Perhe aamukahvipöydässä sanomalehden äärellä

Päättyykö paperisen sanomalehden taru?

9 elokuun, 2021

Kuuluuko sanomalehti aamurutiineihisi? Entä tuodaanko lehtesi laatikkoon tai postiluukkuun aamuyön tunteina vai lataatko aamuisin luettavaksesi digilehden?

Postimuseon Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely haastaa pohtimaan, millainen rooli sanomalehdellä on sinun elämässäsi. Näyttely kertoo paperisen sanomalehden jakelun ja lukemisen historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Se herättelee myös pohtimaan sanomalehden merkitystä suomalaisen yhteiskunnan peruspilarina.

Kotiin kannettu sanomalehti on Pohjoismainen erikoisuus. Muualla maailmassa lehti ostetaan tavallisesti irtonumerona lehtikioskista ja luetaan esimerkiksi työmatkalla tai kahvilassa. Suomalaiset ovat saaneet lehtensä varhaisjakeluna Postin tai muiden jakeluyhtiöiden tuomana noin 80 vuotta. Elämme kuitenkin digimurroksen keskellä. Sähköiset viestintävälineet korvaavat paperista käyttöliittymää kiihtyvällä tahdilla. Jaetaanko 10 vuoden päästä enää paperista sanomalehteä?

Näyttelyssä on paljon toimintaa monenikäisille

Näyttelyn toiminnallisten osioiden avulla voi esimerkiksi tutustua lehden käsittelyyn painossa ennen ja nyt, eläytyä varhaisjakajan työhön sähkörahtiskootterin ohjaimissa tai istahtaa aamukahvipöytään lukemaan eri vuosikymmenten lehtiä yhdessä virtuaalisten aamukahvikavereiden kanssa. Sanomalehden kierrätyksestä kertovassa osiossa saat vinkkejä, mitä kaikkea sanomalehdestä voi tehdä sen lukemisen jälkeen. Onko sinulla kenties oma niksi jaettavaksi muille?

Sähkörahtiskootteri näyttelyssä
Sähkörahtiskootterin ohjaimissa voi eläytyä varhaisjakajan työhön Jyväskylän yössä.

Aamukahvipöydässä voi lukea lehteä yhdessä virtuaalihahmojen kanssa. Kuva: Postimuseo

Sanomalehti yhdistää museoita

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyn ja siihen liittyvien tapahtumien toteutuksessa on mukana kolme Trafiikki-museota. Postimuseolla, Päivälehden museolla ja Mediamuseo Rupriikilla on kaikilla oma näkökulmansa sanomalehteen: Postimuseo tallentaa lehden jakeluun liittyviä ilmiöitä, Päivälehden museo kertoo median kehityksestä ja sananvapaudesta ja Mediamuseo Rupriikki tuo aiheeseen erityisesti tamperelaisen näkökulman. Näyttely on hyvä esimerkki museoiden välisestä yhteistyöstä.

 

Päivälehden museon arkistoselaimen kautta voi lueskella Päivälehtiä ja Helsingin Sanomia vuosilta 1889-2019.

Tampereen museoiden kokoelmista esillä on Aamulehden lähetin jakelupyörä 1960-luvulta.

Artikkelikuvassa isä ja tytär aamukahvipöydässä lehden ääressä Tampereella syksyllä 2020. Kuva: Mielikuvittaja Tomi Aho.

Tutustu näyttelyyn ja julkaisuun 

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella 28.8.2022 asti. Tutustu myös näyttelyyn liittyviin tapahtumiin.

Aamun lehti – Sanomalehtien jakelun historia ja tulevaisuus -kirja on myynnissä Trafiikki-museoiden verkkokaupassa.

 

Suvi Jalli

Postimuseon näyttelypäällikkö