Esiliinaan pukeutunut rouva istumassa puurakennuksen lasikuistilla. Ikkunalaudalla punaisia pelargonioita.

Saimaan kanavan museon museoemäntä

14 elokuun, 2023

Museon väki esiin! -blogisarjassa Mobilia esittelee työntekijöitään ja heidän tekemäänsä työtä. Millaista työtä museossa tehdään? Blogisarja esittelee tällä kertaa Saimaan kanavan museon museoemännän Leena Apiola-Arvassalon.

Kuka: Leena Apiola-Arvassalo, museoemäntä

Mitä työtehtäviin kuuluu: Aloitetaan työtekijöiden rekrytoinnista keväisin, museokauden valmistelusta ja yhteydenpidosta esimieheeni Taina Ojaseen. Lisäksi teen työvuorolistat, tukkuostot ja muita hankintahommia, jätteiden kierrätystä, asiakaspalvelua ja lähiesimiehen työtehtäviä. Olen myös ommellut lasiverannalle verhot, hommannut vahakankaita pöydille, hankkinut astioita kirpputoreilta, hommannut uuden hellan juhannusaattona kun vanha sanoi sopimuksen irti ja tänä kesänä haudannut pihalle kuolleen oravan pikkutytön ja hänen isänsä kanssa. Työkuva on siis hyvin monipuolinen ja mielenkiintoinen.

Tausta: Olen ylioppilas ja koulutukseltani päivähoitaja. Lisäksi olen käynyt erilaisia käsityöalan koulutuksia. Töissä olen ollut niin kapakassa kuin päiväkodissa ja 12 vuotta kahvilayrittäjänä. Viimeiset 6 kesää olen työskennellyt Saimaan kanavan museossa museoemäntänä ja talvet olen pääasiassa työttömänä. Kanavamuseolle päädyin kahvila Majurskasta…olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan eli kuulin, kun puhuttiin museon kesätyötekijöistä ja sain suuni auki.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi: Usein käyn aamulla tukussa ja tuon tavarat museolle. Toisinaan haen samalla pulla-aihiot Majurskasta ja marjoja torilta. Luen aina museon sähköpostit ja päivitän työvuorot. Puolen kuun paikkeilla tarkistan palkat ja lähetän eteenpäin sekä kuun lopussa teen museon tilastoinnin. Työvuorossa ollessamme leivomme ja hoidamme kahvilan työtehtäviä siivouksesta asiakkaiden palvelemiseen.

Parasta työssä: Ilman muuta monipuolisuus! Asiakkaiden usein hyvä palaute sekä heidän tarinansa liittyen joko museoon, museorakennukseen tai Saimaan kanavaan. Todella tärkeää on hyvä työilmapiiri ja asioiden sujuminen eli ammattitaitoinen henkilökunta. Työympäristö ei paljon hienompi voisi olla ja myös tuki jota olen saanut Mobilian esimiehiltäni on todella kannustavaa.

Vapaa-ajalla: Asumme mieheni kanssa kahden, ja meillä on skotlanninterrieri nimeltään Teppo. Viihdymme hyvin kotosalla ja minä teen koko ajan käsitöitä eli neulon, virkkaan ja joskus ompelen. Myös lukeminen on minulle tärkeää ja opiskelen espanjaa Kansalaisopistossa. Vesijuoksulla yritän pitää itseni kunnossa. Meillä on ympäri Suomea kolme aikuista lasta ja kolme ihanaa lastenlasta, joita tapailemme.

Mobilia pitää yllä Väyläviraston omistamaa Saimaan kanavan museota Lappeenrannassa. Saimaan kanavan museo sijaitsee Mälkiän-Mustolan alueella, jossa on nähtävissä kanavarakenteita ja -rakennuksia eri aikakausilta. Saimaan kanavan vaiheista kertova näyttely sijaitsee entisessä kanavan yläpiirin piiripäällikön komeassa virkatalossa, joka on rakennettu vuonna 1845. Museon historiallisesti arvokas piha-alue kukkaistutuksineen ja puistokäytävineen on kunnostettu. Museon yhteydessä toimii viehättävä kahvila.

Museo on auki kesäisin. Kesäkausi 2023 jatkuu 31.8. asti ja mueo on avoinna joka päivä klo 11–18.