Museon väki esiin! Mobilian toimitusjohtaja Heidi Rytky

20 huhtikuun, 2023

Museon väki esiin! -blogisarjassa Mobilia esittelee työntekijöitään ja heidän tekemäänsä työtä. Millaista työtä museossa tehdään? Blogisarjan aloittaa Mobilia säätiön toimitusjohtaja Heidi Rytky.

Kuka: Heidi Rytky, toimitusjohtaja

Mitä työtehtävään kuuluu:

Vastaan säätiön yleishallinnosta ja strategisesta johtamisesta sekä sidosryhmäyhteistyöstä. Työ on laaja-alaista talousjohtamisesta esihenkilötyöhön ja projektien johtamiseen. Koen että tärkein tehtäväni on pitää huolta siitä, että henkilökunnallamme on tarvittavat resurssit työnsä tekemiseen sekä mahdollisuus kehittää hyvässä työyhteisössä sekä omaa työtään että museota.

Tausta:

Koulutukseltani olen Filosofian maisteri, pääaineenani on ollut Suomen kirjallisuus. Lisäkoulutuksena olen hankkinut muun muassa yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

Mobiliaa olen johtanut jo yli kymmenen vuotta. Sitä ennen toimin Urjalan Sanomien päätoimittajana ja toimitusjohtajana. Työuralle mahtuu monenlaista, ensikosketukseni Mobiliaan sain vuonna 2002, jolloin olin opiskelujen ohessa kesäoppaana ja asiakaspalvelussa.

Alan luottamustehtävät ovat olleet hieno luottamuksen osoitus. Tällä hetkellä kuulun Museoliiton hallitukseen sekä museokorttiyhtiö FMA Creationsin hallitukseen. Mahtava verkosto on myös Trafiikki-museot -yhdistys. Erilaista museoperspektiiviä saan Visavuoren museosäätiön ja Hotelli- ja ravintolamuseosäätiön hallitusten jäsenenä.

Millainen on tyypillinen työpäiväni:

Tyypillistä työpäivää ei ole, mutta tiettyjä elementtejä niihin kyllä liittyy. Työpäivään kuuluu useimmiten palavereja eri aiheiden ympärillä niin henkilökunnan, asiakkaiden kuin sidosryhmien kanssa. Palaverien välissä monipuolisesti hallinnollista työtä, välillä puuduttavaa lakisääteisistä byrokratiaakin. Työmatkoja kertyy jonkin verran. Toisinaan antaudun etäpäivälle, mutta pyrin olemaan museolla niin usein kuin mahdollista. Tällöin kahvihetket ja lounaat työkavereiden kanssa vapaamuotoisemman jutustelun merkeissä ovat tärkeitä.

Tummatukkainen nainen ottaa selfietä ja hymyilee kameralle. Takana näkyy neljä muuta kokous osallistujaa ja kokoustilan kalusteita.
Tiistaina oli intensiivinen päivä Museoliitto-konsernin strategian äärellä. Mukana pohdinnoissa FMA Creations OY:n hallituskollegat Timo Kukko ja Ville Availa, Museoliiton hallituskollega Juhani Ruohonen sekä Digimuseon projektipäällikkö Anne Mäkijärvi. Kuva: Heidi Rytky

Tämän viikon maanantaina ohjelmassa oli “juoksukahvi” henkilöstön viikkopalaverin ja kokoelma-asiakkaamme Poliisiammattikorkeakoulun kokouksen välissä. Yritin keskittyä myös Opetushallituksen kustannuskyselyyn, ja hallintopäällikkömme Tainan kanssa kävin puhelinpalaveria matkalla seuraavaan palaveriin.

Tänään tiistaina olen lähtenyt seitsemän junalla Helsinkiin innostavaan Museoliitto-konsernin strategiapäivään. Matkalla perehdyin amanuenssimme Mikon laatimaan lausuntoon Lieksan kaarisillasta, jatkoin kustannuskyselyn laskuharjoituksia, hyväksyin laskuja, kirjoitin muistiota maanantain kokouksesta sekä vastailin sähköposti- ja Teams-viesteihin.

Parasta työssä:

Innovatiivinen, innostunut ja osaava työyhteisö, johon on helppo luottaa, ja jonka tiedän katsovan aina tulevaisuuteen. Heidän asiantuntemuksensa ja sitoutumisensa luo kyllä aina ällikällä. Asioiden monipuolisuus pitää mielen virkeänä. Etuna on myös mahtava museoalan kollegaverkosto sekä monipuoliset sidosryhmät. On hienoa saada oppia uutta koko ajan! Lisäksi työtilojen ikkunoista aukeavat upeat Längelmäveden maisemat, joiden ihailu eri vuodenaikoina tuo mukavaa tunnelmaa jokaiseen päivään.

Vapaa-ajalla: Koska viikot olen paljon liikkeessä, nautin vapaa-ajalla kotoilusta perheen kanssa. Meillä asuu myös neljä lammasta sekä kissa. Tokaluokkalaisen tyttäremme harrastukset, kuten jalkapallo ja ponikerho, ovat tärkeässä osassa.  Harrastan luontoliikuntaa ja yritän muutenkin liikuttaa itseäni eri tavoin.  Höntsykuorolaulu hyvässä seurassa vie ajatukset helposti pois töistä. Kesämökkeily metsän siimeksessä sekä vapaa-ajan vietto ystävien ja läheisten kanssa tasapainottavat touhukasta arkeamme. Tykkään laittaa korteni kekoon, ja toimin kolmatta kautta luottamushenkilönä kotikunnassani Urjalassa, jossa saan johtaa puhetta valtuustossa. Koko perhe on aktiivinen myös paikallisissa yhdistyksissä, jotka tähtäävät oman kunnan ja asuinyhteisön kehittämiseen.