Postin Air Mail Unit on portti maan ja ilman välissä

30 kesäkuun, 2022

Postin toimipisteellä Helsinki-Vantaan lentokentällä lentoteitse saapuva posti otetaan vastaan, lajitellaan ja kuljetetaan edelleen logistiikkakeskuksiin. Lähtevä posti turvatarkastetaan ja luovutetaan lentoyhtiöille. Me Postimuseossa halusimme selvittää, miten kasvava verkkokauppa ja pakettiliikenne näkyy Postin ulkomaan toiminnoissa, erityisesti lentopostin käsittelyssä. Lähdin valokuvaamaan postilaisten työtä Helsinki-Vantaan lentokentälle. 

Kuten lentokentällä yleensä, myös Postin toimipisteessä toiminnot on jaettu kahtia ”likaiseen” ja ”puhtaaseen” puoleen. AMU:ssa puolet erottaa toisistaan metallinen aita, jonka läpi posti kulkee vihreää liukuhihnaa pitkin. Puhtaalle puolelle siirryttäessä kaikkien on kuljettava turvatarkastuksen läpi ja esitettävä henkilöllisyystodistus.
Nykyisin noin 40 % ulkomaan postista kulkee lentoteitse ja 60 % pintateitse, pääasiassa rekoilla. AMU:ssa lentoteitse saapuva posti otetaan vastaan lehtoyhtiöiltä ja lajitellaan lähetyslajin mukaisesti kirjeinä tai paketteina.
Verkkokaupan kasvu ei näyttäydy valtavina pakettiröykkiöinä, vaan tarkkaan suunniteltuna ja automatisoituna prosessina. Suurten pakettimäärien käsittely edellyttää tehokasta järjestelmää ja kansainvälistä yhteistyöverkostoa, joka ei näy tavalliselle verkkokaupan asiakkaalle.
Yksittäisiä lähetyksiä kentällä ei lajitella, vaan ne käsitellään suljetuissa lentosäkeissä ja kuljetusyksiköissä. Paketit kuljetetaan edelleen Vantaan logistiikkakeskukseen, jossa lajittelu ja esimerkiksi tullaus tapahtuu.
Finnairin lennoilla kulkevat lähetykset Posti kuljettaa suoraan lentokoneille ja samoin noutaa saapuneen postin koneilta. Muilla lentoyhtiöillä tästä vastaa oma handling-yhtiö.
Saapunut posti odottaa valmiina kärryissä, jotka vedetään AMU:n toimipisteeseen Postin omalla Valtralla. Ajaminen lentokentällä on vaativaa ja edellyttää erillisen koulutuksen sekä kentän liikennesääntöjen tuntemisen.
Työ lentokentällä vaatii tarkkaa suunnittelua, jotta kaikki tapahtuu oikeassa järjestyksessä.
Saapunut posti puretaan kärryistä käsittelyhihnalle AMU:n ”puhtaalla puolella”. Hihnaa pitkin lentosäkit ja paketit kulkevat ”likaiselle puolelle”, josta ne lastataan rekkoihin.

 

Postimuseo dokumentoi verkkokaupan ilmiöitä osana postiostamiseen ja verkkokauppaan keskittyvää hanketta. Paketoidut unelmat -näyttely avautuu 14.10.2022. 

 

Lue lisää:

Postin Air Mail Unit on portti maan ja ilman välissä

 

 

Essi Manner

Kirjoittaja työskentelee Postimuseon postiostamiseen sekä verkkokauppaan keskittyvässä hankkeessa ja on innostunut nykydokumentoinnista.