini-punaisin ralliraidon, valkoinen Volvo Amazon ja punainen Volvo 142.

Käyttämättömät rallipassit jäivät historiallisiksi

1 heinäkuun, 2021

Suomen MM-rallin eli tuttavallisemmin Neste Rallin 70-vuotisjuhlakilpailu piti ajaa heinäkuun lopulla vuosi sitten. Kisa kuitenkin jouduttiin perumaan pari kuukautta ennen tapahtumaa koronasta johtuvista syistä. Käyttämättä jäi paljon ralliin liittyvää materiaalia.

Kilpailun järjestäjä AKK otti Rallimuseoon yhteyttä alkuvuodesta ja kysyi, keksimmekö mitään käyttöä 42.000 kaulanauhalle ja niihin kuuluville rallipasseille. Ne oli tehty jo keväällä 2020 ajoissa valmiiksi, mutta jääneet varastoon, kun kilpailu peruttiin. Rallipasseja ei myöskään voitu hyödyntyy tänä vuonna vanhentuneiden päivämäärien ja sponsorimuutosten takia. Roskiinkaan heittäminenkään ei kuulostanut parhaalle suunnitelmalle.

Rallimuseossa pohdimme, että haemme ne talteen ja teemme Rallimuseon seinälle pitkän tangon, johon ne kaikki laitetaan roikkumaan. Samalla ihmiset näkevät, että isoon tapahtumaan liittyy paljon ennakkovalmisteluita ja myös turhia kuluja peruuntumisten sattuessa kohdalle.

Paikan päällä selvisi, että kaulanauhat oli pakattu 42 isoon laatikkoon ja rallipassit 42 pienempään laatikkoon. Laatikoiden yhteispaino oli reilusti yli 800 kiloa. Riittävän tukevan ripustustangon kiinnittäminen käytettävissä olevaan seinään ei onnistunut ja 42.000 kaulanauhan ja rallipassin yhdistäminen toisiinsa vaatisi monen viikon työajan. Päätimme tehdä kevyemmän version muutaman viikon iltapuhteina, ja nyt Rallimuseon yksi kauden 2021 uutuuksista, ajamatta jääneen juhlarallin rallipasseja vitriinin täydeltä,  on esillä Rallimuseossa.

Miehenkorkuinen lasivitriini täynnä käyttämättömiä rallipasseja.
Rallimuseossa on vitriinin täydeltä vuoden 2020 käyttämättömiä Neste Rallin rallipasseja. Arvaatko montako mahtui vitriiniin?

Muutenkin Rallimuseossa on tehty kesäkautta silmällä pitäen muutoksia: kalustoa on vaihdettu ja kokonaan uusi Rallimuseo-kokonaisuus on yhden tietyn automerkin nostaminen esiin omalla osastolla. Ensimmäisenä on vuorossa Volvo. Esillä on kolmen kovan Volvon kattaus 60- ja 70-luvuilta. Nähtävillä on Volvo 544, Volvo Amazon ja Volvo 142, jolla mm. Markku Alén on aikanaan kilpailut.

Artikkelikuva: Rallimuseon uutuuskokonaisuus nostaa vuosittain esille tietyn automerkin. Vuonna 2021 sarjan aloittaa Volvot. Kuva: Martti Korhonen

Rallimuseo sijaitsee auto- ja tieliikennemuseo Mobiliassa Kangasalla.

Petri Niemenmaa

Kirjoittaja työskentelee mm. Rallimuseon puuhamiehenä näyttelysisältöjen suunnittelun parissa.