Punainen majakkalaiva Kemi tyynessä kesäsäässä. Sininen meri ja taivas.

Majakkalaiva Kemi avautuu yleisölle

21 kesäkuun, 2022

Radiosta kuuluu merisää ja pöytään on katettu pitkopullaa. Emäntä juttelee itsekseen muonatilausta tehdessään, ja matruusi muistelee myrskyjä. Sellaistakohan majakkalaivalla oli?

Pitkästä aikaa yleisölle avattavan majakkalaiva Kemin restaurointihanke on hyvällä mallilla ja Kemin ovet avataan museokävijöille 27.6.2022 Merikeskus Vellamon laiturissa Kotkassa. Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluva kesäinen Kemi on hyvä lisä talviselle jäänmurtaja Tarmolle.

Pitkän uran tehnyt laiva

Vuonna 1901 Porin konepajalla valmistunut majakkalaiva nimettiin alun perin Äransgrundiksi ja se turvasi merenkulkua Helsingin edustalla. Eri asemapaikoista viimeinen oli vuodesta 1956 lähtien Kemin edustalla, josta Kemiksi nimetty alus jäi Suomen viimeisenä käytössä olleena majakkalaivana eläkkeelle vuonna 1974.

Alus on restauroitu pitkälti viimeisten käyttövuosien asuun. 1950-luvun remontissa ootratut tummat pinnat vaihtuivat valoisampaan vaaleaan sävyyn ja asuinolosuhteet paranivat. Kelluvan majakan arki rullasi kahdentoista hengen miehistön voimin majakan valosta huolehtien ja sää- ja meritieteellisiä havaintoja tehden.

Aalloilla keinuessa ehti ahertaa ja ajatella

Koska majakkalaiva ei voinut poistua asemapaikalta noin vaan, ei miehistökään päässyt kotiin pitkiin aikoihin. Televisio ja radio kuuluivat – ainakin rätisten – merelläkin ja tikkatauluja kului yksi kesässä. Oletettavasti aalloilla keikkuessa ehti tappaa aikaa kyllästymiseen asti.

Museokävijälle käynti Kemillä tarjoaa lempeän matkan nykypäivää hitaampaan 1960-luvun elämänrytmiin. Aluksella käyskennellessään kävijä voi kuulla laivan miehistön ajatuksista ja aherruksesta. Laivalla kuultavat äänitarinat on käsikirjoittanut kirjailija Anna-Kaari Hakkarainen. Äänitarinat ovat fiktiivisiä, mutta perustuvat todelliseen arkeen laivalla.

Esimerkin tarinoista voit kuunnella tästä Tapio Liinojan esittämästä kapteenin jutustelusta.

Astu majakkalaivaan

Keskikesällä 2022 majakkalaiva Kemi avataan yleisölle eläkepäiviensä asemapaikassa Merikeskus Vellamon kupeessa Kotkan Kantasatamassa. Katso majakkalaiva Kemin avauspäivän 27.6. ohjelma tästä. Luvassa musiikkia ja eläviä majakoita. Tervetuloa!

Pääsyliput ja aukiolo

Majakkalaiva Kemi täydentää kesäisin avoinna olevaa jäänmurtaja Tarmoa (1907) ja ulkonäyttelytila Kuuria sekä Suomen merimuseon näyttelyitä Merikeskus Vellamossa.

 

Pääsyliput majakkalaiva Kemille ja jäänmurtaja Tarmolle ostetaan Merikeskus Vellamon lipunmyynnistä. Pääsymaksut 8/5 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Museoaluksille käy Museokortti. Ulkonäyttely Kuuriin on vapaa pääsy.

 

Tarmo, Kemi ja Kuuri ovat avoinna 4.9.2022 asti Merikeskus Vellamon aukioloaikojen mukaisesti.

Artikkelikuva: Majakkalaiva Kemi tyynessä kesäsäässä asemapaikallaan Kemin edustalla vuonna 1972. Kuva: Martti Heikkinen. Suomen merimuseon kuvakokoelmat. Museovirasto.

Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo