Mastolan Gösta-yleisöluennot Lahden museoiden tubessa

21 joulukuun, 2020

Etsitkö joululomalle tai välipäiville mielenkiintoista katseltavaa ja kuunneltavaa? Kiinnostaisiko oppia lisää Gösta Sundqvistin elämästä ja tuotannosta?

Syksyn aikana Radio- ja tv-museo Mastolassa on pystytty pitämään kolme yleisöluentoa, liittyen Gösta Sundqvistista kertovaan Ihanasti sanottu -näyttelyyn. Nyt nämä yleisöluennot ovat nähtävillä julkisesti Lahden museoiden YouTubessa 3. tammikuuta 2021 asti.

Ihanasti sanottu -näyttely tutustuttaa sanataituri Gösta Sundqvistin (1957–2003) laajaan tuotantoon ja hänen monipuoliseen tarinankerronnan kykyynsä. Sundqvist kirjoitti suomalaisen populaarimusiikin syvimpiä sanoituksia ja kotimaisen radioalan omalaatuisimpia ohjelmia.

Tarkkanäköinen ja myötätuntoinensanaseppo pystyi asettumaan uskottavasti niin ilotytön, rappioalkoholistin, yksinhuoltajan kuinvankilakundin asemaan. Gösta Sundqvistin laajasta tuotannosta kertovat hänen tekemänsä yli 50 musiikkikappaletta ja yli 700 radio-ohjelmaa. Rakastetuin osa tuotantoa ovat Leevi and the Leavings -yhtyeen monitasoiset laulut. Sundqvist osasi sanoa niin ihanasti – ja niin kamalasti.

Rohkeimmat juttunsa Gösta Sundqvist kertoi radio-ohjelmissaan, joita hän tuotti Yleisradiolle. Niistä
tunnetuimmaksi nousi vuosina 1993–2002 tehty Koe-eläinpuisto -reportaasiparodia, jossa koeteltiin rajoja ja rikottiin tabuja.

Uppoudu populaarimusiikin tutkimuksen mielenkiintoiseen maailmaan näiden luentojen parissa!

Luennot:

Tutkijatohtori Toni Lahtinen: Ikivanhoja iskelmiä, mitä lie. Gösta Sundqvistin laululyriikka

Syksyn yleisöluentojen sarjan aloitti syyskuussa Toni Lahtinen. Lahtinen on kirjallisuuden tutkijatohtori, jonka laajoihin tutkimusaiheisiin kuuluu myös laululyriikat. Syyskuussa Lahtinen analysoi Gösta Sundqvistin sanoituksien monipuolisuutta ja sitä, miten lyriikoita pystyy kategorisoimaan – vai voiko?
https://youtu.be/q8pFZm3E3lI

Toni Lahtinen: Ikivanhoja iskelmiä, mitä lie. Gösta Sundqvistin laululyriikka

Kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä: Salainen suosio

Lokakuussa kulttuurintutkija Janne Mäkelä havainnollisti Leevi and the Leavingsien salaisen suosion syitä ja seurauksia. Mäkelä vertailee puheenvuorossaan omintakeisen suosion syntyä ja kysyy esimerkiksi, voisiko tällainen salaileva ja mystinen suhde mediaan edes onnistua nykypäivän artistilta.
https://youtu.be/FbaO7gK0vDo

Janne Mäkelä: Salainen suosio

Kirjailija Timo K. Forss ja toimittaja Tero Liete: Gösta Sundqvist – musiikkia, radio-ohjelmia ja jalkapalloa.

Marraskuun harmauteen toivat oman piristyksensä kirjailija Timo K. Forss ja toimittaja Tero Liete. Kaksikko keskusteli lennokkaasti ja monipuolisesti Gösta Sundqvistin elämän kolmesta tärkeimmästä, eli musiikista, radio-ohjelmista ja tietenkin jalkapallosta.
https://youtu.be/bKUGCsDBFFM

Psst…Ihanasti sanottu -näyttely jatkuu vuoden 2021 elokuuhun asti! Oletko jo käynyt tutustumassa?

Jenni Ahto-Hakonen, Mastola