Hielm

Harrastaja tutuksi: Ilmailumuseon henkilöitymä Börje Hielm

19 maaliskuun, 2019

Osa Suomen Ilmailumuseon kokoelmia kartuttaneista on ollut keskeisessä roolissa myös itse museotoiminnassa. Lentokapteeni Börje ”Böke” Gustav Hielm oli pitkään monelle kävijälle yhtä kuin Ilmailumuseo.

Kuka Hielm oli?

Lentokapteeni Börje Gustav Hielmia (1927–2004) ei turhaan pidetä ilmailumuseotoiminnan uudisraivaajina, organisoijina ja jopa henkilöitymänä. Olihan Finnairilta DC-10 -kapteenina eläköitynyt Hielm kautta aikain ensimmäinen museon palkattu työntekijä 1980-luvulla.

Jo lapsesta asti tekniikasta ja ilmailusta kiinnostuneen Hielmin elämän voidaan sanoa kietoutuneen ilmailualan ympärille. Hän osallistui jo sota-aikana sotilaspojissa Helsingin ilmatorjuntaan, mutta varsinaisesti hänen lentäjäuransa alkoi Jämijärven Ilmailukoulussa liitolentokursseilla.

Lopulta polku vei hänet liikennelentäjäksi vuonna 1951, mistä hän eläköityi vasta syntymäpäivänään 1982. Eläköityessään tämän miljoonan kilometrin merkin ylittänyt lentäjä päätti, ettei hän enää kertaakaan tartu koneen ohjaimiin, ja tämä päätös piti.

Börje Hielm

Lentäjäuransa ohella Hielm teki oli innokas pienoismallien rakentaja, aavaruusasiantuntija ja museoaktiivi. Jälkipolville näkyvimmän työnsä Hielm kuitenkin kuitenkin ilmailumuseotoiminnan parissa.  Ilmailumuseoyhdistys ry:n perustajäsen mutta museoalalle kouluttamaton Hielm valittiin vuonna 1983 museohoitajan paikkaan. Tehtävä teki hänestä Ilmailumuseon ensimmäisen, ja kolmen ensimmäisen vuoden ajan myös museon ainoan, kokopäivätoimisen työntekijän.

Hielm eläköityi lopulta vuonna 1992, mutta jatkoi vielä useita vuosia aktiivisena monissa ilmailualan yhteisöissä.

Kuinka laaja hänen kokoelmansa on ja mitä siihen kuuluu?

Hielmin ilmailuaiheinen kokoelma on syntynyt hänen pitkän ilmailu-uransa ja -harrastuksensa aikana. Esineiden alkuperä ulottuu ilmakehästä aina avaruuteen asti: Hielm-arkistosta löytyy niin ammatillisia dokumentteja, pienoismalleja, ilmailunäyttelymaterialia, kansanvälistä kirjeenvaihtoa kuin avaruusharrastukseenkin liittyviä esineitä.

Museon kokoelmissa se on hyllymetrimääräisesti laajin ja aihealueeltaan monipuolisin museon kokoelmissa oleva henkilöstöarkisto.


Jos Hielmin tarina kiinnostaa, voit jatkaa lukemista Ilmailumuseon sivuilta. Voit myös tutustua Hielmin sekä muiden yksittäisten keräilijöiden kokoelmiin Ilmailumuseossa.

Kuvat: Börje Hielmin kuvakokoelma