Junkers F.13

Matkustamisen muutos – liikennemuseoiden aineistoja Finnaan

24 huhtikuun, 2020

Kolme liikennemuseota – Trafiikki-museoiden Forum Marinum, Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Rautatiemuseo – päätti yhdistää voimansa ja käsitellä matkustamisen muutoksen aineistoja tuottaakseen niistä kokonaisuuksia Finnaan ja Finna luokkahuoneeseen.

Museot lähtivät yhteistyöhön, kun huomasivat pohtivansa samanlaisia asioita matkustamisen muutokseen liittyen. Tämän hetken matkustamisen murros asettaa haasteita, mutta niitä on ollut ennenkin. Museoilla on tarve saada esille aineistoa aikaisemmista matkustamisen muutoksista, jotta tämän päivän tilannetta on helpompi ymmärtää ja käsitellä.

Ilmastonmuutos, sosiaalinen media, omatoimimatkailu, maatapitkin-liike, vauhti… Näillä kaikilla muutoksilla ja haasteilla on juurensa menneisyydessä. Museoiden kokoelmissa on tallennettuna mielenkiintoista aineistoa, joka taustoittaa näitä muutoksia.

Matkustajien opastusta
Laituriemännät opastavat matkustajia Helsingin rautatieasemalla vuonna 1962.

Hankkeessa jokainen museo tuo aineistojaan – kuvia, esineitä, arkistoaineistoja – hakupalvelu Finnaan. Näistä aineistoista kootaan erilaisia kokonaisuuksia, ja niiden pohjalta toteutetaan opetuspaketteja Finna-luokkahuoneeseen. Liikennemuseoiden yhteistyöllä paketteihin monipuolinen kuva liikenteen murroksesta, ei vain yhden liikennemuodon perusteella.

Museot koostavat aineistopaketteja niin matkavalmisteluihin kuin matkaruokailuun ja matkan tarkoitukseen kuin matkavaihtoehtoihinkin liittyen. Liikenneverkon muutokset ja matkustamisen arkipäiväistyminen näkyvät museoiden aineistoissa. Tarkoitus on katsoa aineistoja matkustajan näkökulmasta ja tuoda aineistot lähelle tätä päivää.

Tässä hankkeessa liikennemuseot jättävät taakseen yleisen tapansa ja kokoelmissa korostuvan organisaationäkökulman ja keskittyvät aineistoihin matkustajan kannalta. Tällöin matkustuksen tunnelmat ja kokemukset korostuvat.

Finnjet putkikassi
Ns. putkikassi Finnjet-logolla Forum Marinumin kokoelmasta.

Museot työskentelevät Finnassa osoitteessa museot.finna.fi, ja sieltä löytyy esimerkiksi matkaruokailuun liittyvää aineistoa.

Museoiden kokoelmat ja lähestymistavat ovat erilaisia, mutta yhteistyö tuo uuden laajemman näkökulman matkustukseen ja tuottaa syvällisempää historian ymmärrystä. Tämän yhteistyön tulokset näkyvät myös pian museoiden tarjoamissa Finna luokkahuonekokonaisuuksissa.

Ensimmäisenä kartoitetaan jo digitoitua materiaalia, mutta pian luetteloidaan lisää, ja Finnaan täydentyy kuvaa matkustuksen muutoksesta.

Seuraa meitä Finnassa ja sosiaalisessa mediassa: #matkustamisenmuutos @forummarinum @ilmailumuseo @rautatiemuseo

Kuvat: Suomen Ilmailumuseo, Suomen Rautatiemuseo ja Forum Marinum

Marina Bergström

Bergström on Suomen Rautatiemuseon näyttelypäällikkö