Mikä on museoammattilaisen tehtävä koronaepidemiassa?

6 huhtikuun, 2020

Mikä on museoammattilaisen tehtävä #koronavirusepidemia’ssa? Tuottaa tietoa ja antaa perspektiiviä! Koettelemuksista huolimatta selviämme tästä yhdessä!

Kiitokset myös sairaanhoitajille, lääkäreille, opettajille, siivoojille, vartijoille, poliiseille, kassoille ja muille, jotka tekevät työnsä työpisteillään! Kiitos myös kaikille niille, joiden on mahdollista pysyä kotona ja tehdä #etätyö’tä!

Museosta eivät työtehtävät lopu, vaikka museot ovat yleisöltä suljettuina! Trafiikki-museoissa useimmat työkokoukset ja -viestintä sekä asiakaspalvelu että Trafiikki-verkkokauppa sujuvat kaikki tällä hetkellä etäyhteyksillä. Pidämme poikkeustilanteesta huolimatta huolta kulttuuriperinnön suojelusta, viranomaistehtävistä ja ylläpitämme kulttuuripalveluita.

Haluamme viestiä museoiden kulissien takaisesta työstä myös teille. Jaamme siksi somekanavissamme tulevien kuukausien aikana museolaisten työntekoon liittyviä kuvia hashtageilla #töissämuseossa, #MuseumsTogether, #etätöissä.

Millaiselta siellä etätyöpisteessä näyttää? Tässä muutamia kuvia:

Rautatiemuseon projektikoordinaattorin etätoimisto sijaisee vanhassa komerossa. Siellä saa tehdä töitä rauhassa! Koordinaattori vastaa oppilaitosyhteistyöprojektista sekä Pietarin radan juhlajulkaisun työstämisestä. Projektit jatkuvat ja deadlinet eivät odota. Työn alla on Pietarin radan juhlajulkaisuun tuleva aikajana. Pietarin rata täyttää tänä vuonna 11.9. jo 150 vuotta!

Rautatiemuseon kokoelmapäällikkö kertoo etätyöstään:

”Työni sisältö ei poikkeustilanteessa ole muuttunut kovin paljon, mutta tekemisen tapa on ottanut ison digiloikan. Mietimme kollegoiden kanssa nyt kovasti tapoja, joilla voisimme paremmin palvella asiakkaita ja esittää kokoelmia digitaalisilla kanavilla.

Kokoukset ja työryhmien tapaamiset hoidetaan nyt etäyhteyksillä. Myös perinteinen kokoelmatyö taipuu etätöihin. Etäkokousten välillä luetteloin esinekokoelmia tietokantaan. Tarkistan ja täydennän vanhoja luettelointitietoja verkossa julkaisemista varten.”

Trafiikki-museoiden kokoelmat Finnassa

Trafiikki-museoiden kokoelmat löytyvät verkossa helposti Finnasta:

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.

 

Pääset selaamaan ja lukemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja.

Tiina Jantunen, Trafiikki-museot ry