Simo, autoihin ei saa piirrellä!

27 maaliskuun, 2019

1950-luvun lopulla 10-vuotias ulvilalaispoika sai käsiinsä amerikkalaisia lehtiä, joissa tulikuviot koristivat jenkkiautoja. Tämä sykähdytti. 16-vuotiaana samainen nuori mies maalasi ensimmäisen ajoneuvomaalauksensa omaan mopoonsa. Kun kaverit näkivät sen,
hekin halusivat kuvia mopoihinsa.

Kuva: AJK-Express rekka-auton viidakkoaiheinen maalaus Volvon ohjaamoon.

50 vuotta sitten, vuonna 1969 vuorossa oli ensimmäinen kuorma-auton koristemaalaus. Tästä kuorma-autosta alkoi Simo Riikosen huikea ura autotaidemaalarina. Ura, jonka aikana syntyi yli tuhat erikoismaalattua ajoneuvoja ja muotokuvamaalauksia. Ura, joka on
kuljettanut Riikosta ympäri Eurooppaa ja jonka aikana hän on voittanut lukuisia palkintoja niin Suomessa kuin Euroopassakin. Esimerkkinä mainittakoon vuonna 1986 Sveitsissä pidetyn Kultainen maaliruisku -kilpailun voitto.

Kuva: Oluen kuljetus ja suoramyyntiin tarkoitetun perävaunun tuotekuva-aiheinen maalaus 1990-luvulta.

Helmikuussa 2019 ensimmäinen koristemaalattu Scania ajettiin 30 vuoden tallissa seisomisen jälkeen Nakkilasta Kangasalle, jossa se on nähtävillä Simo, autoihin ei saa piirrellä -näyttelyssä Warrick-Camaronin, Eetu-Pellen Minin ja Tuntematon sotilas aiheisen moottoripyörän lisäksi. Näyttelyssä on myös runsaasti kuvia Riikosen monipuolisista automaalauksista, joissa mielikuvituskaan ei ole ollut rajana.

 

Kuljetusliike Ristimaan 25,25 metrisen Discovery rekan maalaus vuonna 2004. Auto oli mm. Nordic Trophyn kaksinkertainen voittaja Ruotsissa.

Kaikki kuvat Simo Riikosen kokoelmista

P.S. Näyttelyn nimi tulee siitä, kun Riikonen piirsi pienenä auton ja sen kylkeen kasvot.
Hänelle sanottiin, ettei autoihin saa piirrellä. Onneksi Simo ei totellut.

 

Simo, autoihin ei saa piirrellä Mobiliassa Kangasalla 15.3.–20.12.2019.

Kirsti Lehtomäki