Kesä 2021 täynnä tapahtumia Trafiikki-museoissa

29 kesäkuun, 2021

Onko kesäsuunnitelmissasi kotimaan matkoja tai päiväretkiä? Ota reissukohteeksi museo, jossa hurahtaa helposti koko päivä.  Trafiikki-museoissa tapahtuu näyttelyiden lisäksi monenlaista läpi kesän ja ympäri Suomen. Katso kootut menovinkit!

Kesäisiin museovierailuihin on monta syytä. Moni nautti hellesäällä viileistä näyttelytiloista, ja ravintolat ja kesäkahvilat tarjoavat lisävirkistystä.

Tarkista aina ajantasainen tilanne kunkin museon nettisivuilta ennen kuin lähdet matkaan. Muista myös Museokortti!

Radio- ja TV-museo Mastola, Lahti

Päheet museot -museoviikolla elämyksiä moneen makuun

Ensi kertaa järjestettävä Päheet museot -museoviikko täyttää Päijät-Hämeen alueen museot tapahtumilla ja toiminnalla 5.–11.7. Luvassa on opastuksia, työnäytöksiä, musiikkia, kävelykierroksia, taiteilijatapaamisia, avoimia ovia sekä tietenkin tekemistä lapsille ja koko perheelle.

Viikon aikana on tapahtumia, toimintaa ja avoimia ovia yli kahdessakymmenessä museokohteessa koko maakunnan alueella.

Ihanasti laulettu -yhteislaulukonsertit johdattavat Leevi and the Leevingsin musiikkiin

Viime kesänä suuren suosion saanut Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuus saa jatkoa tänä kesänä isommalla kokoonpanolla. Iki-ihanat Minja Koski, Mikael Saari sekä Lumos-kvartetti saapuvat säestämään Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Mastolan pihalle.

Konserttien ajankohdat: 15.8. klo 13 ja klo 16

Lippuhinnat: aikuinen 20 €, Museokortilla 15 €. Liput ovat myynnissä 22.6. alkaen Mastolan asiakaspalvelupisteessä (lippuja 100 kpl). Pidätämme oikeuden muutoksiin mm. koronatilanteen vuoksi.

Museon aukioloajat: Radio- ja tv-museo Mastola


Merimuseo, Kotka

Tarmo avoinna yleisölle

Merikeskus Vellamossa sijaitsevassa Merimuseossa kävijöitä ilahduttaa Merimonsterit- ja Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyiden lisäksi jäänmurtaja Tarmo, joka on avoinna 7.6.–15.8. ma–su 10–18 sekä 16.–31.8. ti–su 10–17.

Seilaa vieraslaituriimme!

Merikeskus Vellamolla on muuten oma vieraslaituri, johon voi kiinnittyä vierailun ajaksi. Laiturissa on 8 aisakiinnityspaikkaa ja kylkikiinnitykseen tilaa 30 metriä. Laituri löytyy rakennuksen pohjoispäästä koordinaateilla 60˚28,4’N/26˚56,7’E.

Museon aukioloajat: Suomen merimuseo


Forum Marinum, Turku

Museolaiva avoinna yleisölle

Museolaiva Sigyn (artikkelikuvassa; kuva Jussi Virkkumaa) avataan yleisölle 1.7.2021 heinäkuun ajaksi kolmen vuoden kunnostuksen jälkeen!

Kesätorilta ideoita ja tuliaisia

Forum Marinumin edustalle on koottu toiminnallinen Kesätori, joka tarjoaa kesäkuukausina monenlaista tekemistä, ideoita saaristomatkailuun sekä lähiseudun tuottajien herkullisia ruokamatkamuistoja.

Lue lisää kesän ohjelmasta.

Museon aukioloajat: Forum Marinum


Mobilia, Kangasala

Mobiliallakin on oma vierasvenelaituri sekä karavaanareita varten matkaparkki. Tervetuloa siis niin maata kuin vettä pitkin! Uimarantakin löytyy.

Yleisöopastuksia näyttelyihin

  • Yleisöopastus Koneita ja ihmisiä -näyttelyyn joka päivä klo 12.30
  • Yleisöopastus Rallimuseoon joka päivä klo 13.30
  • Yleisöopastus Tarinoita siirtotyömailta -ulkonäyttelyyn kesäkeskiviikkoisin klo 14.30

Opastusten kesto noin 30 minuuttia. Opastus on maksuton mutta edellyttää voimassa olevaa Mobilian pääsylippua.

