Muksut museossa: museokierros kotisohvalla Minuutiksi museoon -videoiden parissa

20 huhtikuun, 2020

Kun suunniteltu viikonloppumatka Helsinkiin peruuntui poikkeustilan vuoksi, nakkilalaisten Eelin, 10, ja Niilan, 7, perhe päätti vaihtoehtoisesti pistäytyä Trafiikki-museoiden digitaalisella Minuutiksi museoon -kierroksella omassa olohuoneessaan.

YouTubesta löytyvä 52 minuutin mittaisen videon sarja esittelee erilaisia tekniikan, viestinnän ja liikenteen ilmiöitä ja historiaa tiiviisti paketoituna. Sarja on tehty pari vuotta sitten Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Historiallisista ilmiöistä ja tekniikan kehityksestä kiinnostuneille, tarinoihin tykästyneille veljeksille videokierros tuntui oivalta mahdollisuudelta päästä kurkistamaan osin vielä tutustumattomien museoiden antiin.

Presidenttien veneitä ja Tamvision televisio-ohjelmia

YouTube-museokierros aloitettiin yhdistämällä tietokone televisioon, jotta videoita on mukava katsella yhdessä isolta näytöltä.

Ensimmäiseksi tutustumiskohteeksi sarja tarjosi Suomen presidenttien käytössä olleet Kultaranta-veneet ja niiden kehityksen vaatimattomasta Kultaranta 1 -avoveneestä moderneihin edustusveneisiin.

Seuraavina ruutu kuljetti suomalaisen televisiotuotannon alkuaikoihin Tamvision studioille sekä tapaamaan Nokia Communicatorin muotoilijaa.

Kaikkien 52 videon katsomiseen aikaa vierähti 1,5 tuntia.  Jotta museoretki sisältäisi kaikki olennaiset elementit, välillä pistäydyttiin juomaan mehut ja kahvit sekä syömään jäätelöt keittiöön pystytetyssä museokahvilassa.

Ennen kierroksen alkua osallistujat saivat paitaansa myös itse askarrellut sisäänpääsytarrat.

Poikien mietteitä Minuutiksi museoon -videosarjasta

Mitä tykkäsit YouTube-museokierroksesta?

Eeli: Ihan kiva. Osan videoista voisi katsoa uudestaankin.

Niila: Lopussa alkoi jo vähän väsyttää, kun katsottiin kaikki.

Mikä videoista jäi erityisesti mieleen?

Eeli: Oli monia aika hyviä.

Niila: Pienoismalleista kertonut video.

Mikä museovideoissa oli kiinnostavaa?

Niila: Se kun näytettiin, miten pienoismalleja tehdään.

Eeli: No tykkään ylipäätään historiasta ja tiedosta. Videoista opin ainakin, että Finnairin nimi oli aiemmin Aero, sitä en tiennyt ennen.

 

Kenelle Minuutiksi museoon -videot sopivat?

Eeli: Sellaiselle, joka on kiinnostunut erilaisten koneiden historiasta ja haluaa tietää, mitä museoissa on.

Niila: Jos haluaa nähdä museoiden asioita. Minulle tuli mieli päästä joskus käymään Merimuseossa, missä ei olla käyty.

Vanhempien ajatuksia digimuseoretkestä

Vanhemmat Ella ja Jarno yllättyivät, miten hyvin pojat jaksoivat innostua myös digitaalisesta museosisällöstä.

– Olemme aktiivisia museoissa kävijöitä, ja pojat saattavat itsekin katsella YouTubesta historiaan liittyviä pätkiä tai etsiä netistä tietoa erilaisten ilmiöiden ja tapahtumien taustoista. Epäilimme tosin, että tunnin pituinen videoidenkatselusessio voi olla vähän pitkä, mutta mielenkiintoa riitti yllättävän hyvin.

Videopätkät herättivät myös muistoja aiemmilta retkiltä, ja katseluun yhdistyikin vanhempien mukaan hauskasti aiempien museokokemusten kertailua.

– Esimerkiksi höyryveturi Leenasta kertova video muistutti paristakin ajelusta Ukko-Pekalla sekä vierailusta Rautatiemuseoon muutama vuosi sitten.

Osa videoista tuntui perheen mielestä minuutin mittaisina jopa vähän lyhyiltä, mutta toisaalta tiedonjanoa voi sammuttaa muissa kanavissa, kuten museoiden Finnassa.

– Asiaa olisi varmasti ollut monesta teemasta enemmänkin. Mielellämme katsottaisiin tällaisia videoesittelyjä ja kurkistuksia museoiden aineistoihin jatkossakin.

Lapsiperheen vinkit digimuseoon

  • Tee museohetkestä elämys yhdistämällä siihen museosta tuttuja elementtejä. Askartele pääsyliput tai sisäänpääsytarrat!
  • Varaa museokäynnille erityinen aika, jolloin virtuaalimuseoon mennään.
  • Käy lasten kanssa etukäteen läpi, millaiselle kierrokselle ollaan menossa ja mitä tapahtuu.
  • Varaa aikaa keskusteluun ja valmistaudu pysäyttämään kierros välillä.
  • Huoltotauko on paikallaan myös digitaalisella museokierroksella.