Leveillä lahkeilla -näyttely Mobiliassa

16 maaliskuun, 2019

Autoja 1970-luvulta

Datsun 100 A

Tuore ajokortin omistaja ei saanut ajaa yli 80 km/tunnissa, kuin vasta vuoden päästä kortin saamisesta. Tämän merkiksi takaikkunalle tuli asettaa 80-lätkä. Tällainen somistaa myös Leveillä lahkeilla -näyttelyn alussa olevaa aikakauden suosikkiauto Datsun 100 A:ta.

Näyttelyssä on esillä noin 30 ajoneuvoa, jotka kirvoittavat 1970-luvun nuoria omiin automuisteluihin.

Datsun100A

Tässä yksi sellainen:

Fiat 600

Ensimmäiseksi autokseni ostin Fiat 600:sen. Auton pieni koko ei estänyt suurenkaan henkilömäärän (neljä kuljettajan lisäksi) kuljetusta, mutta auton alhainen huippunopeus haittasi etenemistä. Joka tapauksessa ajokortin ja auton myötä lukiolaispojalle tuli uusi harrastus: auton korjaus. Rikki meni melkein kaikki. Fiatini ainainen murhe oli venttiilien palaminen, jota ehkä edesauttoi moottorin lievähkö viritys. (Nokka-akseli oli edellisen omistajan jäljiltä hieman jyrkkänousuisempi, autohajottamosta ostetut peltipakosarja ja Fiat 850 Specialin kaksikurkkuinen kaasutin sekä itse modifioitu ns. vapaavirtauspuhdistin.) Pörinät olivat kuitenkin miehekkäät. Kansiremontista tuli arkipäiväistä rutiinia, joka toistui kolmen kuukauden välein. Onneksi Fiatin osat olivat halpoja.

Fiat600_MarttiKorhonen

Toyota Corolla
Helpotusta tilanteeseeni toi se, että sain välillä lainata vanhempieni Toyota Corollaa, joka olikin sulanmaan aikana kohtuullisen hyvä ja suorituskykyinen ajettava. Talvella eteneminen takavetoisuuden, kevyen perän ja alkeellisen takajousituksen takia oli kehno.

ToyotaCorolla

Saab 96
Vierailtuani ensimmäisen kerran tyttöystäväni luona totesin kauhuissani, että heidän autonsa oli Saab 96. En kuitenkaan antanut tämän häiritä suhdettamme, vaan aloin perehtyä rattivaihteen salaisuuksiin. Tartuin rohkeasti vaihdevipuun ja totesin, että eihän tämä sen kummempi ole kuin muutkaan ehkä jopa mukavampi. Alkuun häiritsi ajosuuntaan nähden vino asento ja auton suuri kääntösäde. Tästä huolimatta ajoin Saab 96:lla 18 vuotta.

Saab96_Martti Korhonen

Ja paljon muita

Millaisia muistoja 70-luvun autot sinussa herättävät? Tervetuloa fiilistelemään Leveillä lahkeilla -näyttelyyn Mobiliaan Kangasalle. Näyttely on avoinna 15.3.–20.12.2019.

Lue lisää Mobilian kotisivulla.

Kirsti Lehtomäki