Radio pitää pintansa ihmisten arjessa ja osoittaa paikkansa myös poikkeusaikoina

7 huhtikuun, 2020

Radion kuolemaa on ennustettu ainakin 1980-luvulta alkaen, mutta oikeastaan sen rinnalle on vain tullut muita medioita. Radiolla on oma vankka kuulijajoukkonsa, ja monet suuret radiokanavat tarjoavat myös podcasteja. Millainen merkitys näiden kuuntelulla on arjessa? Entä koronakriisin kaltaisina poikkeusaikoina?

Kun yhteiskunta on myllerryksessä, eri mediat nousevat arvoon arvaamattomaan. Tv:llä, suoratoistopalveluilla, podcasteilla, radiolla ja vlogeilla on todella laaja yleisö. Esimerkiksi suosittu ”YleX Aamu: Viki ja Köpi” -ohjelma tavoittaa kymmeniä tuhansia kuulijoita pelkästään Yle Areenan kautta.

Radio rauhoittaa arjen hälinässä ja hälventää yksinäisyyttä

Radio toimii monesti rentouttavana taustaäänenä täyttäen hiljaista tilaa. Toisaalta radion huudattaminen voi tyhjentää mielen arjen hälinästä. Äänimelu voi toimia silloin jopa terapeuttisena.

Yksinäisyydessä, ja nyt maailmanlaajuisen sosiaalisen etääntymisen aikana, radio ja muut mediat tukevat sosiaalisen elämän olemassaoloa ja jatkuvuutta. Ennen televisiota radiolla oli tärkeä tehtävä uutisten välittäjänä, ja erityisen vahvasti tämä tehtävä korostui sota-aikana. Television ja lopulta muiden medialaitteiden yleistyttyä radiouutisten merkitys on vähentynyt ja niiden rinnalle on syntynyt monipuolinen ohjelmakattaus. Nykypäivänä radiolla onkin paikkansa ihmisten välisen yhteyden vahvistajana ja yksinäisyyden hälventäjänä.

Radion kuuntelu ja erityisesti tuttujen ohjelmien seuraaminen voi saada juontajat tuntumaan ystäviltä, ja tunnettujen radiojuontajien tai uutisankkureiden äänet tarjoavat ihmisille jaettuja sukupolvikokemuksia.

Uusimmat uutiset tai jotain aivan muuta

Ihmisen tunnetila ja ajatusmaailma vaikuttaa siihen, mitä ohjelmaa haluaa kuunnella tai katsoa. Nyt korona-aikana moni haluaa tietää uusimmat uutiset ja hallituksen suositukset heti, kun taas toiset haluavat kuunnella aivan mitä tahansa muuta.

Minulle itselleni suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast on tullut viimeisenä kahtena viikkona entistä tärkeämmäksi perjantaiaamun käynnistäjäksi. Podcastissa käsitellään nolojen kokemusten aiheuttamaa häpeää ja opetellaan nauramaan omille kommelluksille. Lisäksi radion luonto-ohjelmat auttavat viemään ajatuksia elämän positiivisempiin puoliin. Siispä: jos ajatukset meinaavat vaipua synkkyyteen, kokeile kääntää nupit kaakkoon!

Millaisia radio-ohjelmia tai podcasteja sinä olet kuunnellut viime aikoina? Haluatko pysyä ajan tasalla vai pikemminkin saada ajatuksia pois arjesta?

Jenni Ahto-Hakonen

Kirjoittaja on Lahden Radio- ja tv-museo Mastolan sekä Hiihtomuseon näyttelyamanuenssi.