Ovi, joka ei johda mihinkään

25 toukokuun, 2019

”Tuotiin Helena sinulle vähän tuliaisia” sanoivat miehet, kun kantoivat Radio- ja tv-museon etuovesta tullessaan mukanaan ovea. Kokoelmista vastaavan amanuenssin päivä voi välillä olla yllätyksellinen. Yleisradion Radioarkiston väki oli tulossa sovitulle vierailulle museoon, mutta tuliaisista ei oltu etukäteen mainittu mitään.

Kantolan perhe-ohjelman tehosteovi, Radio- ja tv-museo Mastola

Ovi osoittautui tehosteoveksi, jota oli käytetty radion Kantolan perhe -ohjelmassa. Radioteatterin ohjelmisto kaipasi lippulaivaa ja suurta yleisöä kiinnostavaa ohjelmaa. Tähän tarpeeseen syntyi Kantolan perhe, joka oli Radioteatterin jatkuvajuoninen kuunnelmasarja. Sitä esitettiin vuosina 1976-2005. Kuunnelma oli maaseudulle sijoittunut perhesarja, jossa perheen asioita käsiteltiin keittiön pöydän ääressä. Sarjan juoni polveili vaihtuvien käsikirjoittajien mieltymysten ja näyttelijöiden luomien hahmojen mukaan. Radion ohjelmistojen muutos ohjelmavirran suuntaan muutti myös sarjaa, jossa juoniaines väistyi ja jaksoista tuli pakinan omaisia pienoisdraamoja. Lähetysaika Radio Suomessa säilyi sunnuntaiaamuissa klo 7.45.

Ovea käytettiin Kantolan perheessä sarjan alusta 1976 aina syksyyn 1997 saakka. Aina, kun jaksoissa tarvittiin avautuvan ja sulkeutuvan oven ääntä, käytettiin tätä ovea. Sarjaan valmistettiin uusi ovi samaan tarkoitukseen ja yli 20 vuotta palveltuaan vanha tehosteovi lahjoitettiin Radio- ja tv-museoon, jonka kokoelmiin se aihepiiriltään sopiikin mainiosti.
Esitellessään tuliaistaan tuojat kertoivat sensuroineensa ja putsanneensa ovesta osan siihen vuosien aikana raapustetuista kirjoituksista. Vaikka tuliaiselle mielellään tarjosimme uuden kodin museosta, olisi se saanut tulla ihan alkuperäisessä sensuroimattomassa ulkomuodossa. Nyt jäi kovasti mieltä askarruttamaan ne poistetut tekstit…

Helena Peippo, museoamanuenssi, Radio- ja tv-museo Mastola