Rajatun osallistujamäärän vuoksi suosittelemme varaamaan paikan opastukselle etukäteen varausjärjestelmästä.

Tapahtumakausi käynnistyy kesä-heinäkuun taitteessa

28.6.–1.7. Lasten löytöretkiviikko

Luvassa päivittäin lasten opastus sekä kuvasuunnistusta ranta-alueella. Koko tapahtumaviikon päätapahtuma Lasten festarit järjestetään Mobilian ympäristössä torstaina 1.7. klo 17–20. Lue lisää.

3.7. Mobilia Autoglym Rallin lähtö- ja maalialueena

Samana päivänä alueellamme järjestetään myös Volvo-harrastajien kesäkokoontuminen.

Museon aukioloajat: Mobilia


Postimuseo, Tampere

Parhaat terveiset Suomen suvesta!

Nappaa kuva oman koti- ja mökkipaikkakuntasi tai lomareissusi parhaasta paikasta tai nähtävyydestä Suomessa ja lähetä siitä omakuvapostikortti Postimuseoon. Voit osallistua kilpailuun myös valmiilla paikkakunnasta tehdyllä postikortilla. Lisätietoa ja ohjeet osallistumiseen löydät Postimuseon sivuilta.

Jalkapallohuumaa-pikaopastukset

Jalkapalloaiheisilla pikaopastuksilla tutustutaan Postimuseon Jalkapallohuumaa -näyttelyyn sekä kuningaslaji jalkapallon historiaan. Opastuksia järjestetään aina keskiviikkoisin 23.6., 30.6. ja 7.7. klo 16.30. Pikaopastuksen kesto on 15 minuuttia ja se sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan.

Asiantuntijaopastus Jalkapallohuumaa-näyttelyyn

Asiantuntijaopastuksella jalkapalloromantikko Jukka Junttila kertoo otteluohjelmien kokoelmistaan ja groundhopping-harrastuksestaan. Opastus järjestetään perjantaina 9.7. klo 16. Kesto 30 min. Vapaa pääsy.

Opastettu kierros Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyyn

Kierroksella tutustutaan sanomalehden historiaan ja tulevaisuuden näkymiin sekä perehdytään sanomalehteen liittyviin ammatteihin ja suomalaisille rakkaisiin sanomalehtimuistoihin. Opastus sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan ja alkaa museokeskuksen aulasta. Opastukset sunnuntaisin 4.7., 18.7., 1.8. 15.8. ja 29.8. klo 14 sekä keskiviikkona 18.8. klo 13. Opastus sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan ja sen kesto on 45 min.

Veikeät viestit -pihakierrokset perheille

Postimuseo on mukana tapahtumien yössä peräti kahden ulkokierroksen voimin! Perheille suunnatulla Veikeät viestit -opastuksella mm. hypätään mielikuvituksellisen postijunan kyytiin, tutustutaan emojeihin ja etsitään erilaisia kaupunkitilasta löytyviä viestejä. Kierros sopii perheille, joissa esi- ja alakouluikäisiä lapsia.

Opastus järjestään keskiviikkona 4.8. klo 13 ja torstaina 5.8. klo 14. Opastus sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan ja alkaa museokeskuksen pääovien edustalta klo 13. Kesto 60 min.

Viestien Tampere -kaupunkikierros

Lähes 250-vuotias Tampere on aina ollut viestinnän ja verkostojen keskus. Pohjolan suurin sisämaakaupunki on kasvanut teollisuuden ja kommunikaation ansiosta.

Postimuseon uudella kaupunkikierroksella tutustutaan Tampereen kaupunkiin ja historiaan viestinnän sekä teknologisten innovaatioiden näkökulmasta. Miten posti, rautatie, radio ja puhelimet levisivät Tampereelle ja vaikuttivat kaupungin kasvuun ja elämänmenoon?

Opastus järjestetään osana Tapahtumien yön ohjelmaa ja se sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan. Kierros alkaa museokeskuksen pääovien edustalta klo 16. Kesto 60 min.

Museon aukioloajat: Postimuseo

P.S. Katso Postimuseon blogista vinkit Vapriikki-vierailuun pienen lapsen kanssa!


Päivälehden museo, Helsinki

Kiinnostaako Aku Ankka, esoterian kulttuurihistoria vai kenties molemmat? Helsingissä Päivälehden museon kesänäyttelyinä jatkavat kaksi keskenään hyvin erilaista näyttelyä.

Lukemisen juhlaa! -näyttely esittelee legendaarisen sarjakuvahahmon maailmaa Ankka-piirtäjä Kari Korhosen piirtämässä ja käsikirjoittamassa näyttelyssä.

Uuden ja salaperäisen edessä -näyttely puolestaan kertoo salatun tiedon etsijöistä suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin historiassa.

Museon aukioloajat: Päivälehden museo


Tekniikan museo, Helsinki

Fillaroiden tekniikan ja teollisuuden jäljille

Tekniikan museo on laatinut pyöräilijöille kartan, jonka avulla pääset tutustumaan teollisuuden ja tekniikan keskeisiin kohteisiin Helsingissä. 42 kilometrin mittaisen reitin voi jakaa myös osiin.

Katso ohjeet ja lataa maksuton kartta museon sivuilta!

Tekniikan viivoja -piirustustyöpajat nuorille

Heinäkuussa järjestettävät maksuttomat työpajat sopivat niin aloitteleville kuin kokeneemmille 12–18-vuotiaille piirtäjille. Niissä tutkitaan tekniikan ja teollisuuden historiaa, mekaniikkaa ja koneiden muotokieltä kuvataiteen keinoin. Lue lisää ja ilmoittaudu!

Museon aukioloajat: Tekniikan museo


Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkää

Rautatiemuseon legendaarinen puistojuna on liikenteessä päivittäin sään salliessa.

Kesätapahtumia Rautatiemuseossa ei tänä kesänä järjestetä, mutta syksyllä sellaisia on taas luvassa. Nähdään museossa!

Museon aukioloajat: Suomen Rautatiemuseo


Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Läpi kesän auki olevassa näyttelyssä koko perhe voi suunnistaa omatoimisesti nallebongauksen muodossa, suunnistusvihkoja ohjeineen on jaossa lipunmyynnissä. Suunnistukseen osallistuneiden kesken arvotaan kuukausittain makeat vohvelit neljälle (arvo 20 €), ja kaikkien kesän aikana osallistuneiden kesken arvotaan simulaattorilahjakortti.

Museoon ja uimaan samalla lipulla

Tänä kesänä on mahdollista nauttia “etelän lämmöstä” myös Vantaalla, sillä nyt on mahdollista yhdistää vierailu Ilmailumuseoon ja Flamingo Spahan vaikkapa saman päivän aikana! Ilmailumuseon ja Flamingo Span yhteisen lomapassin voi käyttää viikon jokaisena päivänä. Lomapassin saa hankittua kätevästi Trafiikki-museoiden tai Flamingo Span verkkokaupasta,

Suuri maalaustapahtuma 10.7.

Perinteinen Suuri maalaustapahtuma järjestetään Ilmailumuseolla jälleen lauantaina 10.7.2021. Tänä vuonna maalataan ulkona, ja kohteena ovat museon pihalta löytyvät lentokoneet eli DC-3 ”Lokki”, maailman suosituin yleislentokone Cessna 172 ja hävittäjä MiG-21. Kohteena voi käyttää myös pihalta löytyvää toisiotutkaa 1980-luvulta. Ota siis mukaan taiteilijatarvikkeesi ja tule Ilmailumuseon pihalle toteuttamaan oma taiteellinen näkemyksesi näistä kohteista.

Kaivarin lentonäytös 6.–7.8.

Ilmailumuseo on mukana myös 6.–7.8. järjestettävässä Kaivari 21 -lentonäytöksessä. Tapahtuman järjestää urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallinen keskusjärjestö Suomen Ilmailuliitto ja Kaivari 21 on heidän päälentonäytöksensä vuonna 2021. Lentonäytös lennetään perjantai-iltana 6.8. ja näytöksessä nähdään siviili-ilmailun klassikoita ja myös nykyaikaisempaa kalustoa. Maanäyttely on auki molempina päivinä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Ilmailumuseon osasto Kaivari 21 -tapahtumassa sijaitsee infopisteen lähellä ja samassa teltasta löytyy myös Suomen Ilmailuliitto. Katso päivitetty ohjelma lähempänä tapahtumaa Ilmailumuseon nettisivuilta.

Museon aukioloajat: Suomen Ilmailumuseo

Näyttelyitä moneen makuun

Tutustu kaikkien museoiden näyttelyihin ja tarkista samalla aukioloajat sekä kahviloiden menuu kunkin museon sivuilta: